zdravevino.bg

Пробиотик при запек: Помага или не?

Тоалетна чиния с тоалетна хартия

Нередовното изхождане води до задържане на отпадни вещества в организма, които от своя страна отделят токсини и водят до неговото отравяне. От голямо значение е да разберете навреме дали запекът е предизвикан от синдрома на раздразненото черво поради неправилно хранене и начин на живот, или е следствие от някакво сериозно заболяване. Продължителният запек може да бъде много опасен, поради което се налага да се прибегне до употреба на лекарствени медикаменти и хранителни добавки за по-добро храносмилане. Безвреден за организма медикамент са пробиотиците, които помагат за възстановяването на баланса на “добрите” бактерии в стомашно-чревния тракт, повишават имунитета на организма, подобряват храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества и помагат за изхвърлянето на токсините.

Ако ви е интересно да научите повече за това какви са причините за появата на запек и как пробиотиците помагат на организма при лечението на това състояние, останете с нас до края на статията!

Каква е причината за появата на запек

Почти няма човек, който да не е страдал от запек поне веднъж в живота си. Запекът, наречен още констипация, е често срещан проблем, който засяга около 15% от хората по целия свят. Забързаният начин на живот, стресът, неправилното хранене и липсата на физическа активност са сред най-често срещаните причини за появата на запек. Той може да бъде страничен и ефект от приема на антибиотици, смяната на хранителния режим, но най-вече от нередовно ходене до тоалетна, което често води до рак и синдром на ленивото черво. Промените в хранителните навици и пътуванията по време на летните месеци също могат да нарушат баланса на естествената чревна микрофлора и да доведат до забавяне на отделителните процеси.

Жена с болки в стомаха

Лечението на запек може да бъде много труден и времеемък процес. Поради тази причина все повече хора прибягват до употребата на различни природни продукти и хранителни добавки, които по естествен път да помогнат за облекчаване на симптомите и цялостното подобряване на състоянието на организма и в частност – на храносмилателната система. Такива са и пробиотиците – живи микроорганизми, които представляват “добрите” бактерии в чревната микрофлора. Те са отговорни за нормалното протичане на огромна част от жизнените функции на човек.

Какво представляват пробиотиците

Пробиотиците представляват един от най-ефективните и безвредни начини за подобряване здравето на чревната флора. Те представляват комплекси от култивирани живи бактерии, които да възстановят нарушения баланс в полза на “лошите” бактерии и да спрат навлизането на инфекции, патогени и други вредни микроорганизми в червата.

Пробиотиците са полезни бактерии и дрожди, които преминават през стомашно-чревния тракт и попадайки в червата, те започват своето размножаване. В стомаха се срещат над 500 вида бактерии, като нормалното съотношение е 85% в полза на “добрите” и 15% – на “лошите”. Когато това съотношение е нарушено, основната им функция да предпазват тялото от различни заболявания и инфекции, е нарушена. Това налага приемът на пробиотици под формата на хранителни добавки, продукти или напитки.

Мъж с тоалетна хартия в ръка

Ако темата за пробиотиците ви е интересна и искате да получите повече информация за това какви са различните видове полезни бактерии, какво представляват те и как се приемат, може да прочетете тази статия.

Ползи на пробиотика за стомашно-чревния тракт

Стомашно-чревният тракт е разнообразна и богата екосистема, която притежава много деликатен баланс. Установено е, че при хората със запек се наблюдава различен състав на чревната микрофлора. Неслучайно червата се наричат втория човешки мозък. Тяхното здраве оказва огромно влияние върху начина на живот. При днешното забързано ежедневие, при липсата на движение и балансирано хранене е много важно да се обръща достатъчно внимание на поддържането на нормална чревна микрофлора. Пробиотиците могат да се превърнат във ваш пръв помощник при справянето с проблеми, свързани с храносмилателната система.

Болки в стомаха

Някои от най-важните ползи за стомашно-чревния тракт от употребата на пробиотици са следните:

  • Подобряват действието на храносмилателната система и нормализират чревната подвижност;
  • Нормализират чревната микрофлора и я превръщат в неблагоприятна среда за развитие на вредни бактерии и микроорганизми;
  • Подобряват абсорбирането на хранителни вещества и храносмилането;
  • Унищожават вредните за стомашно-чревната флора микроорганизми.

А още предимства от употребата на пробиотици ще намерите в тази статия!

Как пробиотиците помагат при различните причини за запек

Според проучвания пробиотиците намаляват времето, за което храната преминава през червата, подобряват консистенцията на изпражненията и дори честотата на изхождане. Те оказват благоприятно въздействие върху много от симптомите на констипация, сред които са подуване на корема, непълноценно изхождане и твърди изпражнения.

Жена с болки в стомаха

Причините за поява на запек могат да бъдат различни, като в следващите редове ще ви запознаем с най-често срещаните от тях.

Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво е вид храносмилателно разстройство, което може да има множество различни проявления. Едно от тях е и запекът. Пробиотиците доказано намаляват силата на симптомите, като подобряват чревните навици, предотвратяват подуването на корема и подобряват качеството на живот на хората, които страдат от това заболяване.

Детски запек

Запекът при деца е много често срещано състояние, което може да бъде причинено от редица фактори – фамилна анамнеза, хранителни алергии или дори психологически проблеми. Твърдението, че пробиотиците облекчават запека и при децата е потвърдено от множество изследвания.

Запек при бременност

Около 40% от бременните жени страдат от констипация. Това състояние може да бъде причинено от приема на различни добавки, промени в хормоналните нива и липсата на физическа активност, което представлява голямо предизвикателство за бъдещите майки, особено в последните месеци преди раждането. Изследвания показват, че приемът на пробиотици по време на бременност спомага за облекчаването на симптомите на запек.

Жена която има болки в стомаха

Прием на лекарства

Приемът на някои лекарства, особено при химиотерапия или антибиотици, може да допринесе за появата на запек. Както знаете, антибиотиците се приемат при наличието на по-сериозни заболявания, като тяхната цел е да унищожат изцяло или да попречат на развитието на микроорганизми, паразити и бактерии в организма. Един от основните проблеми при приема на антибиотични медикаменти е, че действието им не прави разлика между вредни и полезни бактерии. Това означава, че заедно с “лошите”, те унищожават и “добрите” такива. Чрез приема на пробиотик може да помогнете на организма си да възстанови баланса в чревната микрофлора и да подобрите състоянието на храносмилателната система.

По-подробна информация за това как се приема пробиотик след на антибиотик, ще откриете в тази статия.

Как се приема пробиотик при запек

Има няколко начина, по които може да приемате пробиотици при запек. Възможно е да си набавите тези полезни микроорганизми чрез храната или чрез хранителни добавки. На пазара съществуват множество пробиотични храни и напитки, обикновено на базата на ферментирали продукти. Разрешена е консумацията на повечето видове зеленчуци и плодове, кисело мляко и различни варива.

Мъж с болки в стомаха

Като прием под формата на хранителни добавки, те също трябва да са съобразени изцяло със състоянието, като не е препоръчително да комбинирате с такива за други състояния. Препоръчително е пробиотиците да се приемат заедно с пребиотици – несмилаеми фибри, които служат за храна на живите бактерии. Съчетанието между про- и пребиотик се нарича синбиотик и е много подходящо за състояние на запек. Приемът на тези хранителни добавки може да подобри работата на храносмилателната система, баланса в чревната флора и да облекчи състоянието на подуване, газове и нередовно изхождане. В зависимост от състоянието и продължителността на констипацията, приемът на пробиотици може да продължи до няколко месеца.

За най-оптимален ефект е важно да изберете продукт, в чието качество, състав и ефективност сте сигурни. В тази статия ще намерите информацията, която ви е необходима, за да изберете правилния за вас пробиотик.

Пробиотик против запек от Здраве и Вино

В онлайн магазина на “Здраве и Вино” ще откриете висококачествени пробиотици против запек под формата на хранителни добавки. Те ще помогнат на организма ви да подобряви перисталтиката на червата, тонуса в мускулите на дебелото черво и ще осигурят по- лесна дефекация. Продуктите, които предлагаме, са със 100% гарантирано качество и доказан произход. Българските пробиотици на доказалия се във времето производител “Ентеросан”, които ще намерите при нас, ще ви помогнат да облекчите симптомите на упорит и хроничен запек, освен което са предназначени за приложение и при доброкачествени полипи в храносмилателния тракт.

Жена с болки в стомаха приема пробиотик

Висококачествените български пробиотици успешно могат да балансират състоянието на храносмилателната ви система, което неминуемо ще се отрази на цялостно здравето на вашия организъм. Със здравето не бива да се правят компромиси, затова е важно да се доверявате само на доказали се производители. Ние, от Здраве и Вино, сме се постарали на висококачествена българска марка пробиотици да отговаря и конкурентна цена. Пробиотиците “Ентеросан” са чудесен вариант да поддържате доброто състояние на стомашно-чревния си тракт по естествен и безвреден за организма начин. Убедете се сами още сега, като поръчате полезната добавка директно от нашия сайт!

Заключение:
Надяваме се, че тази статия ви е дала необходимата информация относно действието на пробиотиците при запек. Както вече стана ясно, констипацията е състояние на храносмилателната система, за което е характерно нередовното и затруднено изхождане и обикновено се дължи на нарушена функция на стомашно-чревния тракт, неправилно хранене, стрес, или понижена физическа активност. Доверете се на висококачествени хранителни добавки с живите полезни бактерии, които ще ви помогнат да се справите с това влошено здравословно състояние по естествен път!

Ако още статии, свързани със здравето, са интересни за вас, то не пропускайте да посетите и нашия блог, където ще откриете полезна и любопитна информация!

Вашият коментар