zdravevino.bg

Винарска изба „Присое“ или какво е да осъществиш мечтата си

Присое Prisoe

Кое е нещото, за което винаги си мислиш в моментите на усамотение и уют? За мечтата да оставиш всичко и да започнеш нещо свое, нещо ново, нещо, което да бъде твое и да изглежда точно така, както ти искаш?

А какво те спира?

Всички имат мечти. Но малцина се престрашават да се борят за тях.

Румен и Гичка Балтаджиеви са от тези малцина, които са се преборили. И продължават да се борят.

Присое Prisoe

Всичко започва през вече далечната 2000 г. Румен работи като винен технолог в голям винарски център и като такъв посещава областта Франкен в Германия. А тя е изпъстрена с множество малки семейни изби, които произвеждат вина по класическа технология. Изби, в които не се прави компромис с качеството, семействата произвеждат виното сами и с усърдието, умението и работливостта си налагат нови стандарти във винения бизнес.

Досещаш се вече, нали?

Румен се прибира в България развълнуван и твърдо решен. Не му е трудно да запали пламъчето на желанието за собствена изба и в жена си, Гичка.

Така се ражда винарска изба „ Присое “.

В деня, в който двамата се споглеждат с усмивка и знаят, че ще осъществят мечтата си заедно и нищо, нищо не може да ги спре.

присое Prisoe

Започнали първо в помещение под наем и с неблагоприятни условия, те упорито заделят пари и 2 години по-късно купуват земя в един от най-интересните райони в страната – района Побитите камъни край гр. Варна, земя, събрала в себе си дъха на вековно морско дъно и силата на плодородния дунавски чернозем.

присое Prisoe

На тази земя те сами издигат белите стени на бъдещата изба Присое и засяват с любов първия си сорт – Каберне Совиньон, кралят на виното.

15 години по-късно в лозята им вече се отглеждат и Шардоне, Розе, Мерло и Траминер, а към Румен и Гичка са се присъединили и порасналите им деца – Стефан и Мария.

Всичко в избата е така, както някога Румен си е представял!

Toй и семейството му да са единствените хора, които се грижат за виното – от засаждането на лозите през обирането на плода та чак до затварянето на бутилките. Защото силно вярват, че не количеството, а качеството е от значение.

Днес всеки ценител на виното и всеки любител на натуралните продуктите от малки български производители е добре дошъл в село Страшимирово, за да опита от последната реколта на семейство Балтаджиеви и да усети сам защо са кръстили избата си именно Присое.

присое Prisoe

Историята им е като сюжет от класически филм. Но щастливия си край дължи единствено и само на отрудените ръце и горещите сърца на Румен, Гичка и техните две деца.

Всички имат мечти. Но малцина се престрашават да се борят за тях.

Кое е нещото, за което винаги си мислиш в моментите на усамотение и уют?

( Вино – Уникални вина от български производители – Здрав & Вино )

2 thoughts on “Винарска изба „Присое“ или какво е да осъществиш мечтата си

  1. Стоян Ангелов says:

    Здравейте! Много ме зарадва тази статия! Аз съм любител на виното а и познавам Гичка от ученическите години. Непременно ще посетя избата им с празен багажник! Скоро август месец някъде! Поздрави!

  2. Тянка Бурова says:

    Поздравления!.Така се прави. Успех Ви желая и дълги години да се радвате на щастлив живот .

Comments are closed.