Босилек: Всичко, което трябва да знаете за царската билка

bosilek

Многобройните приложения и ползи от консумацията на билки и подправки са били известни на човечеството още от древни времена. Неслучайно някои от тях дори са свещени за определени народи. Но освен, че придават невероятен вкус и аромат на храната, тези растения крият и още по-невероятни ползи за здравето на организма.

Босилекът е една от най-популярните и широко разпространени средиземноморски билки, която се използва и като подправка – част е от множество рецепти, коктейли и лекарства от народната медицина. Растението се нарича също и “царска билка”, тъй като на гръцки “basileus” означава “цар”. И въпреки че за родина на босилека се смята Азия, този факт е спорен, тъй като билката е била използвана като съставка в балсамирането на египетските мумии и съществуват сведения, че е била употребявана дори от индианците!

Останете с нас до края на тази статия, за да разберете всичко за босилека – за какво се използва, има ли противопоказания и какви са неговите свойства!

Какво представлява босилекът

Съществуват над 150 разновидности на царската билка, сред които червен, черен, лилав, канелен босилек и много други. Но обикновеният зелен босилек, който познаваме и използваме днес, е едногодишно и много ароматно тревисто растение, срещано в Азия, Африка и Средиземноморието. Смята се, че е донесено на Стария континент от Александър Македонски. Царската билка вирее в по-топъл климат, поради което е разпространена и в южните части на България. Височина ѝ достига до 60 см и цъфти в периода юни-септември, обикновено с бели цветове, от които впоследствие се образуват четири семена. Най-често се консумират листата на билката, които са дълги и заострени в края. Ако искате да си наберете босилек, който сами да изсушите, това се прави преди периода на цъфтеж. А ако смятате да го консумирате в прясно състояние, го направете по време на този период, тъй като тогава е най-ароматен.

Босилекът намира широка употреба както като билка, така и като подправка. Може да се използва пресен или сушен, което наред с неповторимия му вкус, го прави много удобен за кулинарни цели. Неслучайно е част и от най-известните ястия – пица “Маргарита”, сос “Песто”, както и автентична добавка към множество коктейли.

В състава на растението влизат множество полезни вещества – минерални соли, етерично масло, горчиво вещество, органични киселини и много витамини. Ако искате да разберете по какъв начин тези съставки помагат на организма, останете с нас!

Как се отглежда и съхранява?

Вече споменахме, че царската билка може да се използва както в прясно състояние, така и изсушена. Босилекът е сравнително лесно за отглеждане растение, което не изисква много грижи, затова лесно може да се превърне в част от вашата градина. По този начин ще можете по-често да се възползвате от неговите полезни свойства.

Можете да си отгледате босилек от семе или от разсад. Култивирането на билката от семена ви осигурява здраво и ароматно растение, но процесът е много дълъг и трудоемък. Ще трябва да се съобразявате с външната температура, да се грижите за влажността на почвата, както и да премахвате плевелите, които го засенчват. Ако нямате необходимите време и познания за отглеждането му, по-добре да заложите на алтернативен вариант.

Пресните билки бързо увяхват, особено босилекът, затова е важно да се съхранява правилно. Ако си закупите растението в саксия, ще разполагате с пресни листа за няколко седмици. Друг вариант е да замразите листата след бланширане, но по този начин рискувате да се загуби неповторимият им аромат. Най-добрият, лесен и сигурен начин е да използвате сушен босилек. По този начин освен че си спестявате много време и усилия, вкусът и полезните му качества се запазват, а ароматът му дори се засилва! Ако се съхранява правилно и в затворено пространство, можете да използвате сушения босилек с години.

Полезни и лечебни свойства на босилека

босилек

Освен неповторимия си вкус, босилекът притежава и множество полезни за здравето свойства, които се дължат на съдържащите се в него лековити вещества. Желязо, фолиева киселина, калий, цинк, мед, етерично масло, камфор, витамини В и С са само част от от невероятния химичен състав на растението.

Билката е много известна с успокояващото си върху стомашно-чревния тракт и нервната система действие, като успешно намалява хормона на стреса и успокоява състояния на язва, гастрит, болки в стомаха или газове. Редовното пиене на чай от царската билка помага на храносмилателните процеси и на по-бързото преработване на храната от червата. Консумацията на босилек (обикновено под формата на чай) е препоръчителна при настинка и грипоподобни състояния, тъй като действа имуностимулиращо. Растението е силен антисептик, съдържа антибактериални и противовъзпалителни свойства, което помага на организма да изгради защитна бариера и да попречи на навлизането на бактерии. Приемът на чай от босилек има силно диуретично действие и служи като превенция на проблеми с бъбреците и пикочо-половата система. Освен това помага на клетките да се наситят с кислород, което подобрява циркулацията на кръвта и може да облекчи главоболието.

За какво се използва босилекът

На въпроса “За какво се използва босилекът?” не съществува конкретен отговор, тъй като употребата му е изключително широка – от неотменна съставка в кулинарията до мощен имуностимулатор за организма. Тези качества се дължат на разнообразния му и полезен състав. Интересен факт е, че ароматът му дори може да отблъсне комарите през лятото!

Царската билка се употребява основно като средство за подсилване на имунната система поради антибактериалните и противовъзпалителните си свойства. Редовният прием на чай от сушен босилек за кашлица може да облекчи чувствително състоянието на дихателната система. Ако искате да прочетете по-подробна информация за действието на билката при това здравословно състояние, както и рецепти с босилек за облекчаването му, може да прочетете тази статия.

