zdravevino.bg

Бабини зъби: Същност, действие, ефект и прием

babini zabi

Въпреки че фармацевтичната индустрия бележи непрекъснат напредък, хората стават все по-осъзнати за опасните странични ефекти, които крият лекарствата.

Имайки това предвид, забелязваме значително увеличение на употребата на билки и билкови продукти като алтернатива на медикаментозното лечение. За много от тези билкови продукти е научно доказано, че дават ефективни резултати, често без или с минимални странични ефекти.

Бабини зъби (Tribulus Terrestris) е един от тези природни продукти, които стават доста популярни в последно време. Тази билка се използва от хиляди години, а днес отново наблюдаваме нарастване на търсенето.

Продължете да четете, за да научите какво представлява, за какво се използва, как се приема и крие ли риск от странични ефекти приема на бабини зъби.

Какво е бабини зъби

Преди да навлезем в подробности за ползите, действието и приема, нека първо се запознаем с това, какво представлява билката бабини зъби и какъв е нейният произход.

Бабини зъби (Tribulus Terrestris на латински) е едногодишно тревисто растение, което има жълто-зелен цвят, а плодовете му са покрити с шипове. Хората използват листата, корените и плодовете на растението като съставка в Аюрведа и традиционната китайска медицина (TCM) от векове.

Билката се среща в Средиземно море, западната част на САЩ или места с подобен климат, като Китай и Виетнам. Най-добрите бабини зъби, с най-голямо съдържание на сапонини и други полезни вещества обаче могат да бъдат намерени в Турция, Македония и България.

Какви са ползите от приема на бабини зъби

Билката е популярна, поради значителния си брой ползи. Бабини зъби се приема най-вече за мъжко здраве, включително за повишаване на либидото и жизнеността, и по-специално е насочена към сърдечно-съдовото и урогениталното здраве. Естествените химикали, които се намират в растението, оказват различни положителни ефекти върху човешкото тяло.

Подобрява сексуалното здраве

Бабини зъби се използва предимно за по-добро сексуално здраве. Изследователите са разпознали естествено срещащи се стероидни съединения в трибулуса, известни като фуростанол сапонини, които стимулират производството на тестостерон (мъжки полови хормони) чрез подчиняване на естествените хормонални рецептори. Това води до образуване на по-големи количества лутеинизиращ хормон (LH), който стимулира клетките на Лейдиг в тестисите да произвеждат повече тестостерон.

Бабини зъби също така осигурява трайна подкрепа за простатата на мъжа, когато остарее. Това е естествено средство за запазване на нивата на тестостерон и физическо, психологическо и сексуално здраве на мъжете.

За бабините зъби е известно, че поддържат сексуалната функция при жените. Жените, които приемат билката или екстракт под формата на хранителни добавки, изпитват засилено сексуално желание и удовлетворение в сравнение с тези, които не я използват.

Подпомага грижата за кожата

Екстрактът от бабини зъби се използва като средство за вътрешно и външно лечение при кожни заболявания като алергии, екзема, краста и псориазис, като ефективно намалява зачервяването и кожните лезии.

Билка за здраво сърце

Бабини зъби могат да бъдат полезни за намаляване на симптомите на ангина или болка в гърдите. Предварителните клинични изследвания показват, че растението има антиангинална активност, като разширява коронарните артерии и подобрява коронарната циркулация. Бабини зъби се използват и за лечение на анемия.

Укрепва здравето на храносмилателната система

Бабини зъби подобряват функционирането на храносмилателната система по няколко начина. Първо, чрез леко слабителното си дейстиве. Някои изследвания доказват, че сапонините могат да се използват за успокояване на спазми на гладката мускулатура или болки при колики. Също така, приема на бабини зъби намалява нивото на триглицеридите и стимулира апетита, осигурява облекчение на чревните газове и изхвърля чревните паразитни червеи.

