zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

Колко време се пие пробиотик? – Продължителност и прием

Жена приема пробиотик сутрин

Пробиотиците представляват “добрите” бактерии, които подпомагат поддържането на баланса между микроорганизмите, които влизат в състава на чревната микрофлора. Приети в достатъчно количество, те влияят благоприятно върху човешкия организъм, тъй като храносмилателната система е пряко свързана с множество функции.

Целта на пробиотиците е да нормализират флората на храносмилателния тракт след заболяване или прием на различни антибиотици, както и да намалят възможността за поява на усложнения. Тяхната най-основна роля е да не допуснат преминаването на вредни микроорганизми в червата, т.е. изпълняват ролята на защитна бариера, която обаче лесно може да бъде разрушена от неправилна и остра диета, прием на медикаменти или заболяване.

За съжаление тези полезни бактерии не са постоянни обитатели на червата, което означава, че честият им прием е от огромно значение, за да се поддържа добро съотношение между “добрите” и “лошите” микроорганизми. Съществува много противоречива информация за това как и колко време се приемат пробиотиците. Останете с нас до края на статията, за да разберете защо приемът на пробиотици е необходим, как се приемат те и колко дълго време могат да се пият!

Ентеробактерия отблизо

Защо е необходимо да приемате пробиотик

Пробиотиците имат огромно значение за човешкото здраве и за правилното функциониране на организма. Неслучайно червата са наречени “втори мозък”, тъй като от тяхното действие зависи правилното абсорбиране на веществата, храносмилането и ефективността на имунната система. Пробиотиците минимизират чревното подуване, газовете, диарията и запека.

Тези живи микроорганизми осъществяват положителния си ефект чрез подпомагане на храносмилателните функции, синтеза на някои витамини, балансиране на чревната микрофлора и подкрепа на имунната дейност на червата. По този начин допринасят за укрепване на защитната функция на организма. Приемането на пробиотици помага на организма за:

  • Правилното разграждане и усвояване на храната;
  • Устойчивост на имунната система;
  • Намаляване на възпалителните процеси в червата;
  • Балансиране на нивата на pH в тънките и дебелите черва;
  • Синтез на витамини от B-комплекс.

Изолирана бактерия Лактобациликус

Как да си набавим пробиотици

Съществуват два варианта, за да набавите на организма си необходимото количество пробиотици:

  • Чрез храни и напитки – Естествените пробиотици са ферментиралите хранителните продукти, като кисело зеле, кисело мляко, квас, кефир, туршии, както и тези на соева основа. На пазара съществуват множество допълнително обогатени с пробиотици храни и напитки. От много голямо значение е те да се консумират без да преминават през продължителна термична обработка, която убива “добрите” бактерии. Поради тази причина не се препоръчва и да приемате топли течности поне половин час след приема им. По този начин ще извлечете възможно най-много от полезните им свойства.
  • Под формата на хранителни добавки – На пазара съществува огромно разнообразие от хранителни добавки, което прави изборът на подходящ пробиотик по-труден. Едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да определите какъв тип пробиотичен микроорганизъм ви е необходим според състоянието, в което се намирате. Не е препоръчително да приемате хранителни добавки, които осигуряват повечето видове пробиотици, а ги съобразете изцяло с вашето състояние. По-подробна информация за това, как да изберете правилния за вас пробиотик, ще намерите в тази статия.

Ферментирали продукти - Пробиотици

Как се приема пробиотик

Правилната дозировка на пробиотиците зависи от техния вид и предназначение. Смята се, че препоръчителният дневен прием на живи бактерии за възрастни е от 1 до 2 милиарда. В случай на вече съществуващо неразположение, приемът може да достигне до 10 милиарда дневно. Дозировката за деца е препоръчително да се консултира с лекар, но обикновено е една капсула на ден от стандартното количество. Трябва да се има предвид, че препоръчителните дози могат да се изменят в зависимост от спецификата на организма, проблема, за който ще се използват, както и възрастта на човека.

Прием на пробиотици при деца и бебета

Докато при възрастните пробиотиците се предписват и се приемат профилактично дори без наличието на здравословен проблем, то при малките деца все още няма достатъчно изследвания и заключения за това как точно влияят на техния организъм. Често се предписват при антибиотично лечение, но колкото по-малко е детето, толкова по-важно е да се внимава с количеството.

