Днес ще си поговорим за онази билка, която с право е наречена чудото на българската народна медицина – дървото черен бъз. Ако се чудите откъде идва това описание и дали то е истина, или е просто силно преувеличение, останете с нас до края на статията. Истината е, че лечебните свойства на растението черен бъз са познати и използвани в нашенската народна медицина от векове. Популярността на билката идва най-вече от мощните ѝ имуностимулиращи свойства, за които подробно ще си поговорим след малко. Освен това ще обърнем внимание и на това какво представлява билката, какви са лечебните ѝ свойства и при какви ситуации е добре да се приема.Не спирайте да четете, защото на финала ще ви споделим и лесна рецепта, с която можете да си приготвите сироп от черен бъз в домашни условия.
Същност и разпространение на черния бъз
Нека започнем с това какво представлява дръвчето черен бъз. Без да навлизаме прекалено в класификациите на растенията и латинските им наименования, ще ви кажем само, че Sambucus nigra, или още казано черният бъз, е един от представителите на род Sambucus. Това е и един от трите представители, които се срещат по нашите географски ширини, заедно с белия бъз и тревистия бъз, познат още като бъзак. Но за тях ще си говорим някой друг път.Най-хубавото е, че освен изключително полезен, е и широкоразпространен. Можете да го откриете из всякакви крайпътни храсталаци и гори, които са в близост до населени места на територията на цялата страна. А ако се чудите как да го познаете, сега ще ви кажем. По същността си представлява дърво, но благодарение на разперените си клони и клъстерния растеж на цветовете, силно наподобява храст. Стига височина до 8 м.Ползите му са известни от векове насам, като това го прави неизменна част от народната медицина. От растението са били използвани почти всички части. При инфекции, главоболие, зъбобол и за лечение на грип са използвани плодовете на дървото. А при подувания, за стимулиране на отделителната система и за обезболяване – цветовете и листата на растението. Кората на дървото пък е намирала приложение като лаксатив или за предизвикване на повръщане.
Лечебните свойства на черния бъз
Плавно навлизаме в темата за ползите на черния бъз. Преди това обаче ни остава да преминем през една друга тема – черен бъз и лечебни свойства. В съдържанието на черния бъз се откриват редица полезни съставки – витамини, минерали, макро- и микроелементи, а също и биофлавоноиди. Сред най-познатите и полезни съставки са калцият, цинкът и селенът. Добре е да запомните, че в дървото се съдържат завидни количества желязо, което го прави изключително мощен енергиен тоник за организма не само при възрастни, но и при деца. Сред основните лечебни и полезни свойства на бъза са:
- Антиоксидантни свойства – Силните си антиоксидантни свойства черният бъз дължи на флавоноидите, които се съдържат в него. Те подпомагат работата на клетките и предотвратяват появата на клетъчни увреждания.
- Имуностимулиращи свойства – Славата на дървото черен бъз, като един от най-мощните имуностимулатори, не е случайна. Благодарение на тези си свойства, той осигурява защита срещу бактерии и инфекции, като увеличава енергията и подобрява метаболитните процеси и храносмилането.
- Подхранващи организма свойства – Приемът на черен бъз носи на организма голямо количество хранителни вещества – витамини А, В и С, мед, фосфор, калий, желязо, протеини и фибри.
Какви са ползите на черния бъз
Дойде дългоочакваният момент, в който ще ви разкажем нещо много важно за дървото черен бъз – ползите от приема му. Като чудото на българската медицина, черният бърз се слави с немалко такива. Сред тях са:
Укрепва имунната система
Най-важната и добре позната полза на растението е имуностимулиращото му свойство. Витамините, които се съдържат в него, спомагат да поддържането на оптимално здраве във всеки организъм. Грижейки се за имунитета, растението намалява риска от грип и вирусни инфекции. Също така може да облекчи симптомите, когато заболяване от такъв вид е вече налице.
Грижи се за сърцето
Черният бъз, и по-точно неговите плодчета, могат да помогнат за намаляването на мазнините в кръвта, което от своя страна намалява “лошия” холестерол. Освен това обаче, фибрите, които се съдържат в плодчетата, се грижат за производството на “добрия” холестерол. Благодарение на високото съдържание на флавоноиди, може да се смята, че черният бъз може да предпазва тялото от различни сърдечни заболявания. Намалявайки пикочната киселина в организма, която води до повишаване на кръвното налягане, билката косвено участва и в регулирането му.
Регулира кръвната захар
Приемът на черен бъз естествено увеличава производството на инсулин в тялото, което води до по-ниски нива на кръвната захар. За целта се използват както цветът, така и плодовете на растението. Рискът от това диабет тип 2 да причини някакво внезапно сърдечно заболяване е висок, регулирайки кръвната захар обаче, бъзът значително го намалява.
Облекчава болките в костите
Противовъзпалителните свойства на дървото се справят с болежките и възпаленията, а високото съдържание на минерали съдейства за заздравяването на костите и развитието на нова костна тъкан. Това, от своя страна, предпазва организма от появата на остеопорозата.
