zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

Щир: Ползи, свойства и противопоказания

щир

През пролетта природата се събужда и всичко разцъфва, а с наближаване на лятото идва и моментът, в който трябва да засадите любимите си зеленчуци. Естествено неприятните плевели не закъсняват и нападат вашите култури, опитвайки се да спрат процеса им на озряване. Щирът е един от най-често срещаните плевели, които ще откриете във вашата градина, но преди да го изтръгнете от земята и да го изхвърлите, се замислете с какво може да ви е полезен.

В тази статия ще ви запознаем с може би изненадващите за вас ползи от това растение. Ще научите какви са различията между видовете му, полезните му свойства и как то може да повлияе благоприятно на вашия организъм.

Зърна от Щир в лъжица

Какво представлява щирът и къде се среща

Щирът, още известен като амарант или куча лобода, е вид тревисно растение от рода Щирови (Amarantus). Расте едногодишно през късната пролет и има четири разновидности, като най-познат на всички е обикновеният щир. Растението принадлежи към плевелите по окопните пролетни полски и зеленчукови култури. Също така заплевелява необработени стърнища, трайни насаждения и разредени многогодишни тревни полета.

Щирът се счита и за фуражна култура и затова е подходящ за храна на селскостопански животни. Намира приложение и в кулинарията. В зависимост от неговия вид, листата му може да се използват като заместител на зелении като спанак, а семената могат да се консумират по същия начин като булгура. Освен това благодарение на полезните му свойства, за които ще ви разкажем малко по-късно, растението се използва и в народната медицина.

Видове щир

Съществуват четири вида щир, които се различават по това как изглеждат, предназначението им и къде най-често се срещат. Ето и кои са те:

Щир билки и купички

Обикновен щир

Обикновеният щир е плевелно растение, което се появява през късната пролет. Докато е още младо, листата му може да се консумират от хората като заместител на спанака, а след варене семената му наподобяват булгур. Използва се за фуражна храна за птици, но се яде и от свинете. Най-често се среща около селскостопански култури, трайни насаждения и необработвани стърнища.

Бял щир

Белият щир е също плевелно растение, което се среща най-често около окопни селскостопански култури и се пасе от домашните животни. Съществуват и декоративни видове от него и може да се отглежда като саксийно растение.

Опашат щир

Така нареченият опашат щир се отглежда с декоративна цел. Поради красивите му дълги увиснали съцветия, този вид е често предпочитан за озеленяване на градини. Среща се в различни цветове, от които червено, бяло, жълто или комбинация от два цвята. Може да се изсуши и да се използва като зимен букет.

Метличест щир

Метличестият щир има приложение в кулинарията, медицината или като декорация. Семената му може да се използват като подправка за овкусяване на различни ястия, но са подходящи и за фураж за птици. Свинете също са любители на този вид. От друга страна, съцветията му са силно разклонени и поради тази причина се използва за декорация. Метличестият щир е богат на полезни вещества, което го прави подходящ за употреба в народната медицина.

Състав и полезни свойства на щира

щир състав

Растението щир е богато на ценни хранителни вещества, които оказват положително влияние върху организма. Той има качеството да подобрява нивата на показателите в кръвта, както и значително да подобрява изпълнението на различни процеси в организма. Ето и част от начините, по които щирът влияе на тялото:

1.Дава енергия
Тялото се нуждае от достатъчно количество енергия, за да функционира правилно и вие да се чувствате добре. От вас зависи по какъв начин и от какво ще си я набавите. Щирът може да енергизира тялото благодарение на полезните хранителни вещества, които съдържа. Част от тях са протеин, въглехидрати, минерали и различни витамини, от които втамини А, B, C и K.

2.Влияе благоприятно на храносмилането
Високото съдържание на протеин и фибри в амаранта стимулира храносмилането, подпомага дейността на червата и предпазва от заболявания на стомашно-чревния тракт. Употребата му се препоръчва и за хора, които имат проблеми със стомаха, или са предразположени към такива.

3.Понижава нивата на холестерол в организма
Прекалено голямото количество на холестерол в кръвта може да доведе до сериозни проблеми в сърдечно-съдовата система, а понякога и до фатален край. Ето защо е препоръчително да приемате щир, независимо под каква форма. Той е богат на едно от основните натурални средства за понижаване на холестерола, а именно витамин Е.

Билка Щир на сив фон

4.Подобрява зрението
Ако имате проблеми със зрението е хубаво да приемате храна, богата на витамин А и С, защото тези витамини имат свойството да подобряват зрението. Щирът е точно такова растение, което може да ви снабди с тях.

5.Има антиоксидантно действие
Щирът притежава силни антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това го прави идеалния избор за борбата със свободните радикали в организма. Тяхното елиминиране лекува инфекциите в тялото, прави кожата по-чиста и намалява възпаленията.

За какво се използва щирът

След като ви запознахме с полезните свойства на щира, е време да ви разкажем и при какви състояния може да ви бъде от полза. Щирът е растение, което намира приложение в медицината както външно, така и вътрешно, защото има много от лечебните свойства, характерни за билките. Освен това може да се използва и в кулинарията.