Приемът на чай от босилек се препоръчва и при бременност, тъй като стимулира кърмата, подсилва организма и имунитета на майката, а съдържащата се в него фолиева киселина спомага при формирането и развитието на костите и органите на плода. Освен това той помага на организма на майката да се изчисти от плацентата след раждане.

В качеството си на една от най-вкусните и ароматни билки, босилекът е неотменна част от множество рецепти (главно италиански). Той е основна съставка и на дресинга, придаващ добрия вкус на множество салати, а именно – балсамовия оцет. Листата на царската билка са перфектният завършек на пица “Маргарита” – както визуално, така и вкусово. Босилекът е съставката, която кара маринатите, картофените супи и доматените сосове да имат толкова необикновен вкус.

Освен приема на босилек под формата на чай, директната консумация на листата му също влияе благоприятно на организма. Възможно е да се правят и напоени с чай компреси или пряко с листата, което ще ви помогне при мигрена, отит или болки в ставите. А съдържащото се в растението етерично масло е чудесен вариант за забавяне на процесите на стареене и образуването на бръчки, както и против пъпки и черни точки. Затова царската билка е част от множество козметични продукти против акне. При рани и обриви също се препоръчва третирането им с компреси или листа от царската билка.

Босилек – прием и начин на приготвяне

песто от босилек

Най-често босилекът се консумира чрез директен прием или под формата на чай. Освен това прибавянето на свежи листа от босилек към ястията ще им придаде приятен вкус и аромат, като същевременно ще обогати и организма ви с множество ценни вещества и минерали. Приемът на чай от сушен босилек, от своя страна, е лесен и приятен начин да си осигурите необходимото на организма дневно количество от веществата в билката.

Съществуват различни рецепти за приготвянето на напитка спрямо вашите нужди или предпочитания. Например при гастрит се препоръчва 2 с.л. сушен босилек да се залеят с 300 мл гореща вода и сместа да се вари една минута. След това трябва да престои за 30 минути и да се пие три пъти дневно по 80 мл, половин час преди хранене. При кашлица съществуват много рецепти, част от които можете да намерите в тази статия. А обикновен чай от растението се прави, като залеете 2 с.л. сушен босилек с 250 мл вряла вода, запарвате течността за 20 минути и изпивате една чаша.

Редовната консумация на чай от сушен босилек може да подобри цялостното ви здравословно състояние. Въпреки това приемът трябва да бъде съобразен с допустимите дневни норми, тъй като прекомерното количество от царската билка може да бъде опасно за организма. За да разберете какви са противопоказанията и страничните ефекти от консумацията на босилек, продължавайте с четенето!

Противопоказания при употребата на босилек

Въпреки множеството си полезни свойства, при превишена консумация на босилек, противопоказания и странични ефекти е възможно да се проявят. Тъй като в състава му се съдържат живачни съединения, те могат да се натрупат в организма и да предизвикат отравяне. При редовна консумация на чай от билката за три седмици например се препоръчва да се направи една седмица почивка след това. А при проблеми със стомаха се приема запарка от босилек за една седмица, след което следват две седмици почивка. Растението лесно може да раздразни лигавиците, които при наличието на стомашни проблеми са особено чувствителни. Това е и причината да не се препоръчва консумацията на листата му на гладно.

Приемът на босилек трябва да бъде ограничен и при хора, които страдат от сърдечно-съдови проблеми, тъй като той разрежда кръвта и намалява нивото на кръвната захар. Тъй като всеки организъм е строго индивидуален, преди да започнете с редовната консумация на билката, е важно да знаете дали страдате от непоносимост към нея.

Странични ефекти от приема на босилек

Страничните ефекти от консумацията на билката не са широко разпространени. Но все пак прекомерният прием на босилек може да предизвика намаляване на количеството на сперматозоидите при мъжете, както и да увеличи риска от рак на черния дроб. Приеман в големи дози, той става токсичен за организма. Освен това билката увеличава апетита, така че не е подходяща за употреба, ако искате да отслабнете.

А за да се избегне евентуалната поява на странични ефекти, добре е да се консултирате с лекар преди да предприемете лечение с босилек.

Чай от сушен босилек от Здраве и Вино

Ние, от Здраве и вино, вярваме, че за да се чувстваш добре отвън, трябва да бъдеш здрав и отвътре. Това може да се постигне чрез подобряване на храненето и прибавянето на повече природни продукти към дневното меню. Защото природата разполага с лекарствата, от които се нуждаем, за да предотвратим голяма част от заболяванията. В нашия онлайн магазин можете да откриете висококачествен чай от сушен босилек на изгодни цени, който ще ви помогне да набавите на организма си необходимите вещества и минерали. Всички наши продукти са с доказан произход и за тях са положени необходимите грижи, за да достигнат при вас в най-доброто си състояние.

Доверете се на нас и на природата, като закупите чай от сушен босилек още сега и сами се уверите, че при нас цената отговаря на качеството!

Заключение:
Редовният прием на босилек крие множество ползи за организма. Удобството на билката е, че може да се консумира и сушена, което спестява много време и усилия и я прави достъпна целогодишно. Обмислете да включите царската билка в своето меню и се насладете както на вкуса, така и на силния ѝ аромат!

Надяваме се, че споделената информация ви е била полезна. А ако се интересувате от още подобни статии на здравословна тематика, следете и нашия блог!

Вашият коментар

Поръчай по телефона!