zdravevino.bg

Чемерика: Същност, Ползи, Противопоказания.

чемерика

Ако проявявате интерес към билките, то значи със сигурност сте чували и знаете за лечебните свойства на чемериката. Тя е билка, която се използва в народната медицина за укрепване и заздравяване на скалпа, като това я прави ефикасно средство за борба с косопада. Знаете ли обаче, че въпреки лечебните ѝ свойства, е препоръчително чемериката да се използва само по лекарско предписание?

Ако искате да разберете и причините за това, то не спирайте да четете. Преди това обаче, нека се запознаем по-подробно с това какво всъщност представлява тази билка, къде се среща и какви са нейните полезни свойства. А за финал с удоволствие ще ви разкажем какви са противопоказанията на билката и защо е редно да бъдете внимателни с приема ѝ.

Какво е чемерика, къде се среща и за какво се използва

За начало ще ви споделим, че Чемерика, или казано по друг начин – Veratrum Lobelianum Berhn, e тревисто многогодишно растение, което цъфти през летните месеци. Може да я откриете около влажни места, като блата и реки. Цветовете на чемериката са с жълто-зелен цвят. Корените са многобройни, а формата им е шнуровидна. Разполага с коренище, което е късо и с формата на конус. Стъблото расте до 1 м, като в най-горната си част се разклонява. Листата на чемериката са разположени спираловидно. Те са големи и обгръщат правото стъбло със своята основа. Най-интересното е, че в горната си част листата са голи, а в долната пухести.

Чемерика цветя

Важно е да споменем, че по същността си чемериката е отровна. В далечното минало даже билката често е била използвана заради тези ѝ свойства. По-късно става известен и един много интересен факт. Преди война славяните намазвали остриетата на стрелите си с екстракт от чемерика. Те използвали отровните свойства на билката, за да могат по-лесно да повалят своите противници.

Но да се върнем към по-важните неща. Частите, които се използват от чемериката, са корените и коренищата. Всички останали части са отровни. Коренищата се вадят или рано през пролетта, или с настъпването на есента, когато билката вече е узряла и започва да увяхва. Прибират се и се сушат на сухо и проветливо място. Тъй като имат много характерен остър аромат, ще разберете, че са добре изсушени най-вече по мириса.

Какви са ползите на чемериката

Стигнахме до най-съществената и вълнуваща част – тази за ползите, които могат да се извлекат от билката. Чемериката притежава много лечебни свойства, което я превръща в основа за много ефективно лечение в хомеопатията. Въпреки че се смята за токсично растение, с течение на времето билката се превръща в много полезно хомеопатично лекарство. Корените и коренищата на чемериката са богати на алкалоиди и алкамини, а също и скорбяла, захар и смола.

Портрет на Чемерика

Преди обаче да ви споделим какви ползи за здравето може да донесе билката, съвсем накратко ще ви споменем, че тинктура от чемерика се използва във ветеринарната медицина като противопаразитно средство. Приложение намира и в производството на инсектициди срещу мухи и комари.

Чемерика за косопад

Популярността си билката дължи на най-важната ѝ полза, а именно – положителното ѝ въздействие върху косопада. Съществуват много данни и твърдения, че тя наистина помага при лечението на косопад от всякакъв вид, включително и на гнездови косопад. В миналото лечителите са я използвали за приготвянето на мехлеми против въшки и краста. Чемериката действа като стимулатор за растежа на косата, а също така се бори и с пърхота. Затова не се изненадвайте, ако лекар ви препише чемерика за себореен дерматит. А ако останете с нас до края, ще научите и две рецепти, които могат да ви помогнат в борбата с косопада.

Чемерика за болни стави

Идеята, че билката помага при ревматизъм не е скорошна. Още в миналото мехлемите и разтворите от чемерика са използвани за облекчаване на симптомите при ревматични болки по цялото тяло. Това я прави и често използван метод за лечение и облекчаване или поддържане на симптомите при подагра.

Чемерика в планината отблизо

Други ползи за здравето

Смята се, че чемериката освен при косопад и ставен ревматизъм, е благоприятна и за:

 • Понижаване на високото кръвно налягане;
 • Лечение на умствени болести;
 • Лечение на базедова болест;
 • Херпесни заболявания;
 • Стомашни и чревни болки;
 • Сърцебиене;
 • Главоболие.

Имайте предвид, че използването на чемерика, за която и да е от горепосочените цели, винаги трябва да бъде съгласувано и контролирано от лекуващия ви лекар!

