zdravevino.bg

Пробиотик след антибиотик – какъв и как да го приемаме?

Ентобактерия

В човешкия организъм освен вредни, съществуват и бактерии, които са полезни и необходими за правилното му функциониране. Огромен брой такива се намират в стомашно-чревната микрофлора, като от тях зависи правилното храносмилане и усвояването на хранителните вещества. А тези процеси са пряко свързани с цялостното здравословно състояние. Полезните бактерии са много чувствителни и лесно могат да бъдат унищожени от тежки лекарствени медикаменти като антибиотици. Това налага възстановяването на баланса в микробиома чрез прием на живи микроорганизми под формата на хранителни добавки, наречени пробиотици.

Ако сте боледували по-сериозно и ви се е налагало да приемате антибиотик, вероятно знаете, че е задължително паралелно да вземате и пробиотик, за да смекчите острото му влияние върху организма, и по-точно върху чревната микрофлора. Останете с нас до края на статията и ще разберете всичко необходимо за приема на пробиотик след антибиотик!

Употреба и действие на антибиотиците

Снимка на бактерия

Антибиотиците се приемат при по-сериозни заболявания и спрямо лекарско предписание. Тяхната цел е да унищожат или да попречат на растежа и развитието на микроорганизми, паразити, гъби и бактерии в организма. Те са едни от най-често използваните методи за справяне със заболяванията, но употребата им не крие само ползи. Проблемът се корени в това, че освен вредните бактерии, лекарствените медикаменти унищожават и полезните, като това състояние се нарича дисбактериоза.

Благодарение на създаването на антибиотиците, човечеството успява да се пребори с бактериалните инфекции, които до началото на миналия век обикновено са водили до смърт. Но преди да посегнете към антибиотично лечение е важно да знаете, че грипът и настинката могат да не са с бактериален, а с вирусен произход, а антибиотичните медикаменти не са ефикасни срещу вируси.

Съществуват антибиотици с тесен спектър на действие, които унищожават по-малко бактерии, но има и широкоспектърни – те убиват повече и различни видове бактерии. Поради тази причина е препоръчително паралелно с приема им да се взема и пробиотик, с чиято употреба да продължите поне седмица след края на антибиотичния курс.

Бактерия на червен фон

Какво представляват пробиотиците и как действат те върху организма

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които лесно може да си набавите под формата на ферментирали храни, напитки или хранителни добавки. Обикновено думата “бактерия” предизвиква само негативни асоциации, но трябва да знаете, че тези микроорганизми могат да бъдат и полезни и имат огромна роля в борбата срещу заболяванията. Идеалното съотношение на полезни спрямо вредни бактерии в човешкия организъм е 85% от “добрите” и 15% от “лошите”.

Този баланс лесно може да бъде нарушен, което налага и въвеждането на допълнителен пробиотичен източник. Микробиомът в човешкия организъм, състоящ се от всички полезни микроорганизми, е пряко отговорен за имунната система, правилното абсорбиране на веществата и реакциите на организма срещу различни възпаления и инфекции. Затова приемът на пробиотици е от изключително значение за цялостното здраве и за нормалното протичане на всички жизнени процеси. По-подробна информация за това какво представляват пробиотиците и какво влияние имат върху организма, ще намерите в тази статия.

Бактериална инфекция

Защо се налага да приемаме пробиотик след антибиотик

Пробиотиците са пряко свързани със здравата и нормално функционираща храносмилателна система. Вече знаете, че приемът на пробиотици възстановява унищожените от антибиотика “добри” бактерии в стомашно-чревната микрофлора. По този начин може да възстановите изгубеното количество полезни микроорганизми и ще осигурите по-добра защита на своя организъм. Тяхната липса създава чудесна среда за развитието на множество вредни микроорганизми, които могат да отслабят имунната ви система и да предизвикат заболявания. Полезните бактерии, съдържащи се в микробиома, създават защитна бариера, която пречи на тези болестотворни паразити, гъбички, токсини и пр. да проникнат в организма. Пробиотиците помагат за възстановяването на чревната лигавица, която прави организмът по-устойчив на всякакви вредни външни влияния. Всички останали предимства на живите микроорганизми, които не са малко на брой, ще откриете тук.

