zdravevino.bg

Шизандра (китайски лимонник): Ползи, противопоказания и лечебни свойства

шизандра

Искате ли да бъдете по-енергични, да имате по-добро храносмилане и здрава кожа, която е устойчива на признаците не стареене? Запознайте се със шизандра, вид лечебно растение, чиито плодове притежават множество лечебни свойства и се използват в традиционната китайска медицина от хиляди години.
Билката е най-известна с това, че прочиства и поддържа функцията на черния дроб и подпомага работата на надбъбречните жлези. Но ползите на шизандра са далеч повече от тези.
Прочете тази статия, защото от нея ще научите всичко за растението. Какво представлява шизандра, нейните ползи, лечебни свойства, начини на употреба и консумация.

Портрет на плодовете на Шизандра

Какво е шизандра (китайски лимонник), къде се среща и за какво се използва

Шизандра, наричана още китайски лимонник, е вид катереща се лоза. Растението прозихожда от Северен Китай, среща се и в източна Русия, но е изключително адаптивно и към други климатични зони. У нас шизандра става популярна през 1950 г по време на войната между Северна и Южна Корея. Наш лекарски екип, който е изпратен да помага на фронта, се запознава с лечебните свойства на растението и го пренася у нас.

Шизандра заема специално място в историята, тъй като е била използвана заедно с други древни билки като женшен, годжи бери и рейши от даоски майстори, китайски императори и елитари. В Русия за първи път получава признание като „адаптогенен агент” през 60-те години на миналия век, когато се публикува научен труд, че помага в борбата с надбъбречната умора, сърдечните проблеми и негативните ефекти от стреса.

Интересното е, че шизандра получава името си поради плодовете, които са с доста сложен вкус, тъй като те притежават пет различни вкусови свойства: горчиво, сладко, кисело, солено и люто. Ето защо китайският лимонник понякога се нарича „зрънце с пет вкуса“. Вкусовите компоненти са важни за разбирането на начина, по който действа. Тайната на силата ѝ е, че притежава свойства, отнасящи се до всичките пет елемента в традиционната китайска медицина, което означава, че тя работи в множество „меридиани“ в тялото, за да възстанови вътрешния баланс и здравето.

Китайска шизандра в желязна чиния

Тъй като засяга почти всяка система от органи в човешкото тяло, тя има десетки приложения и предимства. Китайската медицина разглежда шизандра като билка, която помага да се балансират и трите „съкровища“ в тялото: дзин, шен и чи. Тя подобрява функцията на черния дроб и бъбреците, но освен това действа като тонизиращ тоник за мозъка (подобрява фокуса, концентрацията, паметта и умствената енергия). Китайският лимонник подобрява храносмилането, помага за поддържането на хормоналния баланс и подхранването на кожата.

В миналото шизандра се приема като чай, но днес можете да я намерите под формата на хранителни добавка, което улеснява приема. За разлика от много други билки или добавки, китайският лимонник може да се приема дългосрочно, без никакви негативни странични ефекти или рискове. Всъщност се смята, че колкото по-дълго го приемате, толкова повече действието на шизандра се усилва. Точно както много други естествени адаптогени.

Какви са съставките в плодовете на шизандра

В плодовете на шизандра, които са подобни на червените кръвни клетки, се съдържат множество лечебни свойства и мощни съставки. Най-важните такива са:

Сушени плодове от Шизандра

 • шизандрин;
 • деоксисизандрин;
 • шизандрол;
 • цитрал;
 • стигмастерол;
 • антиоксиданти, включително витамини С и Е.

Какви са лечебните свойства на шизандра

Шизандра е билка с множество ползи и механизми, чрез които нейните съставки могат да действат като фито адаптогени, засягащи централната нервна, симпатикова, ендокринна, имунна, дихателна, сърдечно-съдова и стомашно-чревна системи. Изследвания показват, че китайският лимонник помага да се спре процесът на оксидативен стрес, който допринася за почти всяко заболяване, което съществува и води до загуба на здрави клетки, тъкани и органи.

Шизандра проявява силни антиоксидантни действия, които влияят положително на кръвоносните съдове, гладката мускулатура, освобождаването на мастни киселини в кръвта и биосинтеза на възпалителни съединения. Това води до по-здрави кръвни клетки, артерии, кръвоносни съдове и подобрена циркулация.

