Легендарният персийски поет Руми преди повече от хиляда години е казал: „Или ми дайте повече вино, или ме оставете на мира“. Посланието му продължава да звучи вярно и до наши дни.
Докато червеното вино изглежда е по-предпочитано от така наречените ценители, то по-лекият вариант – бялото вино – не е за подценяване.
Бялото вино е чудесен комплимент към всяко основно ястие и десерт и отличен избор за разговор с приятели на по чашка. Или докато правите и двете едновременно, което звучи доста забавно.
Но, ако не знаете каква е разликата между Шардоне и цитрусовия акцент на Пино Гриджо, как очаквате да направите правилния избор от обширната винена листа? Виното е инвестиция и как може да се очаква да инвестирате разумно, ако не знаете с какво се захващате?
За да ви помогнем да се ориентирате по-лесно следващия път, когато сте във винарна или ресторант, ще ви запознаем с основните сортове грозде, разновидности, вкусове и ползите от бялото вино. Отделете няколко минути и ще придобиете основни познания в тази област, за да поръчвате с увереност и стил.
Какъв е вкусът на бялото вино
Повечето бели вина имат плодов и лек вкус, поради по-ниското си съдържание на танини. Те обикновено са сладки и имат по-ниски нива на киселинност от червените. Вкусът и цветът им се влияят от бъчвите, в които зреят и ферментират.
Освен това, тъй като в тях няма сложни фенолни съединения, те имат по-малко танини в сравнение с червеното. Белите вина могат да излъчват ароматите на лимон, грейпфрут, ябълка, дюля и праскова.
Основни сортове грозде за бяло вино
Различните сортове грозде за бяло вино се отглеждат в различна лозарска област по света, по някаква причина. Със стотици сортове и вариации, всеки от многото видове бяло вино представя редица миризми и вкусове, несравними с други напитки. Съществуват стотици вариации по целия свят, но ние ще разгледаме 9-те най-популярни сорта грозде за бяло вино, а именно:
- Шардоне;
- Ризлинг;
- Совиньон Блан;
- Мускат/Москато;
- Пино Гриджо/Пино Гри;
- Пино Блан;
- Гевюрцтраминер (Треминер);
- Семийон;
- Вионие.
Сладки бели вина
Има няколко вида сладки бели вина, но трите най-често срещани са:
мускат, гевюрцтраминер и ризлинг. Те обикновено се съчетават най-добре с десерти, сирена и пикантни ястия.
Мускат/Москато
Този сорт грозде има своя история, която всеки почитател и ценител на бяло вино трябва да познава.
Гроздето “Мускат” или “Москато” се счита за едно от най-старите, съществуващи генетично немодифицирани видове лози, отглеждащи се повече от 3000 години. Подобно на много сортове в този списък, разминаването в наименованието идва не от разликите в самите плодове, лозя или бутилки, а от езика. Във Франция – считана за родина на сорта – се нарича “Мускат”, а в Италия и повечето други части на света – “Москато”.
Мускатното грозде расте най-добре в топъл климат, поради което лозята обикновено се култивират около Средиземно море и в някои части на Австралия. Нотките на портокалови цветове, японска круша, люляк и бели череши изграждат неговия сладък профил без много киселинност или остатъчен привкус.
Бялото вино от “Мускат” може да се определи като десертно, защото се комбинира с много десерти – нещо, което го отличава от останалите сортове. Освен това, е с ниско съдържание на алкохол – между 5 и 7 процента.
Гевюрцтраминер (Траминер)
Първо, трябва да се научите да произнасяте името му – шега, разбира се. “Гевюрцтраминер” или само “Траминер” е немски сорт грозде, подобно на “Мускат”. Докато бялото вино от “Гевюрцтраминер” има много прилики с мускат, то се различава с по-високи нива на алкохол, по-поразителни аромати и по-ниска киселинност.
Що се отнася до вкуса, малко бели вина са толкова остри и флорални, колкото гевюрцтраминерите. Дори някои от най-популярните видове бели вина, известни със своята сладост, не се сравняват с вкусовете, които ще получите в чаша от това френско-германско благородно грозде.
Подобно на името, което може да дразни, траминер има много различен вкус и ароматни профили, които ви привличат. Първият аромат, който ще усетите, е сладка роза, а след него и аромати на грейпфрут, ананас, праскова, кайсия, портокал и/или пъпеш с нотка мед, джинджифил, тамян, бахар, канела.
