zdravevino.bg

Ползи и противопоказания. Бъзак за имунната система

бъзак

В днешно време, когато не се чувстваме добре, веднага търсим облекчение чрез лекарства. Но не трябва да забравяме, че съществува една по-добра алтернатива, а именно естествените средства, които природата ни предоставя. Бъзакът е едно от тях.

В тази статия ще ви запознаем с растението бъзак, неговите лечебни свойства и ще ви споделим две лесни и вкусни рецепти, благодарение на които може да използвате плодовете му. Също така е важно да сте наясно и със страничните ефекти от употребата му, затова сме събрали най-важната информация относно това.

Цвят от Бъз и купа

Какво представлява бъзакът и къде може да го срещнете

Бъзакът, или още известен като тревист бъз, е многогодишно растение от рода Бъз (Sambucus). Той принадлежи към семейство Мешковицови (Adoxaceae) и представлява малко храстовидно дърво, което достига височина между 1 до 2 метра. Бъзакът има изправено набраздено стъбло, което е силно разклонено в горната си част, а сърцевината му е мека и бяла. Може да бъде разпознат много лесно по големите си клъстери от бели цветя.

Растението е широко разпространено в цяла България и вирее до 1800 метра надморска височина. Най-много се среща в равнините с достатъчно влага. Расте из ниви, гори, реки и пътища. Бъзакът се смята за едно от най-ефикасните лечебни растения в света. Неговите плодове се използват в народната медицина за лечението на редица заболявания, за които ви предстои да разберете.

Бъзак – ползи и лечебни свойства

бъзак - билка

Природата отдавна се е погрижила за нас и нашето здраве, като ни е дала всички необходими натурални средства за справянето с различни болести, а именно билките и многообразието от различни растения. Бъзакът е едно от тези растения, които са богати на полезни вещества. Благодарение на положителните му свойства върху човешкия организъм, той помага при борбата с различни заболявания.

Бъзак за имунната система

Бъзакът се препоръчва от мнозина лекари при отслабена имунна система. Той помага при настинка и грип, като намалява влиянието на всички неприятни симптоми, свързани с тях, като чувство на отпадналост, възпалено гърло, температура и болки в мускулите. Бъзакът е отличен помощник и при проблеми с дихателните пътища, защото той пречиства белите дробове. Има изразено отхрачващо действие, което помага на организма да изкара образувалите се храчки в резултат на вирусната инфекция.

Дърво Бъз

Богато съдържание на полезни хранителни вещества

Всеки организъм се нуждае от определено количество хранителни вещества, които трябва да си набавя всеки ден, за да може процесите в него да протичат плавно и без проблеми. Важно е да се стремим колкото се може по-често тези вещества да бъдат набавяни от естествени източници, като бъзака например.

В него се открива високо съдържание на витамините A, B и C, които влияят положително на зрението и кожата и подсилват организма. Също така растението е добър източник на диетични фибри, които намаляват нивата на холестерол в кръвта, помагат при борбата с хемороидите и проблемите с дебелото черво.

Високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са част от естествените съставки на храните. Те имат много полезни действия върху организма, като подобряването на деленето на клетките, потискането на процесите на стареене и борбата със свободните радикали. Благодарение на тяхното свойство да запазват здравословния статус на клетъчното ниво, кожата изглежда по-млада и здрава. В бъзакът се съдържат мощни антиоксиданти, като фенолни киселини и флавоноиди, които имат противовъзпалително, противоалергично и антираково действие.

Бял цвят от Бъз

Бъзак при сърдечно-съдови проблеми

Употребата на плодовете на растението бъзак имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Както вече споменахме, техният състав помага за понижаването на нивата на мазнини и холестерол в кръвта, което намалява риска от запушване на кръвоносните съдове и инфаркт. Освен това е научно доказано, че диета с високо съдържание на флавоноиди, като антоцианини, намалява риска от сърдечни заболявания.

Препоръчителна дозировка и начин на приготвяне

Сиропът и сокът от бъзак са изключително полезни за човешкия организъм, понеже както вече споменахме, зрънцата, от които се приготвят, са богати на много полезни вещества. Те са подходящи за засилване на имунитета и могат да бъдат приемани профилактично или като част от лечебна терапия. Също така могат да се приемат като превантивна мярка против стареене и появата на бръчки, грип, настинка или дори появата на рак.

Сироп от бъзак

Сок от Бъз и цвят Бъз

Сиропът от бъзак не се приготвя за 1 или 2 часа. Напротив, целият процес отнема около 20 дена. За неговата направа ще ви трябват плодовете на растението, които се берат през началото на есента. Важно е да се уверите, че всички зрънца са черни и добре узрели, защото в противен случай е възможно да се натровите.

Рецептата, по която сиропът от бъзак се приготвя, е лесна и не изисква много усилия. А ето и какво трябва да направите:

  1. Покрийте дъното на стъклен буркан от 5 л със захар (бяла или кафява), която трябва да бъде около 5 см.
  2. След това сложете измитите плодове от бъзака и продължете да редувате слоевете захар и зрънца, докато стигнете гърлото на буркана. Всеки слой трябва да е около 2 см, като последният, който отново ще е захар, трябва да е 5 см.
  3. Покрийте буркана с марля (тензух) и я завържете с конец или ластик. Не трябва да пропускате тази стъпка, защото през следващите дни сместа ще започне да се надига нагоре, понеже шупва.
  4. Оставете буркана на слънчево място за около 20 дни или докато захарта се разтопи. Хубаво е да разклащате буркана на всеки 2-3 дни, за да може захарта да се разтопи по-бързо.
  5. Прецедете готовия сироп и го разпределете в стъклени шишета. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място, за да са годни за консумация по-дълго време.

Цветове бъз и купичка на зелен фон

Сиропът може да се приема директно или след като го разредите с вода. Ако искате да го приемате с профилактична цел, е препоръчително сутрин и вечер да гълтате по една супена лъжица от сиропа на гладно. В случай, че сте болни и искате да го използвате с терапевтична цел, то препоръчителната доза е до 3 супени лъжици на ден, като не трябва да се храните поне 30 минути след това. Децата над 6 години може да приемат по 1 чаена лъжица сутрин преди хранене.

Сок от бъзак

Сокът от бъзак се прави от черни узрели зърна и има същото действие като сиропа от растението. Единственото нещо, по което се различават, е начинът, по който се приготвят. Сокът от бъзак се прави много лесно и не изисква много усилия, а ето и стъпките, които трябва да следвате:

  1. Отстранете плодовете от дръжките на бъзака и ги измийте добре. Може да използвате вилица, с помощта на която да премахнете зрънцата от дръжките.
  2. В достатъчно голяма тенджера изсипете една чаена чаша от плода и залейте с 1.5 л вода.
  3. След като водата кипне, оставете да се вари за около 20 минути.
  4. Премахнете от котлона и оставете да се охлади на стайна температура.
  5. Подсладете сока с мед или захар и му се насладете.

Рискове и странични ефекти при употребата на бъзак

Портрет на листа от Бъз

Може да не са много, но все пак съществуват няколко странични ефекта от приема на бъзак. За да избегнете тези неприятни моменти на дискомфорт, то продължете да четете, за да разберете какво ги провокира и как да се предпазите от тях.

Първият и най-срещан страничен ефект е именно болката в стомаха. Неузрелите плодове и семената на растението съдържат вещества, наречени лектини. Ако попадне прекалено голямо количество от лектини в организма, те могат да причинят проблеми със стомаха. Също така прекалената консумацията на бъзак причинява гадене, повръщане и диария. Възможно е да получите и алергична реакция. Ако това се случи, незабавно потърсете медицинска помощ.

Отравяне с бъзак

Въпреки че растението бъзак може да бъде много полезно за човешкия организъм, то може да бъде също толкова опасно. Човек може да се натрови с бъзак при неправилната му употреба или предозиране с него. Както вече споменахме, узрелите зърна на растението са напълно безопасни за човешкия организъм, но трябва да се консумират с мярка. От друга страна, още не напълно узрелите плодове и другите части на растението съдържат цианогенни гликозиди на самбунигрин и β-амигдалин.

Портрет на цвят от Бъз

Крайните продукти от разцепването на цианогликозидите, които са кетон, алдехид и циановодородна киселина, могат да бъдат токсични за организма при попадането им в стомашно-чревния тракт. Това може да стане чрез консумация на зелени бъзакови зърна или при неправилно измити ръце след контакт с растението.

Тяхното натрупване може да увреди централната нервна система, затова внимавайте и приемайте единствено узрелите плодове на растението. Ако желаете да разберете какви са симптомите на отравяне и какво трябва да направите след това, може да прочетете тази статия.

Сушен бъзак от Здраве и вино

Ние, от Здраве и Вино, вярваме, че здравето е на първо място и човек може да се грижи за него предимно с натурални продукти и вещества. В нашия онлайн магазин ще откриете разнообразие от полезни за здравословното състояние на организма продукти, като един от тях е изсушеният бъзак.

Отглежда се по естествен начин от опитни билкари, което гарантира качеството на продукта. От него могат да бъдат приготвени сиропи, чайове, сладка, или да стане част от вкусен десерт. Изсушеният плод е пакитиран по такъв начин, че да запази лечебните си свойства възможно най-дълго.

Заключение:

Надяваме се, че сме успели да обогатим вашите знания, свързани с растението бъзак. Не забравяйте, че колкото и полезен да е неговият плод, ако не се приема правилно, или с мярка, може да има негативни ефекти върху вашия организъм. Ако се интересувате от теми, свързани със здравословния начин на живот и природата, посете нашия блог и обогатете своите знания.

Вашият коментар