Ползи в медицината

Купа с брашно от Щир и семена

  • Наднормено тегло – Често хората с наднормено тегло спазват диети и не успяват да си набавят достатъчно желязо, магнезий и други вещества, полезни за тялото. Семената на щира ускоряват метаболитните процеси в организма и го насищат с полезни вещества.
  • Диабет – Ако страдате от заболяване на ендокринната система, каквото е диабетът, допълнителният прием на витамини и фибри е задължителен. При такова заболяване организмът има сериозен недостиг на полезни вещества, а консумацията на щир може да му ги предостави.
  • Външно лечение на рани – Поради противовъзпалителните си свойства, амарантът е полезен за външното лечение на рани или ухапвания. Той успокоява кожата и помага за по-бързото ѝ възстановяване.
  • Намалява отока при счупване или изкълчване на крайник – Ако се чудите как да се справите с подуването на някой от вашите крайници, което се е получило след изкълчване или счупване, то ние отново ви препоръчваме растението щир. Компресът от него ще помогне за по-бързото спадане на отока, защото той успокоява кожата и мускулите.

В кулинарията

Купички със семена и брашно от Щир

Частите от щира, които могат да се използват в готварството, са листата и семената му. Те могат да се консумират сурови или след преработка и могат да станат основна част от почти всяко ястие, или да се използват за неговото овкусяване. Растението е безглутеново, което го прави идеален заместител на всички зърнени култури, съдържащи глутен.

Листата му са богати на желязо, калций, витамини А и С и още много полезни вещества. Много хора не са наясно с факта, че листата на щира са не само заместител на спанака, а дори са по-добрия вариант, защото количеството полезни вещества е двойно по-голямо. След преработка листата му са лесно смилаеми и могат да се добавят към различни салати или основни ястия.

Семената му също по нищо не отстъпват на листата на растението, защото те са чудесен източник на протеин и отчасти могат да компенсират липсата на месо в менюто ви. Чрез прием на семената, хората, които избягват или не консумират животински продукти, имат възможност да си набавят необходимото количество протеин за правилното функциониране на техния организъм. Семената на щира наподобяват познатите на всички киноа и елда, а приготвянето им става лесно и бързо. Те са богати на фибри, желязо и мастни киселини. Освен това от изсушените семена може да се смели брашно, което да се използва за приготвянето на различни тестени изделия.

Под каква форма може да се приема щирът

Билка Щир и купа

Както вече споменахме, щирът е растение, което може да се използва в кулинарията за всякакви рецепти. Хубаво е да се приема от време на време, за да подхрани организма, но както с всяко нещо, не е хубаво да се прекалява с него.

Амарантът може да се приема под формата на храна или да се прилага външно върху кожата под формата на масло или лечебен мехлем. Ето и една лесна за приготвяне рецепта с щир, която не отнема много време и снабдява организма с висок процент полезни вещества.

Щир по гръцки

Щирът по гръцки е вид салата, която дава енергия на тялото, като го снабдява с голямо количество протеин и витамини. Тя се приготвя изключително бързо и лесно и няма нужда от голямо количество продукти. Необходими са ви:

  • Голяма връзка щир;
  • ½ Лимон;
  • Зехтин;
  • Сол;
  • Черен пипер.

Това, което трябва да направите, е да измиете и сварите щира на пара. След като приключите с термичната му обработка, го нарежете на едро и го овкусете с малко количество зехтин, сол и черен пипер на вкус. Добавете половин изцеден лимон и се насладете на свежестта. Салата може да се консумира както топла, така и студена, в зависимост от вашите предпочитения. Също така, ако искате да си набавите още витамини, салатата прекрасно се допълва с домати, чесън и маслини.

Противопоказания и странични ефекти при употребата на щир

щир противопоказания

 

Колкото и полезни свойства да има щирът, той също може да навреди на вашето здраве. Хората, страдащи от проблеми с бъбреците, появата на камъни в тях или пикочния мехур, не бива да консумират семената на растението в суров вид. Същото важи и за хора със слаба храносмилателна система, защото организмът им няма да успее да ги храносмели правилно, а това може да доведе до по-сериозни проблеми.

Въпреки че приемът на щир се препоръчва за диабетиците, ако се прекали с него, може да се получи рязко понижаване на инсулина в кръвта, а това не е здравословно за организма. От друга страна, лизинът е аминокиселина, която увеличава усвояването на калций, което може да доведе до повишеното наличие на този елемент в организма, а както липсата, така и прекаленото количество е вредно за тялото. Също така консумацията на зърнени култури не се препоръчва при бременни или майки, които все още кърмят своите деца.

Натурален щир от Здраве и Вино

Ние, от Здраве и Вино, знаем колко важна е грижата за здравето, затова сме тук да ви предоставим богато разнообразие от билки и всякакви растения, които имат положителен ефект върху човешкото тяло. Щирът е едно от тях!

В нашия сайт може да откриете натурален щир, който ще снабди организма ви с множество полезни вещества, като желязо, калций, магнезий и още много други. Той има висока хранителна стойност и може да се добави към всяко ястие. Освен това щирът има лечебни свойства, които могат да помогнат на хора, страдащи от диабет, висок холестерол, проблеми с кръвното налягане и различни възпаления в организма.

Заключение:
В тази статия разгледахме какво е щир, какви видове се срещат и къде намират приложение. Също така ви запознахме с многобройните му полезни свойства и това как те влияят на организма. Надяваме се, че сме ви били полезни и сме задоволили вашия интерес. За още любипотни теми, свързани със здравето, може да посетите нашия онлайн блог!

Вашият коментар