zdravevino.bg

Методи за облекчаване на дихателните пътища с билки, подходящи при затруднено дишане

Бурканчета с билки

Правилно функциониращата дихателна система е изключително важна за доброто здраве и качеството на живот. Белите дробове обаче често биват атакувани от влиянията на външната среда. В днешно време всеки човек, особено в големите градове, е заобиколен от вредните и опасни изпарения от автомобилите, тютюнев дим, замърсявания от различни предприятия и др. Всичко това се намира във въздуха, който дишаме, и преминава в белите ни дробове, а понякога замърсителите водят и до по-сериозни увреждания и проблеми с дишането.

За щастие, с помощта на природни средства вие можете ефективно да защитите дихателната си система от заплахите на околната среда и замърсения въздух. Съществуват няколко вида билки, които ще ви помогнат да предотвратите заболявания и увреждания на белите дробове. Те активно укрепват дихателните органи и помагат при проблеми като затруднено дишане, кашлица, бронхит или астма.

Ако сте изложени на вредни влияния от околната среда, или често изпитвате затруднено дишане, останете с нас до края на статията, за да разберете как да облекчите дихателните си пътища с няколко много ефикасни билки за целта.

Чай от билки

В какво се изразява затрудненото дишане

Затрудненото дишане се изразява в чувство на задух, проблеми с вдишването и издишването, и усещане за липса на достатъчно кислород. То може да се прояви в лека или тежка форма, както и да бъде съпътстващ симптоми на много други влошени здравословни състояния.

Основните причини за затрудненото дишане са няколко. Една от най-често срещаните е тютюнопушенето и вредите на вредните вещества върху здравето. Често хората изпитват проблеми с дишането и след физически упражнения или щом изпитват тревожност. В някои случаи това може да сигнализира и за по-сериозни проблеми като бронхит, астма, пневмония и други.

Как да облекчите дихателните пътища с билки

Билките се използват от векове за лечение по естествен път на множество болести и състояния на организма. Благоприятното им действие се дължи на разнообразния им химичен състав, който е различен при всяка билка. Някои от растенията притежават антихистаминови свойства, други имат антиоксидантни, а трети – детоксикиращи. Природата е богата на разнообразни видове билки, които лекуват голям брой заболявания и облекчават техните симптоми, ако бъдат правилно подбрани и комбинирани. В тази статия ще се спрем на тези от тях, които ефективно се борят със затрудненото дишане и облекчават дихателните пътища. Те оказват положително влияние върху най-честите и неприятни симптоми като кихане, кашлица, затруднено дишане или хрипове. Част от растенията могат да се използват и като белодробни тоници, които действат директно върху белите дробове и гърдите.

Сухи и пресни билки

Кои са най-полезните билки за облекчаване на дихателните пътища

Белите дробове ежедневно са изложени на вредни влияния като тютюнопушене, мръсен въздух и фини прахови частици, което води до влошаване на общото им състояние. Един от първите симптоми за това, че нещо не наред с дихателната система, е затрудненото дишане. За щастие, съществуват и естествени методи, с които да подобрите състоянието на органите от дихателната система. За ваше улеснение ние, от Здраве и Вино, сме ви подготвили няколко билки, които действат като натурално средство за пречистване на белите дробове и предотвратяване на респираторните проблеми. Включете ги в ежедневната си рутина, за да постигнете лечебен ефект върху дихателните процеси и функции, и то само чрез силата на природата!

Евкалипт

Лечебните свойства на евкалипта са известни още от хилядолетия. Той не само има освежаващ аромат, но и влияе благоприятно върху здравето на белите дробове. Благодарение на активното си вещество – цинеол, евкалиптът има отхрачващи и противовъзпалителни свойства. Те помагат за лекуването на състояния като бронхит, астма и настинка. Инхалацията на 2/3 капки евкалиптово масло в купа с гореща вода може значително да облекчи и отпуши запушените носни канали, както и да разшири бронхиолите в белите дробове. Това помага за изхвърлянето на натрупалия се секрет. Въпреки че е известен най-вече под формата на масло, евкалиптът има и силно действие като запарка за инхалации и чай. Изсушеният евкалипт помага при проблеми с горните дихателни пътища като задух, кашлица, настинки и запушен нос.

Сух евкалипт

Мента

Ментата e чудотворен дар от природата. Тя има широко приложение в козметиката и фармацевтичната индустрия, както и в народната медицина, благодарение на богатото си съдържание на полезни вещества. За щастие, ментата се намира доста лесно по нашите географски ширини и ни е добре позната. Отличава се с характерния си аромат, който се усеща при леко стриване на листата.

В листата на растението се съдържа съставката метанол. Тя оказва влияние върху гладката мускулатура на дихателните пътища, като едновременно с това успокоява дишането. Ментата има силно въздействие върху прякото обоняние и отпуска лигавицата, което помага при запушвания на носа и синусите. След като стигне до белите дробове, тя ефективно премахва токсините от дихателните органи. При проблеми с дишането се препоръчва използването на мента под формата на инхалации, които мигновено отпушват носа и облекчават болките в гърлото.