Видове пробиотици

Съществуват различни видове пробиотици, но най-известни са следните:

  • Лактобацили (Lactobacillus)

Бурканчета с кисело мляко - Лактобациликус

Съдържащият се в един от най-популярните български продукти – киселото мляко, щам полезни бактерии е силно устойчив на киселинната среда в стомаха. Това го прави идеално средство за справяне с натрупалите се токсини и вредни микроорганизми. Съществуват няколко вида лактобацили – rhamnosus, acidophilus, casei, но най-популярният е bulgaricus. Благодарение на лактобацилите организмът може да синтезира ензима лактаза, превръщащ лактозата в млечна киселина. Лактобацилите подпомагат храносмилането, понижаването на нивата на холестерол и могат да облекчат симптомите на алергии. Чрез приема им може да подобрите реакцията на организма си при приема на мляко, както и да намалите подуването и газовете в стомаха.

Действието на този щам пробиотици е много комплексно, тъй като съществуват над 50 вида лактобацили. Те помагат за подсилването на имунната система, за борбата със стреса и тревожността, предотвратяват инфекции на пикочната и дихателната система.

  • Бифидобактерии (Bifidobacterium)

Стомашна бактерия

Съществуват няколко вида бифидобактерии – Bifidobacterium bifidum, longum, lactis и breve). Този щам пробиотици е най-често срещан в човешкия организъм и е пряк индикатор за здравословното състояние на дебелото черво, присъстващ в него още от раждането. Бифидобактериите са отговорни за синтеза на аминокиселини, витамин К и В-комплекс, а също и за по-добрия имунитет, тъй като помагат за възстановяване на баланса в чревната микрофлора и подобряват цялостното състояние на стомашно-чревния тракт.

Те са много важни след провеждане на химиотерапия, както и при инфекции като кандида или Ешерихия коли. Бифидобактериите подобряват и вагиналната и чревната микрофлора, когнитивните функции, състоянието на кожата, както и помагат при диария и силна умора.

  • Млечнокисели бактерии

Най-популярната от тях е Streptococcus thermophilus, от който пряко зависи растежът на Lactobacillus bulgaricus. Те се развиват само в богата на хранителни вещества среда и са отговорни за образуването на млечната киселина, поради което обикновено се използват като закваска.

Млечно кисели бактерии

Съществуват и други видове пробиотици, сред които са Saccharomyces boulardii, Enterococcus faecium, Leuconostoc и др.

Разликата между пробиотик и пребиотик

Освен пробиотик, е възможно да приемате и пребиотик. Пребиотиците представляват несмилаеми фибри, които подпомагат растежа на полезните бактерии. Пребиотиците всъщност са хранителните вещества, от които се нуждаят пробиотиците, и не се усвояват от храносмилателната система. Те са от изключително значение за здравето на цялата микрофлора и на имунната система, понеже не се разграждат, преминават през целия храносмилателен тракт и помагат за увеличаване броя на полезните бактерии и за тяхната прехрана. Най-известните пребиотици са инулин, пектин и олигофруктоза. За най-добър ефект е добре да съчетаете приема на про- и пребиотици. Това представлява синбиотикът, представител на който от хранителните продукти е киселото мляко.

Как и какъв пробиотик да избера

Освен решението да приемате пробиотик, от също толкова голямо значение е неговата правилна употреба и вид. Този избор може да бъде повлиян от множество фактори, сред които е здравословното ви състояние и наличието на някакво заболяване. Съществуват различни видове пробиотици, подходящи за употреба при гастроентерологични проблеми, недоимъчни заболявания, проблеми с жлезите с вътрешна секреция, както и при заболявания с функционално значение. Тези четири групи здравословни състояния са покрити от серията висококачествени и доказали се във времето български пробиотици “Ентеросан”, които ще откриете на нашия сайт.

