zdravevino.bg

Киселото мляко – Уникалното завещание на дедите ни

Киселото мляко - Уникалното завещание на дедите ни - Здраве & Вино

Гордея се с произхода си!

Връщайки се назад във времето, за да проуча тайни от българския бит и история, аз всеки път оставам без дъх и все по-силно се гордея с произхода си… Обичаите ни от векове назад са истински вдъхновяващи и изпъстрени с цветове. Дедите ни са ни завещали не една или две рецепти за щастие в бита. Например традиционни ястия, лечебни загадки, билкови илачи… Земята ни е толкова плодотворна, че от всяка нейна частица може да се създаде красота в очите на гледащия. Както и наслада по устните на опитващия и благоухание у всяко живо същество.

Лутайки се из многобройни теми за българщината, аз доста се почудих от къде да я подхвана и кое е най-традиционното и най-автентично българско нещо… Но няма съмнение, че едно е уникалното завещание на дедите ни! Нещо, което през ХХ век прославя българския народ по цял свят. Вкусовите и лечебни качества на това чудо стават толкова известни, че дори чужди народи си оспорвали заслугите за него… Съществували хиляди спорове! Но пък не малко исторически сведения сочат, че именно по българските земи КИСЕЛОТО МЛЯКО е започнало своето многовековно съществуване. То е било неразделна част от бита на хората!

Киселото мляко на България.

За нас, българите, то е част от ежедневното меню на трапезата и понякога дори забравяме за неповторимостта му. За хората по света ТО е деликатес, оценяван с най-престижни възклицания! Но какво отличава България от другите страни и на какво се дължи фактът, че само тук, в тази малка страна на Балканския полуостров, се получава най-вкусното кисело мляко?! Ще загатна само, че причината се крие в една малка бактерия, позната с различни имена! Най-често наричана Лактобацилус булгарикус, която причинява ферментацията на млякото. Неин откривател е бележитият български бактериолог и доктор, Стамен Григоров, но за него ще разкажа повече малко по-късно. Сега искам да опиша вековното зараждане на удивителната рецепта на това лечебно наследство или по-точно да споделя с теб как прапрародителите ни са започнали да си похапват този извор на балансирани, разнообразни хранителни съставки, без да подозират за богатството, което ще оставят след себе си.

Киселото мляко - Уникалното завещание на дедите ни - Здраве & Вино

( Може да посетиш нашия магазин, за да намериш много полезни и уникални БЪЛГАРСКИ продукти! )

Исторически сведения

Датировката на киселото мляко се свързва с три славни племена:

  • Прабългарите приготвяли от прясно кобилешко мляко леко кисела смес, която наричали „кумис”. Млякото от кобилите те поставяли в кожени мехове, направени от стомаси. Полученото ястие служело за основна храна по време на военни походи.
  • Траките пък, също като прабългарите са били отлични скотовъди! Благодарение на многобройните стада те започнали да консумират „прокиш”. Това е млечен продукт, който се получавал от смесването на прокиснало мляко с прясно сварено мляко. Има една легенда, която разказва за тракийски пастир, който забравил торбата си от кози корем на пасището, а тя била пълна с овче мляко. Когато на следващия ден той се върнал, открил че млякото се е сгъстило и е придобило съвсем различен вкус. Аз обаче, ще повярвам на факта, който е документиран в книгата „Георгики” на римския поет Публий Вергилий Марон, където той пише за тракийското племе бизалти, което е населявало днешните земи на областите Шумен, Търговище и Варна. Това племе пиело „кисело мляко, смесено с конска кръв”.
  • Други митове и легенди разказват, че славянските племена се хранели с ястие, наречено „сура”. Това било продукт, който се получавал като поставяли киселото мляко в дървени съдове през лятото, а го консумирали през зимата като го втечнявали с вода, за да го пият.

В годините под турско робство

Киселото мляко започнало да се появява и в империята. Известно е, че след до Балканската война, млекарниците в Цариград са били собственост на българи. Едно от първите споменавания за българското кисело мляко откриваме и в литературата на 8ми век. То било под турското име йогурт, което Чингиз Хан използвал за храна на армията и като средство за консервиране на месото.

