zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

Пробиотици: Видове, същност, прием и ефект

probiotitsi-info

Твърдението, че бактериите могат да са полезни, е трудно за схващане. Ние приемаме антибиотици за унищожаване на вредни бактериални инфекции и използваме антибактериални сапуни и лосиони повече от всякога. Грешните бактерии на грешното място могат да причинят проблеми, но правилните бактерии на правилното носят ползи.

Тук е мястото да ви запознаем с пробиотиците – живи микроорганизми, живеещи в телата ни, които помагат за превенция и лечение на някои заболявания. Поддържането на здрав храносмилателен тракт и силна имунна система са сред техните най-широко проучвани и доказани ползи. Пробиотиците са известни като полезни или добри бактерии. Те могат да се набавят чрез храни, напитки и хранителни добавки.

probiotitsi-hrani

Коренът на думата пробиотик идва от гръцката дума “pro”, което означава „насърчаване“ и “biotic” – „живот“. Откриването им става в началото на 20-ти век, когато Ели Мечников, известен като „бащата на пробиотиците“, забелязва, че жителите на селските райони в България живеят до дълбока старост, въпреки крайната бедност и суровия климат. Той предполага, че здравето може да се подобри и да се забави сенилността чрез манипулиране на чревния микробиом с бактерии, подходящи за гостоприемника, открити в киселото мляко. Оттогава изследванията продължават да подкрепят неговите констатации, като откриват все повече ползи.

Продължете да четете, за да научите повече за пробиотиците, различните видове, тяхната същност, ефект и прием.

Какво е пробиотик

Пробиотиците са комбинация от живи полезни бактерии и/или дрожди, които живеят в тялото ви. Обикновено на бактериите се гледа в негативна светлина като на нещо, от което се разболявате. Съществуват обаче два вида бактерии, които се намират във и върху тялото ви – добри и лоши. Пробиотиците са съставени от добри бактерии, които помагат на организма ви да бъде здрав и да функционира нормално.

Пробиотиците са част от една по-голяма система във вашето тяло – вашия микробиом. Представете си микробиома като огромна общност от организми, които работят в унисон, за да поддържат тялото ви здраво. Тази общност се съставлява от неща, наречени микроби. Имате трилиони микроби във и извън тялото си. Тези микроби са комбинация от:

 • Бактерии;
 • Гъби (включително дрожди);
 • Вируси;
 • Протозои.

probiotitsi

Микробиомът на всеки един човек е уникален. Няма двама души с еднакви микробни клетки – дори близнаците са различни. За да се нарече един микроб пробиотик, той трябва да има няколко характеристики. Те включват възможността да:

 • Бъдат изолирани от човек;
 • Оцеляват в червата след поглъщане (ядене);
 • Притежават доказани ползи организма;
 • Бъде безопасен за консумиране.

Къде живеят полезните пробиотици (микроби) в тялото ми

Въпреки че най-често срещаното място, свързано с полезните микроби, са червата (най-вече дебелото черво), имате няколко местоположения в и върху тялото си, в които се намират добри бактерии. Тези места са в контакт с „външния свят“ и включват вашите:

 • Черва;
 • Уста;
 • Вагина;
 • Пикочни пътища;
 • Кожа;
 • Бели дробове.

probiotitsi-tabletki

Как действат пробиотиците

Какво точно правят пробиотиците? Защитават ви по два начина. Първата роля, която те играят е за храносмилането ви. Знаем, че нашият храносмилателен тракт се нуждае от здравословен баланс между добрите и лошите чревни бактерии, така че какво пречи на това? Изглежда начинът ни на живот е както проблемът, така и решението. Лошият избор на храна, емоционалният стрес, липсата на сън, прекомерната употреба на антибиотици, други лекарства и влиянието на околната среда могат да променят баланса в полза на лошите бактерии.

Основната работа на пробиотиците или добрите бактерии е да поддържат здравословен баланс в организма ви. Мислете за това като за поддържане на тялото в неутрално положение. Когато сте болни, лошите бактерии навлизат в тялото ви и го изваждат от равновесие. Пробиотиците се борят с лошите бактерии и възстановяват баланса в тялото ви, което ви кара да се чувствате по-добре.

Какъв е ефектът на пробиотиците върху организма

Пробиотиците ви поддържат здрави, като стимулират имунната ви функция и контролират възпалението. Някои видове добри бактерии:

 • Помагат на тялото да усвоява храната по-добре;
 • Не позволяват на лошите микроорганизми да ви разболеят;
 • Стимулират синтеза на витамини;
 • Предотвратяват проникването на лоши бактерии в червата, които може да сте погълнали (чрез храна или напитки);
 • Помагат за разграждането и усвояването на лекарства.

