zdravevino.bg

Пчелен мед – ползи, видове и уникални комбинации

пчелен мед

Той е любим на малки и големи, защото е сладък, изключително полезен и познат на всички поколения. Той се приготвя с любезното съдействие на трудолюбивите пчели, които събират нектар и го преработват, за да се получи невероятният пчелен мед.

Истинският пчелен мед може да се познае много лесно

Той е с еднородна структура и равномерен цвят, като не би трябвало да виждате никакви бучки в него. Всичко за това как се прави, как да разпознаете натуралния и какви са неговите вълшебни свойства ще ви разкажем днес.

Пчелен мед – ползи и лечебни сили

пчелен мед и лимон

Природата е незаменим източник на билки, плодове и зеленчуци, които могат да ни доставят така необходимите витамини и минерали. Предмет на днешния анализ е чистият натурален пчелен мед, който се използва широко в различни рецепти, за лекуване на болести и профилактика по всяко време на годината.

Най-известни са неговите антибактериални свойства, както и благоприятният ефект при наднормено тегло. Сигурно сте чували поне веднъж препоръка за пчелен мед, разреден в топла вода с лимон.

Също така, той подпомага имунните сили на организма и съдейства за повече полезни бактерии в червата. С помощта на меда може да облекчите и раздразнено гърло, както и зъбобол – само го смесете с канела и положете на болезненото място.

Консумацията на пчелен мед ще ви донесе и други изненадващи ползи като:

  • Понижаване на холестерола;
  • Нормализиране броя на левкоцитите;
  • Повишаване нивата на хемоглобина.,

Можете да го използвате и за повърхностни рани, охлузвания, изгаряния и порязвания, защото той е натурален антисептик.

Освен кулинарните му приложения, с пчелен мед се приготвят и много козметични продукти за хидратация на кожата, против пърхот и други.

Захаросва ли се истинският пчелен мед

пчелен мед

По-често използваният израз е захаросан, но може да срещнете и терминологичния израз кристализация. Този процес се дължи на фруктозата в състава му, като колкото повече фруктоза се съдържа, толкова по-бавно се случва кристализацията. Пример за такъв мед е акациевият, който е с богато съдържание на фруктоза.

Истинският виновник за протичането на кристализацията е глюкозата, която е по-слабо разтворима, а когато се кристализира, тя се отделя от водата и се превръща в малки кристали.

Преходът от течно до полутвърдо състояние със зърнести форми е нормален процес, който не променя характеристиките на истинския пчелен мед и противно на разбиранията е признак за неговите добри качества.

Пчелен мед – видове и състав

Неговите компоненти, или просто съставки, зависят до голяма степен от почвата, климатичните условия, породата на пчелите и условията, при които се събира нектарът.

Без значение от вида му, едно е сигурно – качественият пчелен мед има благоприятно въздействие върху човешкия организъм, тъй като е биологично активен продукт с антибактериални свойства, богат на ензими, микроелементи и за съжаление – на въглехидрати.

пчелен мед

В състава на натуралния пчелен мед влизат:

  • 38% въглехидрати – фруктоза, глюкоза, декстрин и захароза;
  • Малки количества протеини, минерални вещества и витамини от група В;
  • Микроелементи – желязо, фосфор, магнезий, калций, сяра, калий;
  • Органични киселини и антиоксиданти.

Фруктозата има предимства пред глюкозата като основен енергиен източник, а колкото по-голямо количество има от двата елемента под общо наименование инвертна захар, толкова по-качествен е този мед, който сте избрали.

Повишеното количество захароза ще ви подскаже за това, че сте попаднали на некачествен продукт, получен по неестествен път. Следете за това да е гъст и плътен, което е доказателство, че е истински натурален продукт.

Пчелен мед – цени и уникални продукти

В зависимост от различни фактори нектарният пчелен мед се дели на монофлорен и полифлорен, като разликата между тях е в преобладаващия брой растения, от които пчелите добиват нектара. Ще намерите богато разнообразие от натурални и био продукти в Здраве и Вино.

Българският мед е един от най-качествените в Европа и ние заставаме твърдо зад производителите на този невероятен дар от природата.