Плод Шизандра отблизо

Това е една от причините, поради които шизандра помага за повишаване на издръжливостта, координацията, умствените способности, плодовитостта и работоспособността, дори когато някой е под стрес

Според доклад, публикуван в Journal of Ethnopharmacology, голям брой фармакологични и клинични проучвания, проведени през последните пет десетилетия, показват, че шизандра повишава физическата работоспособност и има силен защитен ефект срещу стреса и широк спектър от вредни фактори.
Сред многобройните ползи на шизандра са предотвратяване на възпаленията, подобряване на мобилността след загубата на подвижност, лечение на изгаряния по кожата, измръзване, хормонални нарушения и сърдечни заболявания. Плодът от шизандра действа положително върху чревната микробиота по начин, който помага за предотвратяване на различни рискови фактори на метаболитния синдром.

За какво помага и какви са ползите на растението

шизандра

Шизандра помага за:

 • увеличаване на енергията;
 • подобряване на зрението;
 • повишаване на мускулната активност;
 • подобряване на клетъчното здраве и предотвратяване на преждевременното стареене;
 • чернодробни заболявания (хепатит, цироза);
 • защита от радиация;
 • възпаления;
 • диабет и регулиране на нивата на кръвната захар;
 • морска болест;
 • модулиране на кръвното налягане;
 • предотвратяване на инфекция;
 • подобряване на храносмилането;
 • намаляване на спонтанното и нощно изпотяване;
 • подобряване на физическото състояние;
 • намаляване на прекомерното уриниране;
 • подобряване на психичното здраве (депресия, мозъчна мъгла, концентрация);

Шизандра плодове и листа

Друга част от значителното ѝ здравословно влияние върху човешкия организъм и нейните ползи включват:

1. Намалява възпалението

Благодарение на високата си концентрация на антиоксидантни съединения, шизандра помага в борбата с увреждане от свободни радикали и намалява възпалителните реакции – които са в основата на съвременните заболявания, като рак, диабет и сърдечни такива. Свободните радикали заплашват здравето ни, защото включват и изключват определени гени, причиняват клетъчни и тъканни увреждания и ускоряват процеса на стареене.
Поради способността си да влияе положително на имунната система и да се бори с възпалението, шизандра помага да се спре развитието на атеросклероза (втвърдяване на артериите), балансира кръвната захар, предотвратява диабета и привежда тялото в оптимален киселинно-алкален баланс.

2. Помага ни да се справим със стреса

Ежедневно сме бомбардирани от стресови фактори: външни (токсини, работа, взаимоотношения, електромагнитно излъчване) и вътрешни (непоносимост към храни, вируси, хормонален дисбаланс, болка, киселини).
Не можем да спрем стресорите.

Плодове Шизандра на дърво

Можем само да се опитаме да контролираме реакцията на тялото. Шизандра защитава тялото от стрес, като модулира тежестта на стресовите сигнали, предизвиквани от възпаление, излагане на токсини, имунна реакция, дисфункция на червата, промени в кръвната захар и др.
Шизандра постига това, като намалява прекомерното освобождаване на кортизол и последващия дисбаланс на хормоналната и нервната система, които се появяват в отговор на стресовите фактори.

3. Ползите на шизандра за черния дроб

Шизандра има защитен ефект върху черния дроб. Билката действа положително върху чернодробната функция, особено върху производството на различни чернодробни детоксикиращи ензими. Способностите на китайския лимонник за подсилване на имунната система са широкообхватни, тъй като спомага за увеличаване на производството на ензими, повишава антиоксидантната активност и подобрява циркулацията, храносмилането и способността за отстраняване на отпадъците от тялото. Тъй като здравето на черния дроб е обвързано с по-силен имунитет, е установено, че шизандра предпазва от инфекции, лошо храносмилане и различни стомашно-чревни разстройства.

Портретна снимка на Шизандра

4. Подпомага храносмилането

Шизандра подпомага освобождаването на стомашна киселина и храносмилателни ензими за разграждане на храните, като увеличава усвояването на хранителните вещества. Тя също така подобрява перисталтиката – храносмилателната мускулатура, която придвижва екскрементите през червата, и така помага за редовното изхождане.

5. Защитава кожата

Шизандра е естествен тоник за красота, който е в състояние да предпази кожата от вятър, излагане на слънце, алергични реакции, дерматит, влиянието на околната среда и натрупване на токсини. Китайският лимонник се използва широко за лечение на кожни заболявания поради противовъзпалителните си ефекти.

6. Подобрява умствените способности

Шизандра подобрява паметта, фокуса и концентрацията чрез своите холинергични функции и като инхибитор на ацетилхолин естеразата. Това означава, че тялото ви ще повиши нивата на невротрансмитер ацетилхолин, който е важен за парасимпатиковата (почивка и храносмилане) нервната система, паметта концентрацията и REM-съня.