Тези ефекти на пробиотиците се случват непрекъснато в тялото ви. Всъщност, не е нужно да приемате пробиотични добавки, за да се случи. Пробиотиците са естествена част от тялото ви. Спазването на добре балансирана диета, богата на фибри, всеки ден, помага да се поддържа оптималния брой на добрите бактерии в организма.

probiotitsi-zdrave-hora

Каква е разликата между пробиотик и пребиотик

Пробиотик и пребиотик едно и също ли е?

НЕ!!!

Пребиотиците не са същото като пробиотиците. Пребиотиците са несмилаеми хранителни компоненти, които селективно стимулират растежа или активността на желаните микроорганизми.

Видове пробиотици

Въпреки че съществуват много видове бактерии, които могат да се считат за пробиотици, най-често срещани в храните и под формата на хранителни добавки. Най-значими са шест специфични вида:

Lactobacillus

(Лактобацилус)Има повече от 50 вида лактобацили. Те се намират естествено в храносмилателната, пикочната и половата система. Храни, които са ферментирали, като кисело мляко, и хранителни добавки също съдържат тези бактерии. Lactobacillus (Лактобацилус) се използва за лечение и профилактика на голямо разнообразие от заболявания.

Името насочва към това, което произвеждат – млечна киселина. Те постигат това като синтезират ензим, наречен лактаза. Лактазата разгражда лактозата, захар, която се намира в млякото, до млечна киселина.

Lactobacillus (Лактобацилус) е “родител”, така да се каже, общо наименование за голяма група от добре познати полезни бактерии, намиращи се в храните и хранителните добавки, включително: Lactobacillus acidophilus, L. acidophilus DDS-1, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarius, Lactobacilluslusi jocto, Lactobacillus casei, Lactobacillusluso.

Bifidobacterium

mlyako-zdrave-vino

(Бифидобактерии).Има приблизително 30 вида Bifidobacterium (Бифидобактерии). Те съставляват повечето здрави бактерии в дебелото черво. Те се появяват в чревния тракт в рамките на дни след раждането, особено при кърмачета, и се смята, че са най-добрият маркер за здравето на червата.Някои от бифидобактериите, използвани като пробиотици, са Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium thermophilum и Bifidobacterium pseudolongum.

Saccharomyces boulardii.

Saccharomyces boulardii се счита за пробиотик, клас полезни бактерии, за които е установено, че стимулират имунитета и защитават здравето на храносмилателната система. Saccharomyces boulardii са вид дрожди, полезни при лечението на различни стомашно-чревни разстройства.

Streptococcus thermophilus.

streptococcus

Пробиотик, който произвежда големи количества от ензима лактаза, което го прави ефективен, според някои доклади, за предотвратяване на непоносимост към лактоза.

Enterococcus faecium.

Пробиотик, който се намира в чревния тракт на хората и животните.

Leuconostoc.

Участва в преработката на храната.

Какви са ползите от пробиотиците

Пробиотиците може да изглеждат като нещо ново за вас, но те ви съпътстват от първия ви дъх. По време на раждане през родовия канал новороденото улавя бактериите Bacteroides, Bifidobacterium, Lactobacillus и Escherichia coli от майка си. Тези добри бактерии не се предават при извършване на цезарово сечение и е доказано, че някои бебета, родени чрез цезарово сечение, страдат по-често от алергии и имат по слаба имунна система.

Пробиотиците имат благоприятни ползи при редица медицински състояния. Те могат да варират при различните хора, което означава, че това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Ползите варират в зависимост от определен пробиотик, който се приема.

Пробиотиците помагат при:

 • Възпаление: Пробиотиците намаляват възпаленията в организма, които са основна причина за много заболявания.
 • Депресия и тревожност: Пробиотичните щамове Lactobacillus helveticus и Bifidobacterium longum намаляват симптомите на тревожност и депресия при хора с клинична депресия.
 • Висок холестерол: Доказано е, че няколко пробиотици понижават нивата на общия и LDL (лошия) холестерол.
 • Високо кръвно налягане (хипертония): Пробиотиците могат също да доведат до умерено понижаване на кръвното налягане (57).
 • Слаб имунитет: Няколко пробиотични щамове могат да подобрят имунната функция, което да доведе до намален риск от инфекции, включително тези, които причиняват обикновена настинка.
 • Кожни проблеми: Има някои доказателства, че пробиотиците са полезни при акне, розацея и екзема, както и при други кожни заболявания.
 • Забавяне на стареенето: Въпреки че изследванията са изключително ограничени, има доказателства, че пробиотиците имат потенциал да удължат продължителността на живота чрез увеличаване на способността на клетките да се репликират.