Помага при бременност/развитие на плода и кърмене

бабини зъбу помага бременност

Приемът на бабини зъби, например под формата на тинктура от бабини зъби в здравословни граници, подпомага кърменето, улеснява раждането, като тонизира гладката мускулатура. Някои проучвания обаче показват, че това може да е потенциалната причина за спонтанен аборт, поради което бременните жени трябва да използват билката с повишено внимание.

Помага при безплодие и еректилна дисфункция

Една от основните причини за мъжко безплодие, корелира с ниските нива на дехидроепиандростерон (DHEA). Протодиосцинът, съставна част на бабините зъби, е отговорен за подобряване на нивата на DHEA в мъжката полова система. Също така повишава концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност.

Редовният прием на екстракт от бабини зъби подпомага овулацията при жени. Също намалява броя на кистите при жени със синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и помага за възстановяване на нормалната овулаторна функция.

Кой може да използва бабини зъби

Растението е подходящо за хора със следните симптоми и проблеми:

Възпаление. Когато възпалителните реакции причиняват болка, тогава тази билка може да бъде полезен компонент при осигуряването на естествен начин за облекчение.

Слаб имунитет. Хората с отслабена имунна система могат да се възползват от подобрената имунна функция, която растението може да осигури.

При отоци. Диуретичните ефекти на бабини зъби водят до намаляване на натрупването на течности при хора със състояния, които причиняват отоци.

Мъжете с ниско либидо също биха могли да се възползват от употребата на тази билка, тъй като някои проучвания показват, че растението стимулира сексуалното желание.

Какво е действието на билката бабини зъби

Въпреки че не е известно как точно действат, знае се, че бабините зъби подобряват плътността на андрогенните рецептори в мозъка, което може да засили свойствата на андрогените, повишаващи либидото. Ограничените данни показват, че тя е слаба до неефективна за повишаване на плодовитостта.

Специфичен компонент, трибулозин, е доста мощно кардиопротективен и е ефективен в диапазона 1-10 nM. Той все още не е тестван при живи същества, но остава много обещаващ вариант.
При изследванията върху животни изглежда, че плодовете на бабини зъби предпазват органите (най-вече черния дроб и бъбреците) от окислителни увреждания при сравнително ниски дози и също така оказват антистрес ефекти. Което потвърждава статуса на растението като адаптоген.

Как се приема билката бабини зъби

бабини зъби дозировка

Обичайната дозировка за прием на бабини зъби е следната:

  • Корен на прах: 5-6 гр
  • Плодове: 2-3 гр

Приемайте бабини зъби сутрин, веднага след като се събудите, защото нивата на кръвната ви захар са ниски. Винаги приемайте преди хранене.
Билката може да взаимодейства с някои лекарства. Не използвайте бабини зъби, ако приемате лекарства за сърдечно-съдовата система, като бета-блокери, блокери на калциевите канали, нитрати, АСЕ инхибитори, дигоксин и диуретици. Попитайте вашия лекар, ако не сте сигурни.

Странични ефекти при приема на бабини зъби

Имайте предвид, че приема на бабини зъби може да предизвика някои странични ефекти, особено ако се придозира с билкови тинктури или чайове от бабини зъби, в които концентрацията на вещества е силна.

Тъй като билката намалява нивата на кръвната захар, може да се почувствате замаяни и немощни. Тези, които са податливи на хипогликемия, или тези, които са на лекарства за диабет, трябва да се консултират с медицински специалист преди прием. Но въпреки всичко това, проучванията показват, че бабини зъби не причинява сериозни странични ефекти и има нисък риск от токсичност.

Заключение:

Тъй като бабини зъби се използва предимно за подобряване на сексуалната функция и мускулното развитие, ще намерите много хранителни добавки с екстракт от билката в магазинната мрежа и онлайн. Често тези добавки съдържат други съставки. Тези комбинации не са тествани за безопасност или ефективност.
Трябва да обсъдите приема с вашия лекар, ако сте решили да употребявате бабини зъби под формата на хранителна добавка.

Вашият коментар