zdravevino.bg

Отравяне с бъзак: Как да се справим

Листо от бъз близък план

Бъзакът е една от онези билки, която крие в себе си множество полезни свойства. Високото му съдържание на антиоксиданти го прави предпочитан избор за естествен метод срещу борбата със свободните радикали. Въпреки това обаче трябва да сте изключително внимателни с приема на бъзак, защото той може да бъде опасен, като доведе до отравяне на организма.

В днешната статия ще си поговорим именно за това – защо билката може да бъде отровна, какви са първите симптоми при отравяне с бъзак и каква е дневната препоръчителна доза на билката. А ако ви е интересно и дали бъзак и черен бъз е едно и също нещо, останете с нас, за да разберете.

Какво представлява бъзакът

Преди да преминем към вредните последствия от бъзака, нека първо ви запознаем с това какво точно представлява той. Бъзакът е многогодишно растение от рода Бъза, което е широко разпространено в цяла България. В него се открива високо съдържание на хранителни вещества, които са нужни на човешкия организъм, за да бъде здрав. В съдържанието му се откриват полезните витамини A, B и C, а също и диетични фибри, които намаляват нивата на холестерола в кръвта. Това е и причината контролираният прием на бъзак да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Ползите на бъзака определено не са малко. Ако искате да се запознаете подробно с тях, може да прочетете специално разписаната ни за целта статия. А освен всичко това, там ще откриете и две вкусни и полезни рецепти за бъзак, които по безопасен начин да ви доставят необходимото количество от билкта.

Дърво Бъз

Бъзак и черен бъз – едно и също ли е

Отговорът на този въпрос е кратък и ясен – не! Черен бъз и бъзак със сигурност не е едно и също. Да, бъзакът е билка, идваща от семейство Бъзови, но той се различава от черния бъз. Основните различия се изразяват в:

 • Времето на растеж – Бъзакът цъфти през жаркото слънце на месеците юли и август, докато бъзът се появява през май и юни;
 • Големината – Бъзакът е вид храст, който достига до 2 метра височина, а бъзът е дърво, достигащо до цели 7-8 метра височина;
 • Плодовете – Тези на бъзака са разположени на дръжка, изправена нагоре, а тези на черния бъз – надолу.

Как се получава отравяне с бъзак

Най-често причините за отравяне с бъзак са неправилната му употреба и предозирането с него. Основна грешка може да бъде консумацията на неузрелите плодове на растението! В себе си те съдържат цианогенен гликозид – самбунигрин, който в големи количества може да бъде отровен за организма. След узряване на плодчетата, този гликозид се разпада, което прави приемът на билката една идея по-безопасен. Освен плодовете, някои хора експериментират с опитване и на други части от растението. Съветваме ви да избягвате подобни експерименти, защото те също могат да доведат до натравяне.

Плодове от бъз

Симптоми при отравяне с бъзак

При отравяне с бъзак клиничната картина се развива до около 2 часа след прекомерния прием. Отравянето с бъзак може да доведе до увреждане на централната нервна система. Затова, за да избегнете по-сериозни последствия, е необходимо при появата на първите симптоми да се консултирате с медицинско лице.

Симптомите при отравяне с бъзак са:

Болки в стомаха, вследствие от лектините, които се съдържат в плодовете;

 • Гадене;
 • Повръщане;
 • Кървава диария;
 • Виене на свят;
 • Главоболие;
 • Затруднения в дишането – следствие от появата на алергична реакция;
 • Загуба на съзнание.

Оказването на медицинска помощ е свързано най-вече с извършването на стомашна промивка, която да изчисти токсините от тялото ви.

Какво да правим при отравяне с бъзак

Цвят от бъз

Ако вие, или ваш близък сте се отровили с бъзак, важно е да предприемете навременни мерки. Първото и най-важно нещо е да запазите спокойствие. Това ще ви помогне да мислите трезво, елиминирайки възможността от допускане на грешки, които могат да задълбочат състоянието. След това може да преминете към една от следните мерки:

 • Промивка на стомаха – Това е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Не е изненадващо и, че ако постъпите за лечение в болница, промивката на стомаха ще е първото, което лекарите ще направят. За да направите стомашна промивка в домашни условия, трябва да изпиете около литър, литър и половина слаб разтвор на калиев перманганат или пък суспензия от активен възглед. Малко след това трябва да предизвикате повръщане с лек натиск върху корена на езика. Ако в домашни условия не разполагате с тези продукти, съветваме ви да постъпите в болнично заведение.
 • Прием на слабителни – В общия случай физиологичен слабител, като магнезиевия сулфат ще ви свърши работа.
 • Прием на ентеросорбент – Енетеросорбентът е вид лекарство, което абсорбира различни патогенни микробни агенти в организма, изтегляйки ги извън него по естествен начин. Активният въглен е един от най-популярните ентеросорбенти на пазара.
 • Физическа почивка – След отшумяване на симптомите е важно да дадете на тялото си необходимото му време да се възстанови напълно.