Ризлинг
Бялото вино от “Ризлинг” е ароматно, вкусно, освежаващо и има вкус на нектар от ябълки, кайсии, праскови и круши и се предлага във висока стъклена бутилка. Обикновено свеж, поради високите нива на киселинност, ризлингът е известен със силните си флорални аромати. Може да е сладко, но може и да е сухо.
Всяка марка е различна. Ако идва от Германия или Калифорния, можете да предположите, че е сладък, освен ако не е маркиран сух. Едно от белите вина, най-подходящи за храна, ризлинг се комбинира с всичко – от суши и морски дарове до пикантни храни като тайландско и индийско къри. Най-много се ползва като десертно бяло вино.
Гроздето поддържа остра, висока киселинност, независимо дали е направено да бъде сладко, или сухо. “Ризлинг” не съдържа много алкохол. Бялото вино от това грозде се прави без продължителна ферментация, тъй като може да бъде бутилирано и оставено да отлежава без много суетене.
Леки и сухи бели вина
Толкова свеж и толкова чист. С малко остатъчна захар, тези леки и сухи бели вина са освежаващи и се комбинират отлично с по-леки ястия като риба, паста с леки сосове, пилешко и други бели меса.
Пино Гриджо/Пино Гри
“Пино Гриджо” или “Пино Гри” е един и същ сорт грозде, отглеждан от една и съща гроздова мутация. Объркването при именуването възниква само от езика, тъй като италианците го наричат “Гриджо”, докато съседите им на север – французите, го наричат съкратено “Гри”.
“Пино Гриджо” е по-млад братовчед на познатото “Пино Ноар”, популярен сорт грозде за червено вино. Този сорт грозде има значително по-тежка текстура в сравнение с другите видове бяло вино в списъка. Това по-тежко тяло не означава непременно по-тежко питие, тъй като пино гриджо носи в себе си ярките нотки, с които белите вина са известни.
Това бяло вино е известно и обичано заради своята киселинност и плодови вкусове (лимони, лайм, зелени ябълки). Не знаете каква бутилка да донесете на вечеря? Пино гриджо е подходящо за всяко меню.
Пино блан
Продължавайки по семейната линия, следващото в списъка е “Пино Блан” – сорт грозде, използвано за приготвяне на сухо бяло вино. То е мутация на “Пино Гри” и произхожда от Бургундия, Франция. Пино блан може да се използва за приготвяне на пенливи и сладки десертни вина и често се сравнява с шардоне, поради високата си киселинност.
Отглеждано в регионите на Елзас, Франция и Австрия, Италия и Германия, този сорт е сред най-сухите. То ще остави леко кисела нотка на езика ви, поради стабилните си нива на киселинност.
В зависимост от обработката на гроздето, пино блан може да бъде леко и освежаващо или тежко. Бялото вино от “Пино Блан” проявява силен аромат с нотки на ябълка и бадем и е със средно до високо съдържание на алкохол.
Тежки и сухи бели вина
Тежките и сухи бели вина са отлично допълнение към ароматни основни ястия. Най-популярното тежко и сухо бяло вино е шардоне, но има и други видове, които попадат в този списък.
Шардоне
Когато хора говорят за бяло вино, те обикновено се сещат за миризмите, вкусовете и характеристиките на шардоне.
Сортът “Шардоне” е роден в легендарните бургундски региони на Франция. Това грозде със зелен оттенък расте в по-студен климат като Тихоокеанския Северозапад, Нова Зеландия и Южна Африка. Някои от най-популярните шардонета днес се отглеждат в долината Напа и Сонома.
Лозарите, отглеждащи “Шардоне”, прилагат различни методи на ферментация, за да смекчат естествената му киселинност в по-нежни, по-копринени нотки. Най-изтъкнат е малолактичният метод, който е отговорен за добавянето на забележимо лек и кремообразен послевкус на шардоне.
Trastena шардоне и мискет е вино, което представлява една невероятна комбинация от най-популярния в цял свят гроздов сорт и българското грозде “Мискет”. Въпреки че това е розе, лекият му вкус и останалите му качества по нищо не го отличават от бялото вино.
Семийон
“Семийон” е третият най-засаден вид сорт грозде във Франция. Малцина обаче знаят за богатия му вкусов профил. Вкусово, бялото вино от “Семийон” носи забележителни тревисти нотки, с текстура и киселинност близо до шардоне.
Много хора не са чували за “Семийон”, но що се отнася до сладки или десертни вина това е най-подходящият сорт грозде. Той често се смесва със “Совиньон Блан”, за да ограничи силните му вкусове, подобни на ягодоплодни.
