zdravevino.bg

Бяло вино: Разновидности, вкусове и ползи

byalo-vino-featured

Легендарният персийски поет Руми преди повече от хиляда години е казал: „Или ми дайте повече вино, или ме оставете на мира“. Посланието му продължава да звучи вярно и до наши дни.
Докато червеното вино изглежда е по-предпочитано от така наречените ценители, то по-лекият вариант – бялото вино – не е за подценяване.

Бялото вино е чудесен комплимент към всяко основно ястие и десерт и отличен избор за разговор с приятели на по чашка. Или докато правите и двете едновременно, което звучи доста забавно.

Но, ако не знаете каква е разликата между Шардоне и цитрусовия акцент на Пино Гриджо, как очаквате да направите правилния избор от обширната винена листа? Виното е инвестиция и как може да се очаква да инвестирате разумно, ако не знаете с какво се захващате?

За да ви помогнем да се ориентирате по-лесно следващия път, когато сте във винарна или ресторант, ще ви запознаем с основните сортове грозде, разновидности, вкусове и ползите от бялото вино. Отделете няколко минути и ще придобиете основни познания в тази област, за да поръчвате с увереност и стил.

Cheese, nuts, honey and white wine

Какъв е вкусът на бялото вино

Повечето бели вина имат плодов и лек вкус, поради по-ниското си съдържание на танини. Те обикновено са сладки и имат по-ниски нива на киселинност от червените. Вкусът и цветът им се влияят от бъчвите, в които зреят и ферментират.

Освен това, тъй като в тях няма сложни фенолни съединения, те имат по-малко танини в сравнение с червеното. Белите вина могат да излъчват ароматите на лимон, грейпфрут, ябълка, дюля и праскова.

Основни сортове грозде за бяло вино

Различните сортове грозде за бяло вино се отглеждат в различна лозарска област по света, по някаква причина. Със стотици сортове и вариации, всеки от многото видове бяло вино представя редица миризми и вкусове, несравними с други напитки. Съществуват стотици вариации по целия свят, но ние ще разгледаме 9-те най-популярни сорта грозде за бяло вино, а именно:

 • Шардоне;
 • Ризлинг;
 • Совиньон Блан;
 • Мускат/Москато;
 • Пино Гриджо/Пино Гри;
 • Пино Блан;
 • Гевюрцтраминер (Треминер);
 • Семийон;
 • Вионие.

White wine and grapes

Сладки бели вина

Има няколко вида сладки бели вина, но трите най-често срещани са:

мускат, гевюрцтраминер и ризлинг. Те обикновено се съчетават най-добре с десерти, сирена и пикантни ястия.

Мускат/Москато

Този сорт грозде има своя история, която всеки почитател и ценител на бяло вино трябва да познава.
Гроздето “Мускат” или “Москато” се счита за едно от най-старите, съществуващи генетично немодифицирани видове лози, отглеждащи се повече от 3000 години. Подобно на много сортове в този списък, разминаването в наименованието идва не от разликите в самите плодове, лозя или бутилки, а от езика. Във Франция – считана за родина на сорта – се нарича “Мускат”, а в Италия и повечето други части на света – “Москато”.

Мускатното грозде расте най-добре в топъл климат, поради което лозята обикновено се култивират около Средиземно море и в някои части на Австралия. Нотките на портокалови цветове, японска круша, люляк и бели череши изграждат неговия сладък профил без много киселинност или остатъчен привкус.

Бялото вино от “Мускат” може да се определи като десертно, защото се комбинира с много десерти – нещо, което го отличава от останалите сортове. Освен това, е с ниско съдържание на алкохол – между 5 и 7 процента.

Гевюрцтраминер (Траминер)

Първо, трябва да се научите да произнасяте името му – шега, разбира се. “Гевюрцтраминер” или само “Траминер” е немски сорт грозде, подобно на “Мускат”. Докато бялото вино от “Гевюрцтраминер” има много прилики с мускат, то се различава с по-високи нива на алкохол, по-поразителни аромати и по-ниска киселинност.

Wine on wood

Що се отнася до вкуса, малко бели вина са толкова остри и флорални, колкото гевюрцтраминерите. Дори някои от най-популярните видове бели вина, известни със своята сладост, не се сравняват с вкусовете, които ще получите в чаша от това френско-германско благородно грозде.

Подобно на името, което може да дразни, траминер има много различен вкус и ароматни профили, които ви привличат. Първият аромат, който ще усетите, е сладка роза, а след него и аромати на грейпфрут, ананас, праскова, кайсия, портокал и/или пъпеш с нотка мед, джинджифил, тамян, бахар, канела.

