zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

5 здравословни начини за детоксикация

detoxication-детоксикация

Свинско с гъбки, езиче в масло, сливова ракийка, от на дядо винцето, от на баба баничката, от на мама баклавичката… Ох, колко ми е тежко!  Пак прекалих с хапването… Ако се припознаваме често с този иначе толкова „вкусен“ сценарий, организмът ни е много вероятно да се е позатлачил и да не функционира по най-добрия начин. И въпреки че очистванията (или т. нар. „детокси“) са по-лесни през по-топлите дни, желателно е да не чакаме първите пеещи птички, а още неизпратили зимата да се подложим на детоксикация.

Ето един списък с 5 прекрасни идеи за вливане на нови, свежи сили в тялото ни.

  • Детоксикация чрез диета

5 здравословни начини за детоксикация

Диетата (или „хранителен режим“, ако искате) разбира се не значи да изкараме седмица или месец само на портокали или грейпфрути. Това не само че не е нито приятно, но освен това е и доста опасно за организма.

Под „диета“ имаме предвид да се даде почивка на тялото от тежките, наситени и, най-вече, преработени храни, включително червено месо и продукти, съдържащи пшеница. Гледайте млякото и млечните продукти да са в по-малки количества, като, разбира се, това изключва пробиотично кисело мляко.

Един от най-добрите варианти за прочистване на организма е да му налеем повечко „течно“ гориво под формата на прясно изстискани сокове (т. нар. „фрешове“) или смутита (плодови или зеленчукови). Идеята зад тях е, че хранителните вещества, витамини и минерали се абсорбират много по-бързо и качествено. Ако това ви се струва твърде амбициозно, може за закуска да пиете смути, за вечеря да е лека супа, а за обяд риба или пиле с ориз или зеленчуци.

Ако диетите са трудни за изпълнение от вас, обърнете внимание на еди нот най-ефективните ни продукти за детоксикация – зеолит на прах.

 

Ако и този продукт не съотвества на вашите предпочитания, можете да разгледате останалите продукти от категорията зеолит.

  • Прочистване

5 здравословни начини за детоксикация

След обилната консумация на тежки храни и алкохол по време на празниците, освен хранителен режим, друга добра идея е очистване на организма от допълнително натрупаните токсини чрез пиенето на топла вода със сок от лимон сутрин на гладно.

Т. нар. „лимонова вода“ е превъзходен детоксикатор, а ликуващото ни тяло ще ни благодари щедро за това. За предпочитане е да се избягват както алкохолът, така и кофеинът по време на този период. Ако не можете да се отдадете на безкофеинова диета, можете да замените кафето със зелен чай. Тъй като и той съдържа кофеин, препоръчителни са от една до две чаши дневно, а най-добрият подсладител е медът.

  • Ексфолиране

Наред с вътрешното „ексфолиране“ на организма посредством диета и прочистване, е хубаво и да направим и външно ексфолиране на тялото. Това е прекрасен начин да се помогне за стимулиране на кръвообращението и да се подобри външният вид на кожата. Има чудесен ефект, ако сме позанемарили лицето и тялото ни в последно време.

Най-добре е да се използва нежна ексфолираща маска. Друг вариант е да се мие лицето веднъж на два дни през първата седмица на детоксикацията. След това можем да преминем към веднъж седмично, за да не се нарани деликатната кожа на лицето.

Ежедневно, обаче, можем да ползваме суха четка. Ако инвестираме в добра четка за тяло, можем да я ползваме всеки ден, започвайки от краката нагоре към сърцето, посредством което ще постигнем сияйна кожа.

  • Спорт

Спортът е изключително ценно допълнение към всеки план за детоксикация, но, разбира се, може и да не е нещо много натоварващо.

5 здравословни начини за детоксикация

Йогата или пилатесът, например, са две чудесна идеи. Дори 10 минути сутрин и 10 минути вечер ще ни помогнат да бъдем фокусирани, спокойни и способни да се справяме с изкушенията, които дебнат от всеки ъгъл на кухнята : )

  • Ароматерапия

Добавянето на етерични (благовонни) масла към ваната ни е превъзходен метод за отпускане и прочистване на тялото и ума от натрупания стрес. Лимон, пачули, здравец, хвойна и грейпфрут са чудесни масла за детоксикация.

5 здравословни начини за детоксикация

Добавяме 6-8 капки към водата във ваната или 2-4 капки към т.нар. „масла носители“ (тежки масла) за отпускащ масаж. Маслата носители не само спомагат за по-доброто проникване на етеричните в тъканите, но и усилват действието им. Трябва да имаме предвид, че етеричните масла не са подходящи за използване в чистия им вид около очите, върху лигавиците или вътрешно.

От съществено значение е да изпробваме маслата, които не сме използвали преди. За алергии и/или допълнителна чувствителност поне 48 часа преди прочистващата вана или масаж.

Разбира се, вливането на свежи сили в тялото ни може да става и по други начини.

Вие какви методи използвате?