Котле греяно вино, моля!

Греяно вино

Далеч от изискаността на охладеното вино лечебната билкова напитка греяно вино внася приказност в студените дни.

Къс история за греяното вино

Виното е традиция. Особено по нашите земи. Приготвянето на тази ароматна и сгряваща напитка води началото си от Римската империя. Виното с ароматни подправки е споменавано в текстове на Плиний Стари и в рецепти от I в., приписвани на Марк Гавий Апиций, готвач и кулинар от времето на император Тиберий. Сред тях се открива Conditum Paradoxum – греяно вино с три основни съставки – мед, черен пипер и разбира се вино. Друго известно наименование е Hippocras – греяно вино със захар и ароматни подправки като сред най-често използваните е канелата. Появата на топлото питие се дължи и на нетрайността на някои вина. Така с прибавянето на мед и различни билки се предоставяла съвсем нов вид напитка. По този начин дефектът се превърнал в ефект. Любопитен факт е, че еквивалентът на греяното вино през лятото е сангрията. Тя включва червено вино, плодове и плодови сокове, бренди и подправки.

Съвети

Най-същественото при приготвянето на греяно вино е да не се остави да заври. При температура близка до 80° С алкохолът се изпарява и това ще превърне топлата напитка в безвкусна. За да се извлекат повече аромати от подправките, виното се загрява до 60-70° С и се оставя за около час, но преди да се поднесе, отново се затопля.

Не е необходимо да се използва скъпо вино. Подправките ще свършат своята работа. От значение е виното да бъде плодово и да не е отлежавало в дъбови бъчви. Подходящи сортове са мерло, плодово каберне, гъмза.

Подправките, които ще се добавят, трябва да са в умерени количества. С благоприятен ефект са канелени пръчки, карамфил, звезден анасон, индийско орехче, кардамон, ванилови шушулки, черен пипер, карамфил, джинджифил или копър. В зависимост от вкусовете може да се експериментира.

Допълнение към греяното вино са плодовете и ядките. Кора от лимон или портокал, резен лимон или портокал, ябълки, дюли, круши, стафиди, сушени смокини, белени бадеми ще придадат още по-наситен вкус на напитката.

За по-голяма плътност може да се прибави водка, ром, бренди, коняк, ракия или ликьор от портокал.

Като подсладител кафявата захар е подходяща, но за да се разтопи по-бързо, може да се използва пудра захар. Медът обаче остава най-ефикасен. Още повече, ако е мед с канела.

За значимостта на греяното вино

Според различни изследвания, освен за затопляне на тялото, греяното вино има и други полезни действия върху тялото.

  1. Благоприятно въздействие върху кожата. Греяното вино може да се ползва като маска. За целта се втрива в кожата и се оставя да престои 10 минути и след това се отмива.
  2. Детоксикира черния дроб и бъбреците. Наличието на индийско орехче в греяното вино помага за прочистването на черния дроб и бъбриците от токсините, които са се задържали в тях.
  3. Подобрява храносмилането. Карамфилът в греяното вино спомага за раздвижването на червата чрез увеличаване на стомашно-чревните ензими.
  4. Противовъзпалително действие. Антиоксидантите в греяното вино се борят с инфекциите, като подсилват имунната система и повишават тонуса. С наличието на черен пипер в греяното вино организмът се сдобива с витамин Е и витамин С. Черният пипер прочиства и дихателните пътища от натрупания слузест секрет.
  5. В полза на сърцето. Червеното вино поддържа доброто състояние на кръвоносните съдове и намалява риска от съсирване на кръвта.
  6. Грижа за паметта. Благодарение на ресвератрола, който се намира в червеното грозде, червеното вино, малините и тъмния шоколад, се подобряват функциите на паметта.

Разновидности на греяното вино

  • Glogg e скандинавски вариант на напитката. Приготвя се с червено вино, подправки, стафиди и белени бадеми. В северната версия на напитката се съдържа по-голямо количество алкохол. Добавя се водка и порто и се сервира с канелени сладки.
  • Gluhwein е популярна напитка в Германия. Освен стафиди и бадеми се допълва с аромати на канела, карамфил, пръчици ванилия, цитруси и захар. Подсилва се с ликьор или ром.
  • Kuvano vino се консумира в Сърбия. Заедно със захар, индийско орехче и резен лимон или портокал.
  • Vien fiert в Румъния се приготвя от бяло или червено вино.
  • Navegado е типично за Чили греяно вино, наричано още Candola в Консепсион. Navegado идва от испанската дума navegar, която означава „навигирам“, „плавам“. Представлява затоплено и подправено с канела, парченца портокал, карамфил и захар вино. Често към него се добавят бадеми и стафиди.

Рецепта за греяно вино

Необходими продукти:

  • 200 мл червено вино
  • 10 г канела
  • 10 г карамфил
  • 20 г кора от лимон/портокал
  • 20 г мед (обикновен или с канела)
  • 10 г джинджифил
  • Ром или коняк (по желание)

Начин на приготвяне:

Виното се налива в подходящ съд за затопляне. Към него се прибавят останалите съставки и течността се поставя на котлона. Разбърква се периодично и преди да кипне, се сваля и се оставя да престои за около половин час, за да може да поеме ароматите на подправките. Прецежда се, налива се в подходящи чаши и се поднася.

Наздраве!

Препоръчани статии:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *