zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

Златен корен: Същност, действие, ефект и прием

zlaten-koren-featured

Сред лековитите растения билката златен корен е с доказани целебни свойства от незапомнени времена. Златен корен е разпространена из целия свят и от хилядолетия е използвана като лек при различни оплаквания и здравословни проблеми.

Основно се употребява терапевтично при различни невротични проблеми, стрес, тревожност, намалена работоспособност и хронична умора. През последните десетилетия златен корен, известен още като родиола, се използва и при лечението на туморни образувания, при укрепване на имунитета и за добър сексуален тонус. С тези лечебни свойства билката се утвърждава като мултифункционална и с широк спектър на приложение. Във фитофармацията може да се намери под формата на екстракт, тоник, тинктура от златен корен, масла.

Какво представлява билката златен корен

Билката златен корен е позната на човечеството от дълбока древност. Известна е и под други названия – родиола (Rhodiola rosea), вейка на Аарон, златовръх, корен на Арктика, царска корона и розовица.

Растението представлява красиво високопланинско цвете и принадлежи към семейство Дебелецови. То расте на височини до 2 300 метра, като е разпространено на четири континента. Златен корен може да се открие в студените високопланински райони, включително Сибир, Урал, Арктика, както и северните части на Азия, Северна Америка, Европа. Лековитото растение има много характерен външен вид – от един общ корен излизат много наситено жълти цветчета. Достига до височина от 5 до 35 см. Както подсказва наименованието му, коренът е най-целебната част от растението. Полезните съставки от билката могат да бъдат извлечени в екстракти (спиртни или сухи), както и в есенциални масла от цветовете.

zlaten-koren

Според исторически сведения китайските императори си набавяли чудодейната билка като изпращали експедиции в далечен Сибир. Едни от най-страховитите воини – викингите, ползвали родиола най-вече за издръжливост, за физически и психически тонус, и за боеспособност.

За пръв път билката е описана научно чак през 1961 година от руския ботаник Г. В. Кирилов, който след експедиция в тайга на планината Алтай свързва златен корен с вечнозеления подвид Rhodiola. В официалната медицина на СССР, през 1969 година, тя е включена като алкохолен екстракт от родиола. Основното й действие е стимулиращо срещу намалена работоспособност, хронична умора и стрес.

Как действа златният корен

Лечебните свойства на това красиво лековито цвете са познати от хилядолетия. То се използва в традиционната медицина, тъй като съдържа висока концентрация на алкалоиди, флавоноиди, феноли и хинони. Дълго време билката се използвала заради основния ѝ ефект да намалява стреса, тревожността, умората, но в последствие са открити още лечебни свойства.

Оказва се, че тя влияе добре на сърдечно-съдовата система, заради намаляване нивата на хормоните на стреса. Билката регулира хормоните в тялото. Намалява нивата на хормоните на стреса – кортизол и адреналин, а повишава хормона на щастието – серотонин. По този начин влияе благоприятно срещу стреса и депресивните състояния.

Златен корен има противотуморно действие, заради високото съдържание на антиоксиданти в корена на растението. Подобрява сексуалното здраве, както при мъжете, така и при жените, повишава либидото и плодовитостта.

В алкохолния екстракт на билката се съдържат над 50 вещества. Такива са монотерпенни алкохоли и техните гликозиди, арил гликозидите, фенилетаноиди, фелинпропаноиди, флавони, проантоцианидини, деривати на галиевата киселина, росидрол и др.

Активни съставки в родиолата са розавините и салидрозидите. Салидрозидите влияят изключително добре върху върху функциите на мозъка и централната нервна система.

zlaten-koren-kitka

Какви са ефектите от златния корен

Заради лечебните си свойства, билката е с мощни адаптогенни ефекти – дава възможност за бързо приспособяване към внезапен или силен стрес, както и за издръжливост при физически натоварвания. Комбинира се с други билки и гъби за ефикасен адаптоген, приема се лесно под формата на билкова тринктура.

Лековитото растение повишава либидото, добре влияе на мъжката потентност и на женската плодовитост, след по-продължителна употреба гарантира добро сексуално здраве.

Златен корен укрепва имунитета и ускорява метаболизма, в резултат на което се освобождава енергия, което пък води до тонус и самочувствие.

Прием и дозиране на златен корен

Полезните вещества, извлечени от корена на родиолата влизат в състава на сухи и алкохолни екстракти и тинктури, от растението се правят и есенциални масла. Освен това тя влиза в състава на комбинирани продукти – билкови тоници и адаптогени, заедно с други билки и гъби. Златен корен се включва и в ефикасни формули за подобряване на спортните постижения при професионални състезатели.

В електронния магазин на Здраве и вино се предлага тинктура от златен корен, която стимулира умствената и физическа активност и е средство, което поддържа организма в ежедневен тонус. Освен това действа благоприятно върху дихателната и отделителна система. Тинктурата е 100% натурално чист продукт, който е безопасен и няма никакви странични ефекти за организма. Приема се три пъти дневно по 3 милилитра.

