zdravevino.bg

Защо червената боровинка е полезна при цистит

Жена с цистит

Много жени се кълнат в лечебните сили на червената боровинка, като казват, че не само помага за лечение на болезнени инфекции на пикочния мехур, включително цистит, но също така помага да се предотвратят и бъдещи инфекциозни заболявания. Като се има предвид, че цистити е една от най-често срещаните бактериални инфекции, с които се сблъскваме, някои жени винаги държат сок или плодове от червена боровинка в хладилника си.

Мъжете имат по-голям късмет. Те също могат да получат инфекции на пикочните пътища, но случаите на цистит сред тях са 50 пъти по-редки, вероятно защото мъжката уретра е по-дълга.

Поради това, че употребата им набира все по-голяма популярност, в тази статия ще откриете защо е полезна червената боровинка при цистит. Продължете да четете и ще научите какво е нейното действие и как да примете червена боровинка за лечение и превенция на цистит.

Какво е цистит и какво го причинява

Циститът е възпаление на пикочния мехур и по-точно неговата лигавица. Той е най-разпространеното урологично заболяване сред жените. Може да се срещне във всички възрастови групи – от детска до старческа възраст. Между 20% и 40% от жените получават симптоми на възпаление на пикочния мехур поне веднъж в живота си.

Болки от цистит

В повечето случаи причината за цистита е нахлуването и размножаването на бактерии от външната среда в пикочния мехур. Това може да се случи и вследствие на естествено срещани бактерии, които се откриват при нарушен баланс в тялото.Съществуват различни видове цистит, като причината за появата на възпалението се определя от неговия вид. Той може да бъде инфекциозен или неинфекциозен.

При инфекциозния цисти обикновено се наблюдава липса на бактериална флора, предизвикана от чревни бактерии. В по-редки случаи циститът може да се появи вследствие на прием на определени лекарства, лъчетерапия или употреба на потенциални дразнители.

Какво представлява червената боровинка

Червената боровинка е вечнозелен храст с вкусни ядливи червени плодове. Вирее по каменливи поляни в иглолистни гори. Тя се слави като един от най-големите и при това напълно естествени източници на витамин C, който защитава тялото срещу инфекции на пикочните пътища.

Всяко плодче на растението притежава силно дезинфекциращо и диуретично действие, тъй като е наситено с витамини, минерали и микроелементи, които са необходими за поддържането на човешкото здраве. Особено важно е да се спомене съдържанието на бензоена киселина, която е изключителен природен антибиотик. Повече за самото растение четете тук.

Ползи на червената боровинка при цистит

Червени боровинки

Повече от столетие червената боровинка се използва като алтернативно средство за лечение на инфекции на пикочните пътища, включително и цистит. Счита се, че благоприятният ефект на растението се дължи на антоцианидините, които се съдържат в него. Те улесняват изхвърлянето на бактериите с урината.

Въпреки, че в някои по-тежки случаи на цистит, червената боровинка не може да замести изцяло антибиотичното лечение, тя успешно се справя с профилактиката при хора от по-рисковите групи. Нейното най-голямо предимство е липсата на странични ефекти и риск от създаване на резистентни на лечение бактерии, за разлика от антибиотиците. Ето и някои от най-добрите причини защо и как помага червената боровинка при цистит:

  • Предотвратява прикрепването на бактерии – свойството на червената боровинка да възпрепятства бактериалното прикрепване към лигавицата на пикочните пътища е установено преди повече от 30 години и е многократно потвърдено до този момент. Това се дължи основно на проантоцианидини от А-тип, съдържащи се в плода на растението.
  • Притежава антимикробен ефект – заедно с това подобрява работата на имунната система. Някои от наличните съединения в червената боровинка имат регулиращ ефект и създават много добри условия за производството на азотен оксид в урината. От своя страна, азотният оксид служи като сигнал за имунната система да атакува бактериите – причинители на цистит, които са открити в пикочните пътища.
  • Облекчава симптомите и намалява възпалението – урсоловата киселина в червените боровинки има доказано противовъзпалително действие, което допринася за облекчаването на редица от симптомите на цистит.

Десерт с червена боровинка

Как се приема червена боровинка при цистит

Най-лесният начин при цистит е да консумирате плод от червена боровинка. Консумацията на 5 зрънца по 4 пъти на ден е достатъчна за лечение и превенция на пикочната инфекция. Освен като плод, може да се приема под формата на сок или различни отвари.

Сок от червена боровинка при цистит

Сокът от червена боровинка при цистит трябва да се приема в продължение на 10-15 дни. Пие се по 100-200 мл на ден на гладно или два часа след хранене. Тъй като организмът на всеки човек е строго индивидуален, е препоръчително преди да започнете лечението на цистит със сок от червена боровинка, да се консултирате с лекар, за да избегнете нежелани реакции.

Приготвянето на сок от червена боровинка е доста лесно ако имате под ръка пресни или замразени плодове.

Необходими са ви 0,5 кг червени боровинки, които с помощта на пасатор се смилат до получаването на хомогенна маса.

  • Получената смес се прецежда през тензух.
  • Към сока се добавят 10 супени лъжици вода, която е предварително преварена.
  • Пие се 3 пъти на ден по 100-200 мл.

Жена Страда от цистит

Отвара от червена боровинка при цистит

За приготвянето на отвара от червена боровинка срещу цистит трябва да следвате следните стъпки:
– Смилате 1 с.л сушени или пресни червени боровинки.
– Прецедете с помощта на тензух, за да отделите сока.
– Добавете към сока 4 с.л предварително преварена и охладена на стайна температура вода. Поставете на котлона и изчакайте сместа да заври.
– След като получената отвара се е охладила напълно, добавете 2 с.л пчелен мед.
– Приемайте отварата по половин супена лъжица, 3 или 4 пъти на ден.

Отвара от листа на червена боровинка при цистит

За да приготвите тази отвара е необходимо да сварите 2 с.л изсушени и стрити листа от червена боровинка заедно с 300 мл вода за около 5 минути. Препоръчително е това да се случва на бавен огън и под капак. Когато отварата изстине, я прецедете и пийте от нея по 3 пъти на ден в продължение на 2 седмици.

Червена боровинка от Здраве и Вино

Червени боровинки

Когато става въпрос за здраве, то не бива да се правят компромиси с качеството на продуктите, които използваме! Онлайн магазин Здраве и Вино е мястото, в което ще намерите натурална червена боровинка със 100% доказан произход. При нас ще откриете плода в сушен вид, както и под формата на листа. Всичко, което ви е необходимо, за да си приготвите чай или отвара, които да ви помогнат в борбата с изключително неприятното възпаление, наречено цистит.

Заключение:

Надяваме се, че сме успели да ви запознаем по-подробно с това как всъщност помага червената боровинка при цистит и какви са нейните ползи за справянето с този така неприятен проблем. Много клинични изследвания подкрепят лечебното свойство на растението срещу най-разпространеното урологично заболяване при жените. Въпреки това е препоръчително преди да започнете лечение на цистит с червена боровинка, да се консултирате с вашия лекар.

 

Вашият коментар