Бактерия под микроскоп

В случай, че изпитвате затруднения в търсенето на правилния за вас източник на полезни бактерии, в тази статия ще намерите подробен отговор на въпроса “Какъв пробиотик да избера”.

Как се приемат пробиотици

Приемът на пробиотик и антибиотик винаги трябва да протича паралелно, като в повечето случаи е препоръчително да приемате живите бактерии и след края на антибиотичното лечение. В зависимост от етапа, в който се намирате, приемайте пробиотиците по следния начин:

Прием на пробиотик по време на антибиотично лечение

Добре е пробиотикът винаги да се приема едновременно с антибиотик, като трябва да започнете с него най-много 72 часа след началото на антибиотичното лечение. Независимо дали преди, или след приема на антибиотик ще вземете и пробиотик, задължително условие е да изчакате няколко часа, за да не се неутрализират взаимно. Обикновено е добре да минат между 2 и 5 часа в зависимост от медикаментите. Дрождите са единствените пробиотици, които могат да се приемат паралелно с антибиотиците, защото са устойчиви на тяхното унищожително действие.

Прием на пробиотик след лечение с антибиотик

Бактерия на син фон

Препоръчително е да продължите с приема на пробиотик между 10 и 20 дена след края на антибиотичното лечение, за да се възстанови максимално чревната микрофлора. Полезните бактерии няма как напълно да възвърнат баланса в стомаха, но ще помогнат до голяма степен за подсилване на имунния отговор и устойчивостта срещу заболявания.

Профилактичен прием на пробиотици

Не е задължително приемът на полезните бактерии да бъде съпътстван и с този на антибиотик. Може да приемате пробиотици и профилактично, което обикновено се налага след преяждане, заболяване, лоша диета, при стомашно-чревни проблеми или отслабена имунна система. Този период на прием най-често продължава 25 дена. В тези случаи бактериите ще оцелеят и ще подпомогнат организма в най-голяма степен, ако бъдат приети по време на или до половин час преди хранене, в което задължително присъства и някакъв вид мазнина.

Приемайте пробиотиците с храна, за да осигурите по-добра среда за тяхното развитие, както и храни, в които полезните бактерии присъстват. Това са киселото мляко, кисело зеле и краставички, квас, кефир, темпе и други. Не приемайте топли течности около 20 минути след прием на пробиотик, защото топлината убива полезните бактерии.

Пробиотици от Здраве и Вино

Ние, от Здраве и Вино, вярваме в силата на полезните бактерии и знаем, че балансът в организма може да бъде възстановен и по естествен и безвреден за него начин! Приемът на тежки медикаменти, които да ви помогнат да преборите заболяване, се отразява негативно на цялата храносмилателна система, в която живее по-голямата част от бактериите, отговорни за действието на имунната система. Помогнете на организма си да възстанови баланса на полезни бактерии чрез прием на висококачествен пробиотик с доказан произход, с който може да се сдобиете още сега директно от нашия сайт!

Бактерия на зелен фон

Разполагаме с разнообразие от продукти, подходящи както специално за детската чревна микрофлора, така и за употреба от възрастни. Серията български пробиотични препарати “Ентеросан”, която предлагаме, са специализирани за различни заболявания. При нас ще откриете български пробиотици за диабетици, за страдащи от проблеми със сърдечно-съдовата система, с костите и още много други висококачествени български продукти, на които отговаря и конкурентна цена!

Заключение: Независимо дали искате да помогнете на чревната си микрофлора да възвърне баланса си след антибиотично лечение, или профилактично, приемът на подходящ пробиотик може да ви помогне изключително много в изпълнението на тази важна задача. Имунният отговор на човешкия организъм зависи в огромна степен от бактериите, живеещи в стомашно-чревния тракт, затова се погрижете за тях и подислете тялото си, като добавите висококачествен пробиотик към своето дневно меню!

Вашият коментар