zdravevino.bg

Основният въпрос – червено, бяло или розе?!

Основният въпрос към виното - червено, бяло или розе?! - Здраве & Вино

Виното е учител на по-добър вкус, освободител на духа и озарител на ума!

Виното е свидетел на човешката история, виното е емоция, удоволствие и сетивен отпечатък!

То е една от най-популярните и стари напитки в света, но най-вероятно никога няма да узнаем кой е направил първото вино или кой е засадил първата лоза. Още древните Елини и Римляни са засвидетелствали не малко легенди и митове, тясно свързани с винопроизводството, оставили са стенни рисунки и описания на вината, надписвали са дори съдовете, в които са го съхранявали…

Вървейки по следите на виното откриваме, че монасите в района на Бургундия във Франция са първите, за които има исторически данни, че са изучавали почвите, за да знаят какви сортове лозя да съдят, експериментирали са с техники и методи за подрязване на лозите… А името, което най-дълбоко се запечатва в съзнанието ни е на монаха Дом Периньон, без който производството на шампанско днес не би било такова, каквото го познаваме.

Търговците през Средновековието пък, са били тези, които са популяризирали напитката и са разпространявали виното по всички части на континента, за да достигне то и до нас през вековете…

В наши дни срещаме огромно разнообразие от категории, видове и типове вина.  Заставайки пред щанда в магазина, сме изправени пред непреодолима дилема.

Основният въпрос винаги е – бяло, червено или розе?!

Основният въпрос към виното - червено, бяло или розе?! - Здраве & Вино

БЯЛО ВИНО

Бялото вино е всъщност жълто и в 99,9% от случаите се получава от бял сорт грозде при самоток т.е. това е вино, което изтича от съд под действието на естествената тежест на плодовете. Рядко направата на бяло вино може да бъде и от червен сорт като за целта, при мачкането на гроздето мъстта се отделя максимално бързо, за да няма време багрилните вещества (танини) да се разтворят. При производството на бяло вино се отделят кожата и семките на зърната, за да може именно тези танини да не влязат в състава на напитката. Те са естествени съставки, които всъщност правят вкуса на червеното вино по-наситен.

Белите вина имат богат диапазон от вкусове – от много сухи до сладникави. Те са перфектната напитка за лятото, без значение дали ще са млади, свежи, сухи, сладки, с дъх на дълбока бъчва или плодови! Цветът им варира от прозрачен до наситен златистожълт с отенъци в зависимост от сорта, реколтата и климата, в който е отглеждано гроздето.

Бялото вино

Също като червеното е полезно, когато се консумира в умерени количества. То може да има ползи както за сърцето, така и за белите дробове, понеже е богато на антиоксидантите тирозол и хидрокситоризол. Те влияят благоприятно и на нервната система. Карат ни да се чувстваме спокойни и усмихнати 😉

В една чаша от 150 мл бяло вино се съдържат около 110 калории и 5 гр. въглехидрати, което го прави и безвреден източник на удоволствие…

Основният въпрос към виното - червено, бяло или розе?! - Здраве & Вино

ЧЕРВЕНО ВИНО

Наскоро попаднах на една легенда за червеното вино! В нея се разказваше, че преди хиляди години принцесата на Персия имала пререкания с баща си – кралят. Толкова силно се измъчвала, че решила да се самоубие като изяде купа гнило червено грозде. Мислейки си, че ще се натрови! Вместо обаче да сложи край на живота си, тя се унесла и заспала, а след като се събудила, разбрала, че терзанията и изчезнали. Персийската принцеса успяла да възвърне благосклонността към баща си, а след това му разкрила уникалната тайна на гнилото грозде…

Тази тайна е вече разкрита по целия свят, но все още крие у себе си както удоволствие, така и някои ползи за здравето, когато се консумира в умерени количества.

За направата на червено вино се използва грозде с тъмночервена, тъмносиня или тъмнолилава багра на ципата. Неговите цветове преливат от прозрачно червени с леки виолетови или керемидено-кафяви нюанси до наситено и плътно червени!

Танинът

Той е главна съставна част на червеното вино, защото се съдържа в гроздовите люспи и е този, който определя цвета му. За направата на тази напитка е нужно гроздето да престои и ферментира в продължение на 1-2 седмици.