Листа мента

Мащерка

Мащерката е една от най-използваните билки в народната ни медицина.Тя укрепва имунната система и спомага за пречистването на дихателните пътища. Освен това мащерката притежава силни антибактериални свойства, които действат на горните дихателни пътища. Тя помага за втечняване на храчките, облекчава спазмите и е отлично средство за борба с кашлицата. Растението има отпускащ ефект върху бронхите и облекчава астмата. Вдишването на изпаренията от мащерка или пиенето ѝ под формата на чай елиминират натрупаните токсини, а есенциалното масло има антибиотични и противовъзпалителни свойства.

Женско биле (сладък корен)

Женското биле, наричано още “сладък корен”, е билка от китайската традиционна медицина, известна в целия свят, благодарение на своите лечебни свойства. В състава си тя притежава вещества, действащи противовъзпалително и болкоуспокояващо, което помага за намаляване възпалението на дихателните пътища и гърлото. Сладкият корен също така действа отхрачващо и антибактериално. Това допринася за премахването на излишните храчки и контролира затрудненото дишане.

Женско биле

Женското биле се използва като лечебна билка от векове. Корените му се събират и изсушават, след което се използват за направата на чай или се добавят към друга гореща напитка. Чаят от женско биле облекчава симптомите на кашлица, настинка, болки в гърдите и гърлото. Освен това той е полезен и за стомаха и подпомага храносмилането.

Живовляк

Живовлякът е билка, използвана от векове, като лекарство срещу кашлица и за облекчаване на дихателните пътища. Той помага при възпаления на мукозните мембрани в дробовете и гърлото, намалява храчките и успокоява възпалените и болезнени лигавици. Теснолистният живовляк се използва като противомикробно и противовирусно средство. Прилага се при възпаление на горните дихателни пътища, фарингит, ларингит, пневмония, хроничен бронхит и други. С него се лекуват и рани и други кожни заболявания.

Смрадлика

Смрадликата е добре позната в народната медицина и от векове се използва за лечение на различни здравословни проблеми. Билковият чай от изсушена смрадлика помага при настинка и кашлица, а гаргарата с него облекчава болките в гърлото и лекува рани в устната кухина. Използването на растението за инхалация помага при възпаление на горните дихателни пътища и облекчава кашлицата и хремата.

Суха смрадлика в дървена купа

Какви са методите за облекчаване на дихателните пътища с билки

Билките са натурално средство за лечение, използвано от векове, както в народната, така и в традиционната медицина. Най-лесният начин да извлечете максимума от техните ползи е, като ги приемате под формата на чай. Билковите чайове могат да бъдат смес от няколко вида билки, или да се използва само една. Приготвят се от листа, корени, цветове, семена и други части от растенията, в зависимост от това къде се намират полезните им елементи и кои от тях са годни за консумация. Трябва да обърнете специално внимание на това, тъй като е възможно някоя част от растението да бъде отровна или токсична, както и прекомерната консумация също да бъде опасна за вашето здраве.

Билковите чайове, също така, обогатяват организма с допълнителна гама от витамини и минерали. Когато прилагате лечение с билки, трябва да обърнете внимание на това каква е препоръчителната дневна доза на прием. Вече знаете, че, ако я надвишите, това може да има отрицателен ефект върху здравето. Освен чая, друг метод за облекчаване на дихателните пътища е инхалацията, която представлява вдишване на изпаренията на запарени в гореща вода билки. Това помага при състояния като бронхит, кашлица, запушен нос и трудно дишане.

Билков чай о сухи билки

Билки за облекчаване на дихателните пътища на изгодни цени от Здраве и Вино

Ние, от Здраве и Вино, вярваме в лечебната сила на природата и в многобройните ѝ ползи на здравето. Неслучайно, билките се използват от векове като ефективно средство за лечение на много болестни състояния, включително и при затруднено дишане и респираторни проблеми. На нашия сайт ще откриете билки, които ще ви помогнат да облекчите дихателните пътища и отново да дишате спокойно. Всички билки, които предлагаме, са отгледани и събрани от опитни билкари, които са се погрижили за тяхното възможно най-добро състояние. Впоследствие растенията са пакетирани внимателно, като са изолирани от всякакви влияния на околната среда, за да достигнат до вас цели и непокътнати, но и на добра цена! Ако страдате от затруднено дишане, не се колебайте, а поръчайте още сега билки, които ще ви помогнат да се преборите с това състояние! Убедете се сами в силата на природата и ползите, които носи редовният прием на билки, като се възползвате от бърза и удобна доставка директно от сайта на Здраве и Вино!

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече се запознахте с едни от най-ефикасните билки при затруднено дишане, които ще облекчат дихателните пътища и ще ви помогнат отново да дишате спокойно. Използвайте ги редовно за направата на чай или инхалации и ще забележите разлика в дишането и ще подсилите дихателната си система. В сайта на Здраве и Вино ще намерите много и разнообразни билки, които ще ви помогнат по пътя към по-добрия начин на живот!

Вашият коментар