Ризлинг

Бялото вино от “Ризлинг” е ароматно, вкусно, освежаващо и има вкус на нектар от ябълки, кайсии, праскови и круши и се предлага във висока стъклена бутилка. Обикновено свеж, поради високите нива на киселинност, ризлингът е известен със силните си флорални аромати. Може да е сладко, но може и да е сухо.

Всяка марка е различна. Ако идва от Германия или Калифорния, можете да предположите, че е сладък, освен ако не е маркиран сух. Едно от белите вина, най-подходящи за храна, ризлинг се комбинира с всичко – от суши и морски дарове до пикантни храни като тайландско и индийско къри. Най-много се ползва като десертно бяло вино.

Гроздето поддържа остра, висока киселинност, независимо дали е направено да бъде сладко, или сухо. “Ризлинг” не съдържа много алкохол. Бялото вино от това грозде се прави без продължителна ферментация, тъй като може да бъде бутилирано и оставено да отлежава без много суетене.

White wine glass and wine bottle on gray background

Леки и сухи бели вина

Толкова свеж и толкова чист. С малко остатъчна захар, тези леки и сухи бели вина са освежаващи и се комбинират отлично с по-леки ястия като риба, паста с леки сосове, пилешко и други бели меса.

Пино Гриджо/Пино Гри

“Пино Гриджо” или “Пино Гри” е един и същ сорт грозде, отглеждан от една и съща гроздова мутация. Объркването при именуването възниква само от езика, тъй като италианците го наричат “Гриджо”, докато съседите им на север – французите, го наричат ​​съкратено “Гри”.

“Пино Гриджо” е по-млад братовчед на познатото “Пино Ноар”, популярен сорт грозде за червено вино. Този сорт грозде има значително по-тежка текстура в сравнение с другите видове бяло вино в списъка. Това по-тежко тяло не означава непременно по-тежко питие, тъй като пино гриджо носи в себе си ярките нотки, с които белите вина са известни.

Това бяло вино е известно и обичано заради своята киселинност и плодови вкусове (лимони, лайм, зелени ябълки). Не знаете каква бутилка да донесете на вечеря? Пино гриджо е подходящо за всяко меню.

Пино блан

Продължавайки по семейната линия, следващото в списъка е “Пино Блан” – сорт грозде, използвано за приготвяне на сухо бяло вино. То е мутация на “Пино Гри” и произхожда от Бургундия, Франция. Пино блан може да се използва за приготвяне на пенливи и сладки десертни вина и често се сравнява с шардоне, поради високата си киселинност.

Отглеждано в регионите на Елзас, Франция и Австрия, Италия и Германия, този сорт е сред най-сухите. То ще остави леко кисела нотка на езика ви, поради стабилните си нива на киселинност.
В зависимост от обработката на гроздето, пино блан може да бъде леко и освежаващо или тежко. Бялото вино от “Пино Блан” проявява силен аромат с нотки на ябълка и бадем и е със средно до високо съдържание на алкохол.

white wine and cheese

Тежки и сухи бели вина

Тежките и сухи бели вина са отлично допълнение към ароматни основни ястия. Най-популярното тежко и сухо бяло вино е шардоне, но има и други видове, които попадат в този списък.

Шардоне

Когато хора говорят за бяло вино, те обикновено се сещат за миризмите, вкусовете и характеристиките на шардоне.

Сортът “Шардоне” е роден в легендарните бургундски региони на Франция. Това грозде със зелен оттенък расте в по-студен климат като Тихоокеанския Северозапад, Нова Зеландия и Южна Африка. Някои от най-популярните шардонета днес се отглеждат в долината Напа и Сонома.

Лозарите, отглеждащи “Шардоне”, прилагат различни методи на ферментация, за да смекчат естествената му киселинност в по-нежни, по-копринени нотки. Най-изтъкнат е малолактичният метод, който е отговорен за добавянето на забележимо лек и кремообразен послевкус на шардоне.

Trastena шардоне и мискет е вино, което представлява една невероятна комбинация от най-популярния в цял свят гроздов сорт и българското грозде “Мискет”. Въпреки че това е розе, лекият му вкус и останалите му качества по нищо не го отличават от бялото вино.

Семийон

“Семийон” е третият най-засаден вид сорт грозде във Франция. Малцина обаче знаят за богатия му вкусов профил. Вкусово, бялото вино от “Семийон” носи забележителни тревисти нотки, с текстура и киселинност близо до шардоне.

Много хора не са чували за “Семийон”, но що се отнася до сладки или десертни вина това е най-подходящият сорт грозде. Той често се смесва със “Совиньон Блан”, за да ограничи силните му вкусове, подобни на ягодоплодни.

Wine background. Barrel of white wine.