В домашни условия също можем да си приготвим тинктура от златен корен. Необходими са 50 грама натрошен корен от растението и 0,5 литра алкохол, който е 70%. Прахообразното коренище на растението се смесва с алкохола и се разбърква, след което се поставя на тъмно и топло място, където да престои 14 дни. През тези две седмици сместа трябва да се разбърква. След това трябва да се филтрира. За употреба като алкохолна напитка трябва да се прибави 350 мл вода.

Препоръчителната лечебна доза е 20-30 капки в четвърт чаша вода преди хранене, като е добре да се избягва употребата на тинктура в следобедните часове. Курсът на лечение продължава до 20 дни.

Полезна е за профилактика на настинки и треска, при голямо психическо и физическо натоварване, при хипотония, тревожност и др.

zlaten-koren-sapun

Какви са ползите от приема на златен корен

Ползите от употребата на златен корен са многобройни. Билката има широк спектър на действие и повлиява благоприятно върху различни болни органи и системи в организма.

Намалява стреса и тревожността

Това е най- силното качество на златен корен, познато от древността до днес. Както споменахме в горните редове, активните ѝ съставки салидрозиди и розавини балансират успешно хормоните в организма – намаляват нивата на хормона на стреса кортизол и повишават на серотонина, т.нар. хормон на щастието. Действат релаксиращо и успокояващо и потискат тревожността.

Билката е доказан адаптоген, тоест адаптира индивидуално организма към възникнал силен стрес. Екстракти от златен корен са много търсени, тъй като нямат сериозни последствия върху организма, както някои фармацевтични препарати. Билката не води до пристрастяване при лечение на различни депресивни и невротични състояния, за разлика от лекарства, ползвани в конвенционалната медицина, затова напоследък е много търсена.

Подобрява сексуалното здраве

Родиолата влиза в състава на традиционни продукти и модерни приложения за овладяване на преждевременната еякулация и повлияване на еректилната дисфункция при мъжа. Тя повишава цялостно либидото при двата пола и подобрява сексуалния живот. При жените стимулира зачеването и плодовисттта.

Укрепва имунната система

Последни изследвания върху ефектите на златен корен показват, че билката стимулира производството на клетки в далака и стомаха. По този начин тя подобрява имунния отговор и осигурява по-добра защита срещу причинители на различни болести в организма.

Действа противотуморно

Родиолата съдържа висока концентрация на антиоксиданти и това обуславя противотуморната ѝ функция. Тя укрепва организма в естествената му защита срещу токсините. Открита е превантивната ѝ роля срещу някои видове рак, особено на пикочно-половата система.

zlaten-koren-zdrave-vino

Подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система

Стресът е факторът, който най-пряко влияе върху сърдечната дейност. Свойствата на златен корен като адаптоген и активните му съставки, които понижават високите нива на хормоните на стреса, пазят сърцето от негативни последици. При понижаване на стойностите на тези опасни хормони – кортизол и катехоламини, се подобрява цялостната функция на сърдечно-съдовата система. Респективно, така се понижават кръвното налягане и опасните нива на калий. Златен корен повлиява благоприятно върху високия сърдечен ритъм и сърдечните аритмии. При компетентна употреба на родиола, се създава превенция за атеросклероза, мозъчни инфаркти и инсулти.

Енергиен стимулант

При употребата на златен корен е доказано, че се повишава циркулацията на кръв и кислород в тялото. Когато органите се снабдяват с повече кислород, това води до засилване на метаболизма на организма. Засилената обмяна на веществата води до бързо изгаряне на калориите и превръщането им в енергия. Така се осигурява висок тонус и добро здраве.

Странични ефекти и нежелани реакции при прием на златен корен

Както при всички лековити растения и билки, и при употребата на златен корен е добре да се консултирате с фитофармацевт или личния ви лекар. Не е препоръчително сами да приготвяте извлеци, екстракти или смеси с други вещества, които не познавате, тъй като това може да има негативни последици върху здравето ви.

Златен корен следва да се употребява при конкретни оплаквания, предписана от специалист за точно определено време. Ефектите от предозирането с всяко лечебно растение често може да доведат до неблагоприятни последици за организма.

Към момента няма научно доказани странични ефекти при употреба на билката златен корен. Въпреки това, не се препоръчва използването от бременни и кърмещи жени, както и от малки деца, тъй като не са провеждани изследвания за нейната безопасност върху тези групи.

Заключение:

Златен корен има широк спектър на действие в съвременната алтернативна медицина и фитофармация. Билката е отличен заместител на тежки лекарства, предназначени за лечение на невротични състояния и депресии, може лесно да се приема под формата на билкова тинктура от златен корен. Във време на стрес и динамично ежедневие е все по-предпочитана, тъй като е с елегантно действие и без негативни ефекти.

Напоследък златен корен е в състава на много ефикасни формули за спортни постижения, използва се от професионални състезатели и практикуващи редовно фитнес. Тя подобрява и дейността на сърдечно-съдовата система и с високата концентрация на антиоксиданти, е препоръчвана срещу туморни заболявания.

В билковите аптеки и фармацевтичната мрежа се предлага под формата на тинктури, екстракти и есенциални масла.

zlaten 30ml

09.00лв. – 18.00 лв.
Тинктура от златен корен

Вашият коментар