Според специалисти при бебета и кърмачета пробиотиците помагат за облекчаване на коликите, причината за които е незрелият стомашно-чревен тракт. Освен това имунитетът в кърмаческа възраст се изработва в храносмилателния тракт, а първите пробиотици попадат в червата след поглъщане на околоплодната течност още от момента на раждането. За продължителността на приема и необходимите дневни дози, препоръчително е да се обърнете към вашия педиатър. По този начин рискът от поява на странични ефекти и нежелани реакции е по-малък.

Жена взема пробиотик отблизо

Кога се приемат пробиотиците

Не е необходимо приемът на пробиотици да бъде свързан с проблеми с храносмилането. Те могат да се пият профилактично или като част от ежедневната диета.

Пробиотик преди или след хранене

Важно е да се съобразите с факта, че приемът на пробиотици не бива да става на празен стомах. Когато употребявате пробиотици на гладно, то рискувате силните стомашни сокове и киселини да ги унищожат още преди да достигнат до червата, дори капсулите да бъдат двойни или със забавено разтваряне. Много по-добър вариант е да се приемат известно време след хранене, когато стомашната киселина е насочена към съответната храна.

Пробиотик преди или след антибиотик

Антибиотиците са силни медикаменти, които имат изключително пагубен ефект върху чревната флора. Освен че убиват вредните бактерии, те унищожават и полезните, което може да понижи целия имунен отговор и възможност на организма да се справя със заболяванията и инфекциите. Всичко това може да се избегне навреме чрез приема на пробиотик. За повече информация относно как се приема пробиотик след антибиотик, прочетете тази статия.

Колко дълго се приемат пробиотиците

Колко дълго трябва да приемаме пробиотик

Приемът на пробиотици може да бъде с различна продължителност в зависимост от вашето здравословно състояние, възраст и дали приемате антибиотици. При химиотерапия също е задължително да си набавяте допълнително полезни бактерии.

Когато пробиотиците се приемат поради лечение с антибиотици, е задължително двата медикамента да се приемат паралелно. Ако ви бъде назначено лечение с антибиотични медикаменти, не забравяйте да включите и източник на полезни бактерии най-късно до 72 часа след началото на антибиотичния курс! Добре е приемът на пробиотици да продължи около 10-20 дена след края на приема на антибиотик, за да се подпомогне възстановяването на възможно най-голяма част от микрофлората в стомаха.

Профилактичното лечение с пробиотик обикновено продължава 25 дена. В този случай е добре да приемате “добрите” бактерии по време на или до половин час преди хранене заедно с някаква мазнина. Постарайте се да добавите към дневното си меню и допълнителни хранителни източници на пробиотици, каквито са киселото мляко, квас, кефир и др. За пробиотичните храни и напитки няма ограничение и можете да ги приемате целогодишно, в умерено количество.

Пробиотици от Здраве и Вино

Жена-доктор предлага Пробиотици

Онлайн магазинът на Здраве и Вино е тук, за да се превърне във ваш пръв помощник за бързо и лесно закупуване на пробиотици директно от уюта на вашия дом. Ние вярваме в полезните качества на добрите бактерии, които притежават и предлаганите от нас висококачествените пробиотици. Техният прием ще ви помогне във възстановяването на баланса между тях и “лошите” бактерии и за нормализирането на работата на стомашно-чревния тракт. Нашият онлайн магазин разполага с богата селекция от висококачествени български пробиотици с доказан произход, предназначени както специално за деца, така и за възрастни с различни заболявания.

Българските пробиотици “Ентеросан”, доказали се с времето като безспорен лидер в областта, ефективно се борят с нарушенията в храносмилането и чревен дискомфорт. Сред разнообразния ни продуктов каталог с пробиотици “Ентеросан” ще откриете таблетки, подходящи за стрес, таблетки, за хора с анемични проблеми, за страдащи от болестта на Паркинсон, както и за още много други влошени здравословни състояния, с които е добре да съобразите приема на пробиотик! Поръчайте необходимата на организма си доза полезни бактерии още сега, за да се убедите в съотношението “цена-качество”, което ние, от Здраве и Вино, предлагаме!

Заключение:

Пробиотиците са добрите бактерии, които са изключително важни за нашето здраве и за правилното функциониране на организма. Надяваме се, че статията ви е била полезна и вече сте наясно с това, как и колко дълго да приемате пробиотици. Не забравяйте, че при наличие на сериозно заболяване е добре да консултирате приема на полезни бактерии със своя лекар!

Вашият коментар