Вионие

За тези, привлечени от естествено буйните, леки, флорални и киселинни черти, така характерни за белите вина, вионие е рай в чаша. Този сорт се отличава с флорални аромати, подсилени от плодови вкусове, които галят небцето ви и остават там до следващата глътка.

“Вионие” е сорт грозде за бяло вино, произхождащо от Южна Франция. Най-обичан заради ароматите си на праскова, мандарина и орлови нокти. В зависимост от производителя и начина, по който е направено, бялото вино от този сорт ще варира по интензивност от лек и остър с лека горчивина до смел и кремообразен.

Ако харесвате шардоне, ще харесате бялото вино вионие, защото е малко по-леко и също така ароматно.

Бели вина с пикантен характер

Тези сортове грозде се отличават с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат. Тези бели вина се съчетават отлично със салати и ястия, овкусени с много билки.

Совиньон Блан

Хората имат различни мнения, когато става въпрос за совиньон блан. Причината? Въпреки че думата „блан“ се превежда от френски като „бяло“, това е един от най-зелените сортове грозде за бяло вино. Совиньон блан е с много високо ниво на киселинност и различни плодови нотки, които ще усещате във всяка глътка.

Този сорт грозде вирее особено добре по хладните склонове на лозята на Нова Зеландия, където то представлява 58% от винените площи на страната. Колкото по-младо е совиньон блан, толкова по-тежки са зелените или тревисти нотки – независимо от страната на произход.

Типичният вкус на сорта обикновено показва билков характер. Доминиращите вкусове варират от кисели зелени плодове като ябълки, круши и цариградско грозде до тропически плодове – пъпеш или манго.

White wine

Какви са ползите на бялото вино за здравето

Чували сте го милион пъти – червеното вино е чудесно за вашето здраве. Известно е, че понижава холестерола, а антиоксидантите помагат да защитите сърцето си, да балансирате кръвната захар, да стимулирате мозъчната функция, да се справите с настинките и др.

Това, което може би не знаете, е, че бялото вино има много от същите ползи за здравето. Всъщност белите вина може дори да имат по-високи антиоксидантни свойства от червените!
Нека разгледаме отблизо ползите на бялото вино върху цялостното ни здраве:

 1. Отслабване
  В наши дни изглежда, че всички се опитват да отслабват и да поддържат добра форма. Бялото вино съдържа онези вълшебни антиоксиданти, за които толкова много чувате – по-специално епикатехин, кверцетин и ресвератрол. Какво е общото между всички тези трудно произнасящи се думи? Те ви помагат да намалите обиколката на талията и да се отървете от излишните килограми. Антиоксидантите насърчават изгарянето на мазнини, когато консумирате една или две чаши бяло вино на ден. Внимавайте обаче – прекаленото угаждане ще има обратен ефект, защото калориите могат да се натрупват бързо!
 2. Профилактика срещу заболявания
  Изследванията разкриват, че бялото вино може да предпази от някои форми на рак, особено рак на червата. Съдържанието на флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства – точно като бялото вино, ограничават риска от развитие на ракови клетки. Но това не е всичко. Бялото вино също така подобрява функциите на мозъка – памет и концентрация – и действа като профлкаткита срещу болестта на Алцхаймер, която засяга милиони души по цял свят.
 3. Защитава сърцето
  Бялото вино е също толкова полезно за сърцето ви, колкото и червеното. Въпреки доказателствата, че именно ципата на гроздето е с високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества, наскоро беше открито, че пулпата (сърцевината) на гроздето е също толкова полезна! Две чаши бяло вино на ден могат да намалят риска от сърдечни заболявания с поне 25%.Поддържа белите дробове здравиКонсумацията на бяло вино е пряко свързана с по-добрата функция на белите дробове. Въпреки че консумацията на червено вино също е от полза за белите дробове, бялото се оказа много по-силно. Това е така защото гроздето съдържа антиоксиданти, които спират развитието на молекули, наречени „свободни радикали“, които разрушават белодробната тъкан.
 4. Бори се с махмурлука
  Какво интересно явление – махмурлукът. Защо получаваме махмурлук от алкохола? В алкохолните напитки има нещо досадно, наречено „конгенери“, химичен страничен продукт, отговорен за вкуса, аромата и цвета на напитката. За щастие, бялото вино има ниски нива на конгенери в сравнение с червеното вино. Когато пиете бяло вино, е по-малко вероятно да имате махмурлук на следващия ден.
 1. ratse-grozde-sartse

Заключение:
Сега, след като ви запознахме с основните сортове грозде и ползите за здравето от бялото вино, мислим, че е време да се запасите. Има толкова много видове бели вина и със сигурност ще намерите такова, което да отговаря на личните ви вкусове в нашия магазин. Наздраве!

Вашият коментар