Кога да потърсим лекарска помощ

Сушен бъз

Натравянето с бъзак при възрастни невинаги изисква посещение при медицинско лице. Смята се, че възрастният организъм има капацитета и способността да се справи с натрупаното количество токсини сам, без помощта на специализирана лекарска помощ. Що се отнася до отравяне с бъзак при деца, то тогава посещението на лекарския кабинет е напълно задължително. Младите организми на децата нямат капацитета да преработят токсините, което увеличава възможността от настъпване на усложнения. Имайте предвид, че дори и при възрастни, при силно предозиране, могат да се получат блокиране на дихателните пътища и сърдечна недостатъчност, които изискват спешно и навременно лечение.

Има ли последствия при отравяне с бъзак

Въпреки полезното си действие, бъзакът може да причини трайни последствия при натравяне. Приемът на големи количества неузрели плодове може да увреди централната нервна система, в това число и дихателните центрове. Това води до поява на остри сърдечни нарушения и дихателна недостатъчност. Ако не се вземат навременни мерки в тези ситуации, може да се стигне дори до необратими последици. Затова винаги трябва да бъдете внимателни при приема на бъзак!

Как да избегнем отравяне с бъзак

Цвят бъз

За да се предпазите от натравяне с бъзак, може да следвате няколко прости съвета:

 • Консумирайте само узрели плодове, които не съдържат гликозид самбунигрин и в никакъв случай не поглъщайте все още зелените плодчета на билката;
 • За по-голяма сигурност, може плодчетата да преминат през слаба термична обработка;
 • Берете плодовете през късното лято или в началото на есента, за да сте сигурни, че са напълно узрели;
 • Оронете плодовете в същия ден на набирането, след което ги поставете в проветриво помещение с температура, не по-висока от 40-45°С;
 • Избягвайте консумацията на бъзак в случаи на бременност или кърмене без предварителна консултация с лекар;
 • Спазвайте препоръчителната дневна доза.

Безопасен прием на бъзак

Ако сте решили да консумирате плодове от бъзак, съветваме ви винаги преди това да се консултирате с лекуващия ви лекар, който да съобрази състоянието ви и да ви сподели необходимото количество, от което се нуждаете.

В общия случай обаче, бъзак се приема на гладно с профилактично-лечебна цел. Препоръчителният прием е в рамките на 10 до максимум 20 зрънца дневно. Децата и чувствителните към билката хора не бива да приемат повече от 2-3 плодчета на ден. Не превишавайте дневната доза, защото както вече стана ясно, билката е силно действаща и предозирането води до отравяне.

Сироп от бъз

Начин на консумация

Може да консумирате бъзак под различни форми. Един от начините е под формата на сироп. В аптеките и лечебните магазини се продават готови за консумация алтернативи. Но ако все пак решите, че искате да си приготвите ваш собствен сироп от бъзак, то кликнете тук.

Друг предпочитан метод за консумация е приемът на изсушени плодчета. В магазина на Здраве и Вино ще откриете сушени плодове от бъзак, брани и обработени от нашите опитни билкари. С тях може да си направите чай или да ги добавите към прясно приготвен фреш. Най-лесният начин за консумация е да накиснете около 1 ч.л. от сушените плодчета (10-15 зрънца) в чаша вода вечер преди лягане. На сутринта просто я прецедете и я изпийте на гладно.

Заключение:

Това е билка, която може да даде много полезни свойства на всеки организъм. За да избегнете отравяне с бъзак, единственото важно е да внимавате с консумацията и да не прекалявате. Стига да сте внимателни и да се консултирате предварително с лекуващия ви лекар, няма да имате абсолютно никакви проблеми. Не забравяйте, че може да консумирате билката под най-различни форми – чайове, сиропи, сокове, сладка и прочее.

Надяваме се, че информацията в тази статия ви е дала необходимите знания относно причините и симптомите за отравяне с бъзак, както и стъпките за първа помощ. А за още интересни статии за различни билки и техните свойства, може да разгледате блога ни.

Вашият коментар