Градинска шизандра

7. Подобрява физическите способности

Шизандра може да увеличи свиваемостта на сърцето и да засили обмена на кислород в тъканите. Мускулите ви ще разполагат с повече кислород, защото се подобрява газовият обмен в белите дробове и в периферните клетки. По този начин се намалява производството на киселинни метаболитни отпадъци, като същевременно се увеличава отстраняването на вече натрупаните киселинни отпадъци в клетките, кръвта и белите дробове.

8. Помага за поддържане на сексуалната функция

Една от най-известните ползи на шизандра е нейното положително въздействие върху половите жлези и органи както при мъжете, така и при жените. При мъжете тя насърчава производството на семенна течност. При дамите увеличава кръвоснабдяването и чувствителността в половите органи. Това прави шизандра много мощен афродизиак, който е комплимент за интимните отношения.

Как се приема шизандра

Традиционните методи за прием на шизандра включват:

Лъжица със сушени плодове шизандра

 • Тинктура. Смесване на екстракта от сушени плодове във вода, за да се получи тинктура: Това се прави в съотношение 1:6 вода към чист екстракт. Може да намерите шизандра под формата на екстракт / тинктура, която вече е приготвена и която може да се приема в дози от 20 – 30 капки дневно. Можете да разделите тази доза на две части, ако желаете, и да я приемате по време на хранене.
 • Чай. Плодовете от шизандра могат да се сушат и оставят цели. Те обикновено се използват за чайове и тинктури. За да направите чай от от шизандра, варете 3 гр сушени плодове в гореща вода за 40 минути преди да консумирате. Можете също да добавите други билки, като джинджифил, канела, корен от женско биле и куркума за мощна смес.
 • Хранителни добавки. Суплементите с шизандра се срещат най-често под формата на капсули, таблетки, екстракт или прах. Повечето екстракти могат безопасно да се консумират в дози между 500 и 2000 милиграма дневно. Хранителните добавки със шизандра обикновено се приемат в дневна доза от 500 до 1000 милиграма.
  Пресни плодове. Зърната могат да се ядат пресни, да се използват за получаване на сок или да се направи вино от шизандра.

Плодове шизандра и вино

Какви странични ефекти има шизандра

Плодовете от шизандра са безопасни за консумация и имат необичаен вкус, напомнящ на червено френско грозде, кръстосано с леко солено годжи бери. Семената също могат да се поглъщат и се смята, че помагат за храносмилането. При някои хора е известно, че шизандра причинява киселини, разстроен стомах, намален апетит и болки в стомаха. Сърбежът и кожните обриви са необичайни, но могат да се появят.

Не трябва да използвате шизандра, ако имате неконтролирана гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), тъй като тя може да предизвика симптоми на рефлукс. Бременните и кърмещите жени, както и децата също трябва да избягват шизандра, предвид липсата на изследвания за тяхната дългосрочна безопасност.

Противопоказания

Шизандра може да взаимодейства с лекарства, които се разграждат от черния дроб. Тъй като тя също се метаболизира от него, може да промени концентрациите на лекарството в тялото. В някои случаи концентрациите могат да се увеличат (увеличавайки риска от нежелани реакции), а в други да спаднат (намалявайки ефективността на лекарството).
Ето някои от лекарствата, които могат да взаимодействат с шизандра:

Сушени плодове Шизандра в кутия

 • Антибиотици, като кларитромицин;
 • Лекарства за диабет, като глипизид;
 • Диуретици, като варфарин;
 • Естроген-базирани контрацептиви;
 • Имуносупресивни лекарства, като циклоспорин;
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен, целекоксиб и диклофенак;
 • Статинови лекарства, като ловастатин и флувастатин.

Докато повечето взаимодействия са относително леки, други може да са достатъчно тежки, за да се наложи коригиране на дозата. За да избегнете взаимодействия, уведомете Вашия лекар за всяка добавка, билка или алтернативно лекарство, което може да приемате.

Заключение:

Може да добавите плодове от шизандра или няколко капки тинктура към вашите смутита и сокове, или просто да ядете плодовете цели. Само няколко зрънца на ден са достатъчни, за да осигурят ползите, които вече изборихме. Пресните плодове обаче могат да бъдат твърде кисели за директна консумация. Шизандра се предлага и под формата на тинктура, което е удобно, когато не можете да си направите чаша чай. Или просто сдъвчете няколко сушени плодове, за да извлечете ползите от растението.

Вашият коментар