Има диуретично и разхлабително действие
Като диуретик, черният бъз насърчава производството и изхвърлянето на урина. По този начин се улеснява и работата на бъбреците. Освен това се смята, че растението може да бъде естествен лаксатив при продължителна констипация. Много често диуретици и слабителни лекарства се налага да се приемат от по-възрастни хора.
Справя се със синузит
Отново благодарение на антиоксидантните си и възпалителни свойства, черният бъз се смята за натурална и качествена алтернатива на лекарствата срещу възпаление на синусите. Изследванията все още не са се произнесли категорично по въпроса, но се смята, че растението има положително въздействие, особено при по-леки и слаби форми на синусови инфекции.
Грижи се за здравето на кожата и косата
Съставките в плодовете и цветовете на черния бъз го правят предпочитана алтернатива за създаването на разнообразни козметични продукти. Биофлавоноидите, антиоксидантните и високото съдържание на витамин А имат истински благоприятно въздействие върху здравето на кожата. Но не само! Някои изследвания показват, че билката може да помогне за предотвратяването на преждевременното побеляване на косата.
Възможно е да взаимодейства върху раковите клетки
Една популярна, но все още далеч непотвърдена полза на черния бъз, е че може да има въздействие върху появилите се ракови клетки и да предотврати появата на нови. Идеята зад тези твърдения се свързва с богатото съдържание на антоцианини, за които се смята, че имат антиканцерогенни, терапевтични и фармакологични свойства. Някои от досега проведените изследвания показват, че както европейските разновидности на черен бъз, така и американските проявяват антиканцерогенни свойства при участващите лица. Въпреки това са необходими още много изследвания, които да потвърдят или отхвърлят тази хипотеза.
Черен бъз – вреди
След като обърнахме внимание на ползите от приема на черен бъз, е време да си поговорим и за потенциалните вреди. Важно е да запомните, че при никакви обстоятелства не трябва да консумирате незрели плодове от черен бъз, защото те съдържат самбуцин и самбунигрин, които са токсични за организма и предизвикват отравяне. Избягвайте прекомерната употреба на всякакви чайове, сиропи и екстракти, защото тогава също може да се получи натравяне на организма.А ако се чудите дали сте от хората, които могат да консумират черен бъз, в блога ни ще откриете статия, в която сме описали противопоказанията за прием, а също и препоръчителните дневни дози.
Как се приема черният бъз
Истината е, че има различни варианти и форми, под които да консумирате черен бъз, за да се възползвате от лечебните му свойства. Можете да избирате между чайове, сиропи, сокове и не на последно място – сладка и конфитюри. Да, точно така, можете да си приготвите вкусно сладко от плодовете на растението. А знаехте ли също, че на някои места превръщат черния бъз във вино?Разбира се, в наши дни можете да приемате растението и като хранителни добавка под формата на капсули, спрейове и сиропи. Нас обаче повече ни интересуват естествените методи, затова и сега ще ви предложим една лесна рецепта за вкусен домашен сироп.
Сироп от черен бъз
Какво ще ви е необходимо? Само 4 неща – захар, стъклен висок буркан, марля и добре узрели плодове от черен бъз, разбира се. Рецептата е лесна и се изпълнява само с няколко стъпки:
- Неколкократно почистване и измиване на плодовете. Не забравяйте да се уверите, че са напълно узрели;
- Започнете да сипвате плодовете в буркан, като ги редувате със захар – 1 ред плодове, 1 ред захар;
- Най-горният пласт трябва да бъде със солидно количество захар;
- Оставете го да престоява за 40 дни;
- Разклатете хубаво буркана на 20-ти ден;
- Прецедете го през марля в нов съд и приберете в хладилника.
За стимулиране на имунитета, пийте по 1 с л 3 пъти дневно.
Черен бъз – цвят и сушени плодове от Здраве и Вино
В онлайн магазина на Здраве и Вино можете да откриете както сушен плод от черен бъз, така и цвят. С тях можете да приготвяте всякакви чайове, екстракти, сиропи и сладка. Брани и изсушени от опитни билкари, с продуктите на Здраве и Вино няма място за притеснение относно качеството. И плодове, и цветовете са брани от естествено отглеждани растения, които са правилно изсушени според стандартите и грижливо пакетирани по такъв начин, че да запазят лечебните си свойства максимално дълго време.
Заключение
Вече знаете всичко за дървото черен бъз – ползи, вреди, a също лечебни свойства и начини за консумация. Въпреки че е чудото на народната медицина, ви съветваме да сте внимателни при приема на плод или цвят от растението. При нужда винаги се консултирайте със специалист. А ние ви благодарим, че стигнахте дотук. В случай, че информацията ви се е сторила интригуваща, в блога ни сме ви приготвили разнообразни статии с интересни факти за всякакви билки.