Най-популярните български червени вина са:

 • Мавруд, който се слави и като най-висококачествения български сорт
 • Мерло – широко разпространен сорт, който има високо съдържание на танин
 • Каберне Совиньон – класически червен сорт, изобилстващ от танини.
 • Мелнишка лоза – този сорт включва вината от Мелнишкия регион и се отличава с богат екстракт
 • Гъмза – сорт с уникална и богата история, от който обаче днес има една 2% лозови насаждения
 • Памид – толкова древен сорт, че още траките са произвеждали вино от него!

Често срещаме писания на тема, колко полезно е червеното вино, как трябва да консумираме по чаша на ден, за да пазим сърцето и да подсилваме кръвта… и да наистина е така!

Тайната на полезността на червеното вино:

Крие се именно в полифенолите или по-точно в мощния антиоксидант – ресвератрол. Съединение, което има чудодейната сила да предпазва организма ни от свободните радикали като ги неутрализира. Ресвератролът играе ролята на собствен антибиотик на лозата и я защитава от вредните UV-лъчи и бактериите.

Чаша червено вино ще ти помогне за добър сън, защото съдържа мелатонин! Той също действа и превантивно срещу стареенето и ракът. Ще предпази мозъка, сърцето, белия дроб… Ще те брани от възпаления, простудни заболявания и ще се погрижи за понижаването на нивата на холестерола.

В 150 мл червено вино се съдържат между 115 и 300 калории, в зависимост от сладостта на гроздето и наситеността на виното. Нека това не те плаши, защото чувството, което осланя сетивата докато си пийваш е несравнимо, а и е доказано, че ни прави по-красиви и щастливи 😉

Основният въпрос към виното - червено, бяло или розе?! - Здраве & Вино

РОЗЕ

Розето събира в себе си плодовия аромат и свежестта на бялото вино и вкусовата плътност на червеното… То е леко, слабо таниново вино, произведено от червени сортове грозде, но по технологията за производство на бяло.

След отделянето на зърната, мъстта се оставя да престои с ципите между 2 и 6 часа. В зависимост от сорта и степента на зрялост. След това се пресова и се отделя, а после ферментира. Колкото по-интензивно се пресова гроздето, толкова по-тъмен става цветът на розето. Чрез технология на избистряне, то придобива кристален блясък.

Багрите на съвременните розета варират от бледи, леко розовеещи  с едва забелязващи се нюанси на цвета, до по-тъмни тонове с керемидени отенъци… Вкусовете са сладки, сухи, плодови, дъхави – за всеки вкус и за всяко блюдо.

Трудна задача е да се убеди един истински винен ценител, че розето се отличава с неповторимост, стил и ярко присъствие, но пък в някои части на Франция и Испания, то е предпочитана напитка. Дали ще избереш леко, флорално, билково розе или пък наситено, тежко, розово вино, то никога няма да сбъркаш…

Днес всяка българска изба може да се похвали с розе в асортимента си!

В началото производителите подхождаха плахо… Докато преди в България се продаваха предимно по-тежки и интензивно оцветени розета  с прекъсната ферментация и сладникав вкус на конфитюр от ягоди, то съвременните са в цветове тип „сьомга”, с деликатни аромати на цветя и бели череши.

А ако се колебаеш как и с какво да комбинираш този нежен вид вино, то може да се възползваш от тези няколко съвета… Избери розе, когато:

 • Ти се пие вино с ледчета…
 • Посрещнеш пролетта или лятото…
 • На масата някой си е поръчал риба, друг червено месо, а трети – пиле. Бутилка розе ще бъде подходяща за всички!
 • Похапваш десерт… заложи на полусухото розе.
 • С приятели сте приготвили плато сирена и плодове. Предпочитан вид розе е сладникавото.
 • Празнуваш „Свети Валентин” или някакъв друг розов празник 😉

наЗдраве и Вино да е!

червена симбиоза

Червено вино „Симбиоза“

10.00лв.

Към продукта
бяло_вино_byalo_vino

Бяло вино „Симбиоза“

9.50лв.

Към продукта
Розе симбиоза

Вино Розе „Симбиоза“

10.00лв.

Към продукта
Био Мавруд букет

Червено вино – Рубин & Мавруд

8.90лв.

Към продукта
био_вино_треминер_bio_vino_tremnier

Бяло вино – Вионие & Траминер

8.90лв.

Към продукта
Букет 1

Вино розе – Мавруд & Букет

8.90лв.

Към продукта