zdravevino.bg

Пробиотици – Един живот без дискомфорт

пробиотици - живот без дискомфорт - Здраве & Вино

Все повече хора посягат към антибиотиците при появата на настинка или грип. Тези медикаменти обаче не са съвсем безопасни, защото освен че убиват вредните, унищожават и полезните бактерии в храносмилателната система и чревната микрофлора. Това налага приема на пробиотик – живи микроорганизми под формата на ферментирали храни или хранителни добавки. Редовната му консумация крие множество ползи за цялостното здраве на организма, затова не е задължително да се възползвате от свойствата му само и единствено след прием на антибиотици.

Останете с нас до края на тази статия, за да разберете всичко необходимо за това какво представляват тези невероятни живи микроорганизми, как помагат за здравето и по какъв начин може да увеличите дневния си прием на пробиотици! Обещаваме, че информацията ще ви бъде от полза!

Жена която се чувства добре

Какво представляват пробиотиците

Думата “пробиотик” идва от гръцки, където неслучайно “pro” означава “насърчаване”, а “biotic” – живот, защото буквално това е основната функция на микроорганизмите – те ефективно действат срещу множество опасни за имунната система причинители на заболявания. Без наличието на микробиома (“добрите” бактерии и микроорганизми) в човешкия организъм, той няма да може успешно да абсорбира хранителните вещества и да се бори с инфекциите. В идеалния случай, в тялото трябва да присъстват 85% добри бактерии и 15% лоши. Този баланс обаче често е нарушен, което налага приемът на пробиотици под различна форма – чрез храна, напитки или хранителни добавки.

Освен пробиотици, възможно е да консумирате и пребиотици – те не са живи бактерии, а несмилаеми фибри, които подпомагат техния растеж. Съществуват няколко различни вида пробиотици, за които можете да прочетете по-подробна информация в тази статия. Твърдението, че приемът на тези добавки се налага само след продължителна консумация на антибиотици е напълно погрешно – за нормалното протичане на всички жизнени процеси, те трябва да присъстват в менюто ви ежедневно и то в достатъчно количество!

 

пробиотици - живот без дискомфорт - Здраве & Вино

Ако искате да разберете как да добавите пробиотици към ежедневната си диета и защо това е толкова важно, продължавайте с четенето!

Oт какво ни предпазват пробиотиците?

Когато полезната чревна микрофлора е наранена, или напълно унищожена, тя не може да предпази организма достатъчно и рискът от сериозни заболявания нараства неимоверно. Нормалното човешко съществуване е невъзможно без ценните и незаменими пробиотични микроорганизми. Много често се случва пробиотиците да са единственото решение за някои заболявания от функционално, недоимъчно или гастроентерологично естество.

Когато има нарушен баланс на микрофлората, се пораждат условия за поява на гнилостни, токсигенни и патогенни бактерии, които да нападнат човешкия организъм. За да поддържате баланса в микрофлората си, трябва да внасяте пробиотици в концентриран вид под формата на таблетки, капсули или ферментирали храни, обогатени с тях. Веднъж попаднали в стомаха, тези микроорганизми започват да изпълняват помощната си роля. Те доминират и изтласкват гнилостната, патогенната и токсигенната микрофлора, осигурявайки лечение и профилактика на редица болести, свързани с нарушения баланс в стомаха и червата.

Жена доволна от пробиотици

Опитът показва, че пробиотиците имат безапелационен лечебен и оздравителен ефект. Освен това, ако съчетаем пробиотичните микроорганизми със строго определени витамини, аминокиселини и органични киселини, е възможно да се излекуват доста болести, за които дори съвременната медицина няма решение. Пробиотиците са безвредни и натурални медикаменти, които имат невероятно влияние върху цялостното състояние на организма. Вероятно поради тази причина популярността и достъпността им става все по-голяма.

ентеросан-пробиотик

Какви са ползите за здравето от приема на пробиотици

Време е да преминем и към основната част от статията – ползите от приема на пробиотици. Несъмнено те са много на брой, тъй като подпомагат цялостното укрепване на имунната система. Не забравяйте, че правилното функциониране на храносмилателната система е един от най-важните фактори за развитието и здравословното състояние на човешкия организъм. Най-известните ползи от приема на живите микроорганизми са следните:

Подобряват храносмилането

От наличието на пробиотици пряко зависи абсорбирането на хранителните вещества. Дисбалансът на чревната микрофлора може сериозно да наруши храносмилането, да предизвика запек, диария, синдром на раздразненото черво и силни коремни болки. Достатъчното количество пробиотици в храносмилателната система може значително да намали риска от възпаления и заболявания.

Заздравяват кожата

Не е изненадващо, че приемът на полезните за стомаха бактерии повлиява благоприятно и кожата. Все пак всички системи в тялото са пряко свързани и зависят една от друга. Пробиотиците действат успокоително върху различни кожни екземи, ефективни са при поява на акне, алергии, атопичен дерматит и други заболявания. Особено благоприятно влияние имат при децата. Освен това тези микроорганизми успешно забавят и признаците на стареене. Така че, ако желаете здрава кожа, обърнете внимание и на състоянието на чревната си микрофлора!

Жена с ръце върху стомаха

Подсилват имунната система

Когато има повече вредни, отколкото полезни бактерии в червата, те навлизат и в кръвта. При наличието на достатъчно количество пробиотици, полезните бактерии от тях могат да се справят успешно с опасните микроорганизми и да предпазят имунната система от възпаления, вследствие тяхното нашествие. Приемът на живите микроорганизми по естествен начин може да подсили вашия организъм и да предотврати нежелани заболявания и възпалителни процеси!

Помагат при чревен дискомфорт

Полезните бактерии защитават стомашно-чревната флора, унищожавайки по естествен път микроорганизмите, които ѝ вредят. Благодарение на тях успешно можете да предотвратите симптоми на диария, подуване и сериозни стомашни болки вследствие на непоносимост към някоя храна, напитка или лекарствен продукт.

Помагат при наднормено тегло

Пробиотиците помагат за правилното абсорбиране на хранителните вещества. Затлъстяването обикновено се случва, когато се приемат бедни на фибри, мазни храни, като по този начин се увеличава броят на вредните бактерии в храносмилателната система. Това налага набавянето на техните врагове – полезните живи пробиотици. Те успешно помагат в изгарянето на мазнини и увеличават чувството за ситост, което от своя страна също може да ви помогне в процеса по премахване на излишните килограми.

Жена показва колко е отслабнала

Подобряват психичното здраве

Неслучайно се твърди, че вторият човешки мозък се намира в червата. Мислите и храносмилателните процеси са не само преносно, но и буквално свързани – чрез блуждаещия нерв. Възможно е продължителният прием на живите микроорганизми да намали чувството на депресия, стрес и тревожност, както и значително да подобри настроението и паметта. Смята се, че пробиотиците помагат дори на страдащите от аутизъм, които често имат храносмилателни проблеми!

Помагат при сърдечно-съдови проблеми

Пробиотиците помагат за намаляване на нивото на “лошия” холестерол и кръвното налягане, като по този начин значително облекчават дейността на сърдечно-съдовата система. Освен това благодарение на тях се намалява и инсулиновата резистентност, като по този начин се редуцират и рисковете от диабет.

Подобряват здравето на устната кухина

Лошият дъх обикновено е признак за стомашни проблеми. След редовен прием на пробиотици е възможно да забележите, че имате по-здрава усмивка и по-свеж дъх, тъй като балансът в чревната ви флора е възстановен, благодарение на полезните бактерии. Чрез прием на пробиотици можете успешно да противодействате на проблеми с венците, кандида и пародонтоза.

Жена тренира на плажа

Подпомагат отделителната и половата система

Тъй като пробиотиците намаляват възпалителните процеси, те могат да ви бъдат от полза и в борбата с инфекциите на уринарния и вагиналния тракт. Живите микроорганизми могат да възстановят баланса на микрофлората и да намалят дискомфорта.