Българското кисело мляко прави първата си поява в Западна Европа като лечебно средство. Тогавашният френски крал Франсоа I страдал от неизлечима болест на стомаха и се обърнал за помощ към османския султан Сюлейман Великолепни. Той му изпратил лекар от нашите земи. Разковничето било диета от овче кисело мляко, която го изцерила.

До средата на ХХ век

Киселото мляко се продавало само в аптеките като лекарство за стомашни проблеми, По-късно емигранти от Балканите научили французите да ползват лечебната храна и на трапезите си. В началото продуктът не се харесвал на европейците, но добрите му вкусови качества и невероятния ефект върху храносмилането постепенно го наложили на пазара.

С гордост заявявам, че през 1905 година, микрофлората на киселото мляко е изучена от българина Стамен Григоров, както ти казах по-рано. В чест на откривателя на млечнокиселата бактерия има създаден музей и паметник в България. Именитият българин показва на света Лактобациликус булгарикус. Успява да даде обяснение откъде идват лековитите качества на млечния продукт като го прославя по целия свят.

Отново през ХХ век, в най-знаменития за онова време институт в Париж „Пастьор”, руският учен Иля Мечников дава начало на основополагащите задълбочени изследвания на киселото мляко. Той забелязва Стамен Григоров и признава в световен мащаб неговата работа и открития.

Иля Мечников

Прави опити, с които потвърждава хипотезата си за благоприятната полза на киселото мляко. В подкрепа на това си твърдение, той прибавя и изследване, с което доказва, че местата, където се консумира най-много кисело мляко се славят и с най-много столетници. За да потвърди констатацията си провел опити със столетници от 34 държави. Остава изумен от резултатите за България – от всеки 1000 души, 4-ма били на над 100 години. След направените от него заключения, българското кисело мляко влиза в ежедневното меню на Иля Мечников. Той самият съжалява, че не е започнал по-рано, а едва на 56 години.

Elie Metchnikoff Between ca. 1910 and ca. 1915 LOC

С много усилия и доказани теории Иля успява да разпространи в много точки на света знанията си, свързани с огромните ползи за организма при консумацията на българско кисело мляко.

Именно заради тези ползи, които носят здраве на твоето тяло, аз реших да ти разкажа историята на този велик продукт, чийто начало следва стъпките на прадедите ни.

Не си забравил, нали?

„Здраве и Вино” се грижи за перфектното състояние на организма ти. Освен това сме ценители на българските продукти и се гордеем с всичко, което е 100% родно, наше.

Списъкът с неповторими по рода си български, натурални и традиционни продукти ще откриеш само в „Здраве и Вино”! Защото за нас е важно, всяко нещо, което ти предлагаме да носи здраве, ползи и удовлетворение, както за сетивата ти, така и за благоприятното разположение на тялото ти.

Няма да пропусна да ти обрисувам и една страхотна рецепта за домашно кисело мляко, защото е задължително то да присъства на всяка трапеза, а когато е приготвено вкъщи – то е безценно. Истински източник на ЗДРАВЕ.

  • За да си направиш домашно кисело мляко ти е необходимо прясно мляко, кисело мляко за закваска ( за литър прясно мляко е нужна 1 супена лъжица кисело).
  • Свари предварително прясното мляко и го остави да се охлади до температура около 42-45 градуса. Млякото е годно за квасене, ако не пари, а е с приятна температура.
  • Изсипи свареното мляко в глинен съд като оставиш около 50 грама от него настрана.
  • В друг малък съд приготви закваската. Смеси киселото мляко с остатъка от прясното и разбъркай.
  • Прибави закваската към топлото мляко и разбъркай.
  • Покрий съда с кърпа, за да се запази топлината и остави 3-4 часа, като от време на време проверяваш.
  • Когато се увериш, че млякото е ферментирало, развий кърпата и го остави да изстине. Млякото не бива да се оставя да ферментира по-дълго време, тъй като ще стане твърде кисело и няма да има приятен вкус.

Пожелавам ти добър апетит и не забравяй да консумираш натурални, здравословни продукти!

( Може да посетиш нашия магазин, за да намериш много полезни и уникални БЪЛГАРСКИ продукта! )