zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

Борови връхчета за кашлица. Пречистване на организма с борови връхчета

borovi-vrahcheta

Вероятно сте наясно, че борът е доста разпространено, вечнозелено иглолистно дърво, което е известно на човечеството още от древни времена. Може би няма да ви изненада и ако ви кажем, че екстрактът от различните вегетативни органи на това растение имат широкоразпространени лечебни свойства, които се прилагат за облекчаването и лечението на различни видове симптоми и заболявания. Такива са например коренът, стъблата, листата и всичко останало, от което се състои анатомията на едно растение. В тази статия ще се съсредоточим конкретно върху един от компонентите на бора, а именно боровите връхчета, както и техните ползи, лечебни свойства и как биха могли да са ни от полза при кашлица и пречистване на организма. Но първо…

Какво представляват боровите връхчета

Боровите връхчета са само малка част от вегетативните органи на бора, но макар и малки, те са изключително важни. Всъщност те са пъпките на боровото дръвче. Намират се по върховете на клонките, а големината им варира между 2 и 4 см.  Събират се рано напролет, когато са още съвсем крехки и нежни, поради високото си съдържание на етерично масло. Събрани и съхранени правилно, освен етерично масло, боровите връхчета съдържат и много други изключително полезни вещества като а-пинен, β-пинен, β -феландрен и други.

borovi-vrahcheta-shisharka

Какви са техните ползи и лечебни свойства

Боровите връхчета имат изключително широкоразпространени и всеобхватни ползи и свойства. Благодарение на високото съдържание на витамин C и антиоксиданти, приемът на билката предпазва организма от патогени, бактерии, вируси и свободни радикали. Освен това боровите връхчета помагат на тялото по-лесно да усвои желязото и калция, които от своя страна са изключително важни по отношение на здравината на костите и зъбите. Те могат също да помогнат при редица състояния като трудно уриниране, лошо храносмилане, язва на стомаха, стеснени кръвоносни съдове, камъни в пикочния мехур и бъбреците, ишиас, хемороиди, екземи, ревматизъм, обриви, лишеи и още много заболявания, за които ще ви разкажем повече в отделна статия. Днес ще се съсредоточим върху ползите на боровите връхчета, що се отнася до проблеми с дихателните пътища и пречистването на организма.

Как боровите връхчета могат да помогнат при кашлица

Екстрактът от борови връхчета има противовъзпалително, антибактериално и антисептично действие, които помагат за справянето с различни заболявания на бронхите и горните и долни дихателни пътища. Приемът на борови връхчета под различна форма, било то тинктура, гаргара, чай, инхалации или разтривки, активира секрецията на бронхиалната лигавица, като по този начин съумява да потисне възпалителния процес и да облекчи кашлицата.
Билката се използва също при лечение на:

 • трахеити;
 • бронхити;
 • астма;
 • възпаления на белите дробове;
 • отделянето на жълтеникави или зеленикави назални секрети;
 • ангина;
 • задух;
 • туберколоза;
 • хрема;
 • чернодробни заболявания;
 • хронична умора;
 • високо кръвно;
 • косопад;
 • настинка;
 • артрит.

borovi-vrahcheta-napitka

Как боровите връхчета могат да помогнат за пречистване на организма

Ако страдате от различни заболявания или проблемни здравословни състояния, боровите връхчета са сред билките, чийто прием се препоръчва най-много. Техните лечебни и антисептични свойства помагат значително за пречистването на организма, като по този начин те подсилват имунната система, подпомагат както плодовитостта, така и всички останали процеси в тялото, задействат защитната бариера на организма, който се опитва да справи с редица бактерии и вируси, и по този начин билката подобрява общото здравословно състояние и убива вредните субстанции и елементи, попаднали в тялото.

Как да приемаме борови връхчета

Приемът на билката може да се раздели на два вида: вътрешен и външен. Като вътрешният лекува предимно проблемни състояния, протичащи вътре в организма, а външният – извън него.

Приемайки борови връхчета външно под формата на инхалации, бани, гаргара, разтривки или билков мехлем, можете да повлияете симптоми и заболявания като задух, простуда, екземи, ревматизъм, обриви, лишеи по кожата, възпаления на горните и долните дихателни пътища, рани по кожата или циреи и още редица състояния.

При вътрешен прием можете да усвоявате лечебните ползи на билката под формата на чай, който можете да си направите от сушени борови връхчета. Вкарана в организма под формата на чай, билката има антисептично, противовъзпалително и противокашлично действие. Тя помага при раздразнение на лигавицата, може да разшири кръвоносните съдове, както и да помогне при заболявания като бронхит, ангина, туберкулоза или камъни в бъбреците. Освен това чаят от борови връхчета е изключително полезен за лечението на множество стомашни неразположения, като той помага за успокояването на червата, може да се използва за лечение на констипация и киселини и благоприятно повлиява лошото храносмилане.

chay-borovi-vrahcheta

Народна медицина – рецепти

 • При възпаление на дихателните пътища – В 500 мл вода слагате 2 супени лъжици борови връхчета, след което ги оставяте да заврят за 10 минути. Пиете 100 мл от получената отвара 4 пъти дневно преди ядене. Можете да добавите и мед за омекотяване на вкуса.
 • При дразнеща кашлица – В дълбок съд добавяте 2 литра вода, като към нея прибавяте 100 гр от връхчетата, след което оставяте да заври. Прецедете, добавете 250 г небет шекер и още толкова мед и пийте по 1 чаша всеки ден преди лягане, докато кашлицата изчезне напълно.
 • При кожни заболявания – По възможност, ако имате вана вкъщи я напълнете с топла вода, като не я пълните догоре. В съд с вместимост 5 литра варите около 30 минути 500 гр борови връхчета предварително, а след това ги добавяте към водата във ваната.
 • За направата на витаминозна напитка – В подходящ съд добавяте 250 мл вода и 50 гр борови връхчета, като варите в продължение на 20-30 минути. След което чакате да изстине, прецеждате и приемате под формата на чай. Може да добавите и сок от лимон, мед или захар за по-сладък вкус.

borovi-vrahcheta-zima

Срещат ли се странични ефекти при приема на борови връхчета

Няма данни билката да причинява сериозни странични ефекти или нежелани реакции при правилен и контролиран прием. Въпреки това е препоръчително да се консултирате с лекуващ лекар във връзка с подходящата индивидуално за вас дневна дозировка, тъй като вашият личен лекар би могъл да прецени най-добре дали е подходящо да приемате борови връхчета и с какво бихте могли да ги комбинирате. Приемът по време на бременност или налично тежко здравословно състояние също трябва да бъде предприет само и единствено при препоръка от специалист.

Заключение:
Надяваме се, че сме успели да обогатим знанията ви по отношение на боровите връхчета, както и тяхната полза при кашлица, пречистване на организма и цялостно подобрение на здравословното състояние. Ако искате да научите повече както за тази билка, така и за много други, ви съветваме да посетите блога ни, където ще намерите още интересни статии.

BOROVI VRAHCHETA

1.40 лв.
Борови връхчета (50 гр)

Вашият коментар