zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

5 начина да подсилим имунната ни система!

Имунната ни система - 5 начина да я подсилим! - Здраве & Вино

Зимата е прекрасна, нали? Снегът звънливо хрупка под краката ни, облича клоните на дърветата в превъзходна бяла пелена, разкошните му парцали се озъртат плахо преди да нежно кацнат на носа на излезлите да му се радват, а градът продължава да изпълнява своята причудлива зимна пантомима. Зимата, обаче, е и сезон на гриповете и настинките, които могат бързо да ни развалят настроението и да ни изтънят портфейла. За да можем пълноценно да се радваме на зимната приказка, ви предлагаме 5 идеи, които имат превъзходно влияние на имунната ни система. С тях ще държим нахалните бацили настрана и в същото време ще можем да правим снежни човеци, колкото си искаме.

  1. Лимонова вода

5 начина да подсилим имунната ни система!

Коя напитка е неприлично евтина, помага за сваляне на теглото, спомага храносмилането и гъмжи от витамин С? Разбира се, говорим за вода с лимон или т. нар. „лимонова вода“!

За нещо толкова просто, лимоновата вода буквално „прелива“ от ползи. Освен че помага в процесите на храносмилане и детоксикация, водата с лимон ни осигурява и много сериозни дози с витамин С. Тъй като нашите организми не могат да произвеждат витамин С, трябва да си го набавяме от храните и напитките, които консумираме. Е, лимоновата вода е повече от прекрасен избор, за да подсилим имунната ни система!

  1. Зеолит

5 начина да подсилим имунната ни система!

Зеолитът, също познат като клиноптилолит, е природен минерал с абсолютно умопомрачителни физически качества. Тези му свойства се дължат на специалната му кристална структура. Тя осигурява повърхност, реактивна на електричество, от над 450 квадратни метра на грам. Ако се постави във водна среда, зеолитът е способен да унищожи всички опасни за човека вещества в нея. В това число дори и радиоактивно замърсяване.

Минералът притежава обширен спектър от антивирусни свойства, като привлича и навързва вирусните частици, пречейки по този начин на разпространението на вируса. Приемът на зеолит способства за „спокойната активация“ на имунните ни системи, което състояние е от изключително значение за профилактика на простудни заболявания.

С най-високо качество е зеолитът, намиращ се в България, и по-специално находищата му в Източните Родопи. Българският зеолит е известен по целия свят.

  1. Коприва

коприва-имунната ни система

Парещата коприва, която у нас предимно е диворастяща, е екипирана с множества полезни свойства за здравето. Най-интересното при нея е, че всяка от частите ѝ (стебло, корени, семена, листа) притежава редица ползи. Сред полезните ѝ вещества могат да бъдат изтъкнати различни минерални соли.  Срещат се – мед, калий, цинк, магнезий, калций, желязо и манган, витамини (В2, С, К), хлорофил, скорбяла, каротин, галова и мравчена киселини и др.

Копривата е обожествявана от истинските ценители на здравословния начин на живот, тъй като тя гъмжи от захари, аминокиселини, витамини и минерали и, разбира се, протеини. Отварата от коприва, например, е невероятен имуностимулатор – особено ако бъде подобрена с мед, което ни води към следващата точка от списъка.

  1. Чайове и мед за подсилване на имунната ни система.

чай-мед-имунната ни система

Един от най-мощните методи за подсилване на естествените защитни сили на организма. Това е ежедневната консумация на билкови чайове. Дъхавите, горещи напитки подобряват различните компоненти на имунната ни система. Стимулират далака, белите кръвни клетки, лимфната система и тимуса, което пък подобрява цялостния имунитет.

Чаят от лайка е един от най-разпространените не само у нас, но и в световен мащаб. Общо може да бъде определен като панацея (т.е. „цяр за всичко“). Приложението му е изключително широко и може да лекува от настинки и заболявания на стомашно-чревния тракт до болезнена менструация и безсъние.

Ако добавим и натурален мед към чайовете, които консумираме, имунитетът ни весело ще ликува. Имайте предвид, обаче, че медът трябва да се добавя, когато чаят е поизстинал, защото горещината убива голяма част от полезните му съставки и единственото, което остава е сладкият вкус.

  1. Пробиотици

ентростан-пробиотик-имунната ни система

Пробиотиците идват на помощ, когато имунната ни система е отслабена, било то заради употребата на антибиотици или поради много работа, недоспиване и стрес. Те са препарати, които съдържат сериозни концентрации от полезни микрооргазними, налични в природата, позволяващи поддръжката на полезната микрофлора в стомашния тракт, което пък е предпоставка за добро здраве.

В последно време здравеопазването и науката посвещават голямо внимание на тези магически препарати. Разглеждат ги като профилактични и дори лечебни средства в свирепата борба с редица заболявания. Първият и най-съществен ефект от приема им е оздравителните процеси, които настъпват в храносмилателния тракт,. Те са резултат от успокояването на стомашно-чревната микрфолора. Това неминиуемо води след себе си подобряване на други системи и органи, а оттам и на здравето, като цяло. Оттук следва, че пробиотикът трябва да се възприема като незаменима и неотлъчна част от хранителния ни режим. Някои функционални и гастроентерологични болести могат да бъдат третирани единствено с пробиотични микроорганизми.

Ако съчетаем пробиотичните препарати с определени органични киселини и аминокиселини, витамини и органогенни елементи, е възможно да церим заболявания, пред които дори съвременната конвенционална медицина издиша.

Изброените пет идеи далеч не са изчерпателни, но ще влеят нови свежи сили в отслабналата ни имунна система през зимата. Това е от съществена важност за пролетния и летния сезони. Тогава можем да се наслаждаваме на чудесно време, но и когато настинките се „лепват“ по-лесно.