Вионие
За тези, привлечени от естествено буйните, леки, флорални и киселинни черти, така характерни за белите вина, вионие е рай в чаша. Този сорт се отличава с флорални аромати, подсилени от плодови вкусове, които галят небцето ви и остават там до следващата глътка.
“Вионие” е сорт грозде за бяло вино, произхождащо от Южна Франция. Най-обичан заради ароматите си на праскова, мандарина и орлови нокти. В зависимост от производителя и начина, по който е направено, бялото вино от този сорт ще варира по интензивност от лек и остър с лека горчивина до смел и кремообразен.
Ако харесвате шардоне, ще харесате бялото вино вионие, защото е малко по-леко и също така ароматно.
Бели вина с пикантен характер
Тези сортове грозде се отличават с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат. Тези бели вина се съчетават отлично със салати и ястия, овкусени с много билки.
Совиньон Блан
Хората имат различни мнения, когато става въпрос за совиньон блан. Причината? Въпреки че думата „блан“ се превежда от френски като „бяло“, това е един от най-зелените сортове грозде за бяло вино. Совиньон блан е с много високо ниво на киселинност и различни плодови нотки, които ще усещате във всяка глътка.
Този сорт грозде вирее особено добре по хладните склонове на лозята на Нова Зеландия, където то представлява 58% от винените площи на страната. Колкото по-младо е совиньон блан, толкова по-тежки са зелените или тревисти нотки – независимо от страната на произход.
Типичният вкус на сорта обикновено показва билков характер. Доминиращите вкусове варират от кисели зелени плодове като ябълки, круши и цариградско грозде до тропически плодове – пъпеш или манго.
Какви са ползите на бялото вино за здравето
Чували сте го милион пъти – червеното вино е чудесно за вашето здраве. Известно е, че понижава холестерола, а антиоксидантите помагат да защитите сърцето си, да балансирате кръвната захар, да стимулирате мозъчната функция, да се справите с настинките и др.
Това, което може би не знаете, е, че бялото вино има много от същите ползи за здравето. Всъщност белите вина може дори да имат по-високи антиоксидантни свойства от червените!
Нека разгледаме отблизо ползите на бялото вино върху цялостното ни здраве:
- Отслабване
В наши дни изглежда, че всички се опитват да отслабват и да поддържат добра форма. Бялото вино съдържа онези вълшебни антиоксиданти, за които толкова много чувате – по-специално епикатехин, кверцетин и ресвератрол. Какво е общото между всички тези трудно произнасящи се думи? Те ви помагат да намалите обиколката на талията и да се отървете от излишните килограми. Антиоксидантите насърчават изгарянето на мазнини, когато консумирате една или две чаши бяло вино на ден. Внимавайте обаче – прекаленото угаждане ще има обратен ефект, защото калориите могат да се натрупват бързо! - Профилактика срещу заболявания
Изследванията разкриват, че бялото вино може да предпази от някои форми на рак, особено рак на червата. Съдържанието на флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства – точно като бялото вино, ограничават риска от развитие на ракови клетки. Но това не е всичко. Бялото вино също така подобрява функциите на мозъка – памет и концентрация – и действа като профлкаткита срещу болестта на Алцхаймер, която засяга милиони души по цял свят. - Защитава сърцето
Бялото вино е също толкова полезно за сърцето ви, колкото и червеното. Въпреки доказателствата, че именно ципата на гроздето е с високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества, наскоро беше открито, че пулпата (сърцевината) на гроздето е също толкова полезна! Две чаши бяло вино на ден могат да намалят риска от сърдечни заболявания с поне 25%.Поддържа белите дробове здравиКонсумацията на бяло вино е пряко свързана с по-добрата функция на белите дробове. Въпреки че консумацията на червено вино също е от полза за белите дробове, бялото се оказа много по-силно. Това е така защото гроздето съдържа антиоксиданти, които спират развитието на молекули, наречени „свободни радикали“, които разрушават белодробната тъкан. - Бори се с махмурлука
Какво интересно явление – махмурлукът. Защо получаваме махмурлук от алкохола? В алкохолните напитки има нещо досадно, наречено „конгенери“, химичен страничен продукт, отговорен за вкуса, аромата и цвета на напитката. За щастие, бялото вино има ниски нива на конгенери в сравнение с червеното вино. Когато пиете бяло вино, е по-малко вероятно да имате махмурлук на следващия ден.
Заключение:
Сега, след като ви запознахме с основните сортове грозде и ползите за здравето от бялото вино, мислим, че е време да се запасите. Има толкова много видове бели вина и със сигурност ще намерите такова, което да отговаря на личните ви вкусове в нашия магазин. Наздраве!