zdravevino.bg

Бял трън: Вреди и ползи

бял трън

Белият трън е билка, която има изключителни ползи за човешкото здраве. Член на семейство Сложноцветни, билката спомага за извличането на токсините от тялото, които могат да предизвикат различни заболявания. Белият трън е най-известен с това, че подпомага функциите на черния дроб.

В тази статия ще ви разкажем повече за това какви са неговите ползи за здравето, как намира приложение в козметиката, както и съществуват ли вреди от неговата употреба.

Бял равнец на бял фон

Какво представлява белият трън, за какво се използва и къде се среща

Белият трън е едногодишно или двугодишно растение. На височина достига до 150 см, стъблото му е неразклонено, а листата са разположени последователно и завършват с жълтеникави бодли.

Той е билка, която се използва от преди повече от 2000 години и получава името си благодарение на млечно-бялата течност, която изтича от листата му, когато те бъдат смачкани. Растението е познато още като “силибум” и се среща из слънчеви места в страната до 1000 м надморска височина. Много често се бърка с магарешкия бодил, въпреки че дори не са от едно семейство.

Бял равнец в купа отблизо

Белият трън произлиза от Средиземноморието, а историята му може да бъде проследена назад във времето, чак до Древен Рим и Древна Гърция. Още по него време билката е била известна като “билка за черния дроб”. След това се разпространява, достигайки до Китай и Индия. Според много източници, белият трън заема почетно място в китайската традиционна медицина. Той цъфти през месеците април – септември, но най-често през май – юни.

Характерни за него са големите лилави цветове и твърди семена като плодове, в които всъщност се съдържат лечебните свойства на растението. В семената на белия трън се съдържат флавоноиди, които подобряват работата на черния дроб. Листата му могат да се използват за салата, като ядливи са младите листа, издънки и стъбла. Интересен факт е, че в миналото белият трън е бил част от обичайното меню на хората.

Какви са ползите от приема на бял трън

бял трън

Като антиоксидант, белият трън притежава ползи, подобни на тези на витамин Е и витамин С. Веществата, които се съдържат в него, повишават имунитета и забавят стареенето. Силимаринът е най-активната съставка на белия трън. Той е използван в народната медицина като естествено средство за лечение на чернодробни заболявания, като цироза, жълтеница, хепатит, а също и проблеми с жлъчния мехур. Работата на белия трън е да изтегля токсините от тялото и да предпазва черния дроб от всякакви увреждания.

Ползи за здравето

Освен да лекува чернодробни заболявания, белият трън намира приложение и в лечението на много други проблеми състояния. Ето и част от ползите, които се извличат от него:

Чай със Бял равнец

 • Белият трън защитава черния дроб – това е една от най-големите ползи на билката. Помага за възстановяването на чернодробните клетки и премахването на токсините от тялото, които се преработват през черния дроб. Ефективен е и при естествената борба с вредните последици от употребата на алкохол и др. Белият трън е одобрен за терапевтично лечение на различни чернодробни заболявания, като чернодробна стеатоза, увреждане вследствие на алкохолизъм, жълтеница, хепатит и други.
 • Помага за намаляването на високия холестерол – веществата, които се извличат от растението успешно намаляват нивото на холестерола. Това позволява на организма да се пречисти от ненужните вещества.
 • Диабет – доказано е, че нормализира нивата на кръвната захар. Нещо повече, билката намалява инсулиновата чувствителност. Това я прави добър помощник в контролирането и нормализирането на състоянието при диабет тип 2.
 • Подсилва имунната система – белият трън се бори с намаляването на оксидативния стрес в тялото, защото колкото повече свободни радикали има в системата, толкова по-неефективен е имунитетът и способността му да се справя с бактерии и инфекции.
 • Против натравяния – доказан съюзник на лечителите срещу натравяния, ефектът на белия трън е толкова силен, че действа дори и при натравяне с мухоморка. Действието му се проявява буквално за минути, като успява изключително бързо да неутрализира смъртоносни количества токсини.
 • Стимулира кърмата по естествен начин – белият трън е една от двете билки, които са стимуланти на кърмата след раждане.
 • Предпазва от рак – силимаринът в белия трън се състои от няколко активни съставки, които са известни като флаволигнани. Силимаринът се свързва с намаляване на риска от развитие на рак чрез стимулиране на имунната система, борба с увреждането на ДНК и спиране на растежа на раковите тумори. Около 50 – 70 % от силимариновите молекули са от типа, наречен силибин. Той стимулира протеиновия синтез и променя външния слой на здравите клетки, като ги предпазва от увреждане и мутация.

Бял равнец в купа

Бял трън може да се използва успешно и при:

 • Алкохолна цироза;
 • Хроничен или вирусен хепатит;
 • Увреждания вследствие употребата на наркотици;
 • Затлъстял черен дроб;
 • Чернодробна цироза.

Ползи в козметиката

Билката притежава много полезни съставки, които подхранват и подмладяват кожата. Белият трън е доказано средство, което се бори със стареенето. Неговите антиоксидантни свойства влияят положително на признаците на стареене, като дехидратирана и отпусната кожа, бръчки и др. Белият трън се оказва също и антиоксидант, който е с изразен противовъзпалителен ефект, което пък го прави ефективен при хора, страдащи от акне. Неговото действие е потвърдено от клинично проучване, в което участниците приемат по 210 мг силимарин дневно в продължение на 8 седмици. Резултатът е 53 % по-малко акнеични лезии.

Бял трън – вреди

бял трън

Белият трън е ценна билка, която помага при лечението на множество заболявания. Факт е, че различните продукти, които съдържат бял трън, се използват както в медицината, така и в козметиката. Макар и да не съществуват сериозни вреди от неговата употреба, все пак е препоръчително да се внимава. Той се смята за безопасна за прием билка, която се понася добре от организма. Най-честите нежелани реакции, които се появяват, могат да включват стомашно-чревни смущения, като леко слабително действие. Когато се приема в рамките на предписаните дози, билката е ефективна и не се наблюдава проява на алергични реакции.

Как се приема бял трън

Белият трън е хранителна добавка, а не лекарство. Количеството на активните съставки в него може да варира в наистина широки граници и то в зависимост от различните методи за добиване на самата билката. Традиционната употреба срещу разстройства на храносмилането е в дневни дози от 12-15 грама сушени семена от бял трън. В домашни рецепти за чай се използват 3,5 грама счукано семе, запарено с 150 мл вряла вода в продължение на 10-15 минути. Чаят се приема 3-4 пъти на ден.

Портрет на Бял равнец

Ефективната доза екстракт от бял трън при различните състояния на черния дроб варира от 200-400 мг на ден. При чернодробна цироза е 3 пъти дневно по 140 мг. При всички положения обаче е препоръчително да се консултирате с медицинско лице преди да започнете употребата му, за да се избегнат максимално нежеланите реакции, които могат да се появят при взаимодействие с някои лекарства.

Заключение:

Надяваме се, че сме успели да ви запознаем по-подробно с това какво всъщност представлява белият трън. Както повечето билки, така и той се слави със своите лечебни свойства. Няма нищо по-хубаво от растенията, които природата е създала и отгледала.

Белият трън е билка, която премахва токсините от тялото и предпазва черния дроб от увреждания. Благодарение на всички останали полезни вещества в него, той може да лекува и други най-различни видове заболявания. Препоръчително е обаче преди да започнете да го консумирате, да се свържете с лекар, който да ви посъветва как и в какви количества е най-правилно да го приемате. Не бива да забравяте, че макар и да няма сериозни вреди върху човешкия организъм, при взаимодействие на бял трън с някои лекарства могат да се появят и нежелани странични ефекти.

Вашият коментар