Как да увеличим приема на пробиотици

Един от основните начини за увеличаване на количеството пробиотици е добавянето на храни и напитки в менюто, които са богати на полезните бактерии. Основният естествен източник е един от най-популярните българските продукти – киселото мляко! В него се съдържа голямо количество от бактериите Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus, които повлияват много добре имунната система и чревната микрофлора. Съществуват и различни, допълнително обогатени с пробиотици храни, като на пазара непрестанно се появяват нови продукти. Ферментиралите зеленчуци, кефирът и ябълковият оцет са едни от най-популярните и достъпни варианти за обогатяване на стомашно-чревната флора с пробиотици. Киселото зеле, маслините, както и всички естествено ферментирали храни и напитки също могат да снабдят организма с известна доза от полезните бактерии.

Невинаги обаче е възможно да си набавите достатъчно пробиотици чрез храната. Това налага приемът им под формата на хранителна добавка.

Жена с ръце около стомаха

Пробиотици от Здраве и Вино за живот без дискмофрот

Търсейки най-добрите пробиотици на пазара, ние, от “Здраве и Вино”, се спряхме на серията пробиотични препарати “Ентеросан”. Те са създадени на базата на селектирани щамове бифидобактерии и лактобацили, които живеят в червата и стомаха. Те проявяват силна антимикробна дейност и резистентност към голяма част от антибиотиците, като по този начин успешно защитават организма от вредното им влияние.

Тествани във водещи клиники в чужбина и у нас, пробиотиците „Ентеросан“ успешно се прилагат в комплексната терапия на заболявания, свързани с храносмилателната, отделителната, ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система, понеже крият ползи за цялостното здраве на организма. Предлагаме и пробиотици, подходящи специално за деца. Най-важното, което трябва да знаете за пробиотиците, е, че те са ефективни, когато концентрацията им е в милиарди, докато обикновено при повечето продукти в аптеките това число е само няколко десетки милиона.

Пробиотиците “Ентеросан” могат да бъдат обособени в четири групи и се прилагат при следните здравословни състояния:

Усмивка нарисувана на стомаха на жена

  • Пробиотици за гастроентерологични заболявания – Това състояние е предизвикано от проблеми с микробиома, от който пряко зависят процесите в стомашно-чревния тракт. В такива случаи този пробиотик например може да повлияе благоприятно на чревната микрофлора и да помогне за нейното възстановяване.
  • Пробиотици за недоимъчни заболявания – Едно от най-честите такива заболявания е анемията. Противоанемичният пробиотик подпомага синтезирането на еритроцити и цялостното здравословно състояние на организма.
  • Пробиотици с функционално значение – Препоръчва се приемът на пробиотик например и при нарушена функция на простатата или при борба с наднорменото тегло.
  • Пробиотици за подпомагане на дейността на някои от жлезите с вътрешна секреция – Дисбалансът на жлезите с вътрешна секреция е често срещан проблем, на който употребата на подходящ пробиотик успешно може да противодейства. Такива заболявания най-често са свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза и голямо количество стрес, както и с проблеми с жлъчката и черния дроб.

На нашия сайт можете да откриете и още много продукти от богатия ни каталог с пробиотици на една от най-добрите и доказали се във времето марки – Ентеросан!

Заключение:

Приемът на пробиотици е от изключително значение не само за правилното функциониране на храносмилателната система, но и на целия организъм! Той се нуждае от тях не само след прием на антибиотик. Тялото може да страда от недостатъчно количество от живите бактерии и вследствие на лоша диета или друго заболяване. За да сте сигурни, че чревната ви микрофлора е балансирана, осигурете си достатъчен прием на пробиотици, и сами ще забележите разликата!

Ние, от Здраве и Вино, ви благодарим, че останахте с нас до края на статията. Надяваме се, че информацията ви е била полезна и ще увеличите ежедневния си прием на пробиотици. А ако тази и още теми, свързани със здравето и здравословния начин на живот, са ви интересни, може да следите и нашия блог!