Приготвяне и приложение на чемериката

чемерика

Чемерика е билка, която е препоръчително да се приема само по предписанието на лекар. Подходящо е да се прилага единствено под формата на мехлеми или отвари за външна употреба! Заради токсичната ѝ същност, пероралното приложение на билката е строго забранено.

Рецепти за отвара от чемерика

Рецептите ни са изключително лесни и за тях няма да ви е необходимо нищо повече от малко корен от чемерика, вода или оцет. За да си приготвите отвара за косопад с чемерика е необходимо да сложите 1 с.л. от билката да ври заедно с 250 мл оцет. Получената отвара се прецежда и се втрива в корените на косата веднъж дневно. Процедурата може да продължи до една седмица. След това се прави почивка от няколко дни и по желание може да се повтори отново.

Ако не желаете да използвате оцет, може да си направите отвара с 500 мл вода и 1 ч.л. от билката. Отварата е нужно да се запари за 2 часа, след което да се прецеди. Втрива се в корените на косата 30 минути преди къпане. Задължително е при употреба да се пазят очите и носа. За приготвяне на разтвор за лечение на други заболявания е необходима консултация с медицинско лице.

Листа от Чемерика

Съвети за съхранение и безопасност

Ето няколко правила, които е препоръчително да спазвате, за да сте сигурни, че употребата на чемерика няма да ви навреди:

 • Билката трябва да се съхранява в добре затворени пликове;
 • Съдът, в който ще се вари растението, не трябва да се използва за други цели;
 • Процесът на варене да се случва навън или на проветриво място, за да се избегне вдишването на парите ѝ;
 • При нанасяне на готовата отвара е задължително да се пазят очите и носът;
 • Веднага след процедурата ръцете се измиват внимателно;
 • Готовата отвара се съхранява в бутилки, задължително надписани и на недостъпно за малки деца място.

Чемерика – противопоказания

Без съмнение чемериката притежава много полезни свойства и качества, но както повечето билки, които стимулират по някакъв начин растежа на косата, тази също е отровна. Както вече ви споменахме, тя се прилага само външно и винаги под контрол на медицинско лице! Чемериката е най-опасна по време на своя цъфтеж, като имайте предивид, че неправилната ѝ употреба може да доведе и до смърт.

Забранява се прилагането на билката върху хора със:

Бяла чемерика

 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Бъбречни заболявания;
 • Стомашно-чревни разстройства;
 • Чернодробни патологии.

Симптоми при отравяне

Ако все пак имате съмнения, че не сте употребили билката правилно, ето и за какви симптоми е важно да следите:

 • Симптомите обикновено се появяват от 30 минути до 4 часа след приема на билката.
 • Интоксикацията започва с парене и дразнене на лигавицата в устната кухина, хранопровода и стомаха;
 • Може да се появи главоболие, повръщане, изпотяване;
 • Хипотония (ниско артериално налягане) и брадикардия (ниска сърдечна честота);
 • Налице са отпадналост, студени крайници и тремор;
 • Гореизброените могат да се засилят и да прераснат в колапс, гърчове и дори парализиране на дишането.

Ако тези симптоми са налични, е много важно незабавно да потърсите лекарска помощ. Ситуацията не е за подценяване, тъй като има регистрирани смъртни случаи при фрикция на главата със запарка от растението.

Портрет на листо от Чемерика

Лечението при отравяне с чемерика включва промивка на стомаха с активен въглен, препарати, които да потиснат повръщането, лекарства за ниска сърдечна честота и други. В никакъв случай не се препоръчва такова лечение у дома.

Чемерика от Здраве и Вино

В онлайн магазин Здраве и Вино ще откриете корен от чемерика, който да ви помогне в борбата с упорития косопад. С него лесно и бързо ще си приготвите лечебни отвари и разтвори за външно приложение. Напомняме ви да сте изключително внимателни при употребата на растението. А относно качеството и произхода на корена, няма нужда да се притеснявате, тъй като той е събран от опитни билкари, които са се погрижили за правилното му изсушаване и съхранение.

Заключение:

Чемерика е билка, която през годините е доказала, че наистина притежава лечебни сили. Неслучайно чемериката остава най-известна, като “билката, която лекува косопада”. Помнете, че границата между правилната и неправилната употреба е много тънка, затова е важно да спазвате лекарските препоръки. Надяваме се, че статията ви е била полезна и оттук насетне ще внимавате изключително много как и в какви количества употребявате чемериката. А за още статии с интересни факти за различните билки, може да посетите блога на Здраве и Вино.

Вашият коментар