probiotitsi-efekt-kozha

Някои от медицинските състояния, при които помага увеличаването на количеството пробиотици в организма (чрез храна или добавки), са:

 • Диария;
 • Запек;
 • Възпалително заболяване на червата (IBD);
 • Синдром на раздразненото черво (IBS);
 • Гъбични инфекции;
 • Инфекции на пикочните пътища;
 • Заболяване на венците;
 • Непоносимост към лактоза;
 • Екзема (атопичен дерматит);
 • Инфекции на горните дихателни пътища (ушни инфекции, обикновена настинка, синузит);
 • Сепсис (по-специално при кърмачета).

Как се приемат пробиотици

Има няколко начина, чрез които можете да приемате пробиотици:

 • Храни;
 • Напитки;
 • Течности;
 • Пробиотични хранителни добавки.

mlyako

С нарастващата популярност на пробиотиците има огромно разнообразие от хранителни добавки, сред които да избирате. Най-важното е да определите какъв тип пробиотичен микроорганизъм ви е необходим според вашето състояние. Не приемайте хранителни добавки, които осигуряват повечето видове пробиотици, а разберете от какво се нуждаете. Вашият лекар може да ви посъветва относно количеството и вида на пробиотиците, които може да са подходящи за вашия случай.

Пробиотичните добавки могат да се комбинират с пребиотик. Пребиотиците са сложни въглехидрати, които хранят микроорганизмите в червата. По принцип пребиотиците са „източникът на храна“ за добрите бактерии.
Хранителна добавка, която съдържа пробиотици и пребиотици, се нарича синбиотик.

Мога ли да давам пробиотици на детето си

Пробиотиците са полезни както за възрастни, така и за деца. Ако детето ви има заболяване, което изисква лечение с антибиотик, приемът на пробиотик може да помогне за облекчаване на симптомите. Пробиотиците се използват и при запек, киселинен рефлукс, диария, газове и екзема при деца.

Безопасен начин да давате пробиотици на детето си е чрез храненето. Храни като кисело мляко и извара често са част от балансираната диета и доставят на детския организъм добри бактерии без риск.

Съществуват пробиотични добавки, специално предназначени за кърмачета и деца. Важно е обаче да говорите с педиатъра на детето си, преди да му дадете някаква пробиотична добавка или да промените диетата му, за да включите храни, богати на пробиотици.

probiotik-detsa

Трябва ли да взимам пробиотик след антибиотик

За борба с инфекцията често са необходими антибиотични лекарства. Въпреки това, докато антибиотиците убиват лошите бактерии, те също така унищожават добрите бактерии в тялото ви. Някои хора развиват състояния като диария след прием на антибиотик. При други хора това може да позволи наистина лоши бактерии да се заселят в червата им.

Някои изследвания показват положителна връзка между приема на пробиотици след антибиотик и облекчаване на диарията. Приемът на пробиотиците след антибиотик е с цел да се възстанови балансът на добрите бактерии в организма, които са били унищожени от антибиотиците.

Имат ли странични ефекти пробиотиците

При повечето здрави хора пробиотиците не причиняват нежелани реакции и странични ефекти. Обикновено те се считат за безопасни и често са „пробвани“, за да се провери дали биха могли да помогнат при различни медицински състояния. Говорете с вашия лекар, преди да започнете да приемате пробиотици под формата на хранителни добавки, защото има случаи, в които не трябва да ги приемате.

Пробиотиците обикновено се считат за безопасни. Съществуват обаче някои рискове, свързани с добавките. Тези рискове се увеличават, ако страдате от заболяване, което отслабва имунната ви система, наскоро сте претърпели операция или имате други сериозни заболявания.

Малко вероятни, но възможни странични ефекти от приема на пробиотици са:

 • Развитие на инфекция;
 • Развитие на резистентност към антибиотици;
 • Странични реакции към други съставки на пробиотичната добавка.

Заключение:

Ако се интересувате от приема на пробиотици, поговорете за това с личния си лекар. Той ще ви даде основни насоки и съвети. Важно е да запомните, че не всички пробиотици работят еднакво добре за всеки и имат един и същи ефект. Всеки има свои индивидуални предимства.

Обикновено пробиотиците не причиняват вреда. Един лесен начин да увеличите добрите бактерии в тялото си е чрез подходящи храни, като кисело мляко.
Преди прием на пробиотични добавки се посъветвайте с лекар, за да ви насочи към най-добрия пробиотик, колко да вземете и кога да го вземете.

 

S 2

Български пробиотици

Вашият коментар