Червена боровинка: Ползи, вреди и какво лекува червената боровинка

chervena-borovinka-palachinki

Червените боровинки са растение, което от древни времена се използва както в народната медицина, така и в кулинарията. Те обаче са си цял един род – съществуват над 450 вида, всеки от които се отличава със свежи вкусови качества и различни полезни свойства. Сега обаче няма да обсъждаме всичките видове, защото ще насочим фокуса си върху червената боровинка – един от четирите вида, които растат по различни места на територията на България. Ще ви разкрием какво лекува червената боровинка, какво я прави толкова полезна, а също и може ли прекомерното погълнато количество от този плод да ни навреди. Ако се вълнувате от темата, не спирайте да четете, защото най-интересното тепърва предстои!

Същност и разпространение на червената боровинка

Латинското наименование на боровинката е Vaccinium. Вече ви споменахме, че червената боровинка (vitis-idaea) е една от четирите вида боровинки, които се срещат из българските земи. Но кои са останалите три вида? Съвсем информативно, без да задълбаваме в подробности за тях, ще ги споменем – черна, синя и кавказка. Но да се върнем към червената боровинка. Тя представлява вечнозелен нисък храст с ядливи кисели плодове. И макар да цъфти през първата половина на лятото, плодът е силно издръжлив дори на изключително ниски температури, достигащи до -40 °C.

Обича да расте по каменливи поляни в различни иглолистни гори из Стара планина, Родопи, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Въпреки това все повече растението се култивира в домашни условия, затова не се изненадвайте, ако докато се разхождате, видите знаменитите плодчета, показващи се от някоя градина. Полезните свойства се крият в листата и плодчетата на храстчето, което ги прави главни съставки в направата на различни чайове, мехлеми и дори ястия.

chervena-borovinka-rastenie

За какво е полезен нейният прием

Време е да дадем отговор и на най-важния въпрос – какво лекува червената боровинка? Тя има широко приложение и се използва при различни проблеми, състояния и болежки. Нека обърнем внимание на най-основните ѝ приложения:

Понижава холестерола

Всички знаем за съществуването на т.нар. “лош” холестерол в кръвта. Неправилното хранене и липсата на физическа активност са сред основните фактори, които влияят върху нивата му. Но знаехте ли, че плодчетата на боровинките са богати на антиоксиданти, които защитават сърдечно-съдовата система, като съответно намаляват нивата на холестерола в кръвта? А ниските нива на холестерол са свързани и с по-ниско кръвно налягане. Така че, ако страдате от висок холестерол, е добре да преосмислите диетата си и да заложите на плодове от червена боровинка.

Подпомага отслабването

Правилно прочетохте, антиоксидантите, за които по-горе споменахме, играят роля и тук. Но не само те! Плодовете на боровинката съдържат високи нива на фибри, които ще ви дават чувство на ситост. По този начин ще ограничите както хапванията, така и колебанията в кръвната захар. Разбира се, не забравяйте и да спортувате!

chervena-borovinka-otslabvane

Има диуретично действие

Все пак ви съветваме да внимавате с хапването на плодчета от това растение, защото понякога можете да бъдете неприятно изненадани. Фибрите, които се съдържат в плодовете, са два вида – разтворими и неразтворими. Неразтворимите фибри минават през стомаха и червата необезпокоявано, но диуретичното действие идва от разтворимите фибри. Плодчетата могат да бъдат истински полезни в случай на констипация, но във всяка друга ситуация ви съветваме да внимавате.

Облекчава инфекции на пикочните пътища

Противовъзпалителните свойства на червената боровинка са причината тя да влияе добре при инфекции на пикочните пътища. Инфекциите обикновено се получават от микроби и бактерии, които се размножават и предизвикват парене и болка при уриниране. Това е може би и най-популярното приложение на това растение и със сигурност сте го срещали като основен елемент при лекарствени продукти срещу цистит и други уринарни инфекции.

Има повишаваща имунитета функция

Високото съдържание на витамин С, витамин А, както и други витамини и минерали, правят българската червена боровинка страхотен вариант при нужда от повишаване на имунитета. Тези съставни елементи обаче имат и изключително благоприятен ефект върху кожата, защото спомагат и за производството на колаген. Има сведения, че боровинката има положително действие и върху акнето.

chervena-borovinka-priem

Лечебни свойства на червената боровинка

Плодчетата на българската червена боровинка са изключителен източник на витамини, минерали, микроелементи, флавоноиди, а също и важни мастни киселини – Омега-6 линоленова киселина и Омега-3 алфа линоленова киселина. В тях се откриват високо съдържание на фибри, витамин С, витамин Е, витамин А и желязо. А най-хубавото е, че има нисък гликемичен индекс, което прави плодовете на червената боровинка подходящи за прием от хора с диабет – разбира се, в умерени количества. В съдържанието на листата на растението участват различни дъбилни вещества от катехинов тип. Това ще рече, че можете да замените листата от мечо грозде с такива от червена боровинка. Защо? Листата от боровинка имат същите свойства, като тези от мечо грозде, но се понасят значително по-добре от организма.

Българската червена боровинка е често използвана в народната медицина заради противовъзпалителното ѝ действие. Антисептичните свойства са резултат от арбутина, който е част от съдържанието на растението. Те обаче не се изчерпват дотук. Смята се, че има и противокашлични свойства и затова често се използва при бронхит и други респираторни заболявания.

Как можем да приемаме червената боровинка

Има няколко начина, с помощта на които да си набавите полезните свойства от това растение. Можете да се възползвате от листата, като си сварите вкусен чай например. Друг вариант е да си приготвите полезна закуска от плодовете на червената боровинка. На пазара се продават както пресни, така и сушени. Пресни обаче ще успеете да откриете, само когато е дошъл сезонът за бране. Третият ви вариант е да си закупите специално направена тинктура, от която да капвате по няколко капки в чаша вода. Възможности – много! А още по-хубавото е, че в Здраве и Вино ще откриете както изсушени листа от червена боровинка, така и изсушени плодчета, но също и тинктура, която комбинира множество полезни билки и растения.

sok-chervena-borovinka

Червена боровинка – противопоказания, вреди и странични ефекти

Не се препоръчва консумацията на червена боровинка под каквато и да е форма при обострен гастрит, язва и други подобни състояния. Киселият вкус на боровинката може допълнително да раздразни стомаха. Друго важно нещо е способността на растението да абсорбира радиоактивни вещества. Съветваме ви да купувате листата и плодовете на червената боровинка само от доказани производители или вносители. Както вече споменахме, не прекалявайте с консумацията на този плод, защото той има разхлабителен ефект.

Заключение

Вече знаете всичко за червената боровинка – какво лекува, какво представлява и къде се среща. Надяваме се, че сме ви били максимално полезни и сме обогатили познанията ви с нова и интригуваща информация. Не забравяйте, че като с всеки друг продукт, е добре да се консултирате с вашия лекуващ лекар преди да започнете да го приемате. Следете и за странични ефекти или непоносимост към продукта.

Днес ви запознахме с червената боровинка – ползи и вреди, но ако сте почитатели и на други билки и искате да научите повече за полезните им свойства, не спирайте да следите нашия блог. 

 

Вашият коментар

Поръчай по телефона!