zdravevino.bg

Дозировка и прием на масло от бял трън

Бял трън

Природата е най-богатата аптека, в която се съдържат множество разнообразни растения с безброй ползи за организма. Едно от тях е и белият трън. Билката е много популярна и употребявана при проблеми с черния дроб още от древни времена. Нейното приложение е комплексно, като тя намира широка употреба както в народната медицина, така и при направата на различни козметични продукти. Маслото от бял трън е популярно средство за лечение на множество болести и здравословни проблеми.За да се възползвате максимално от ползите на билката обаче е препоръчително да спазвате дневната дозировка при консумация. Останете с нас до края на статията, за да разберете за какво се използва маслото от бял трън, как се приема и какво е най-доброто количество дневен прием за вашия организъм!

Какво представлява маслото от бял трън

Белият трън представлява цъфтяща средиземноморска билка с множество полезни свойства, от чиито качества древните народи са се възползвали преди повече от 2000 години! Наименованието му произхожда от бялата течност в листата му, която изтича, когато се смачкат. Затова се нарича и “млечен бодил”. Билката е била популярно средство за лечение за чернодробни заболявания и ухапвания от насекоми и змии още в Древен Рим и Древна Гърция! Впоследствие белият трън достига и до Китай, където и до днес е почитана съставка в народната медицина.Основната форма, под която се консумира белият трън, е като масло. Препоръчително е да бъде нерафинирано и еднократно студено пресовано, тъй като по този начин важните за организма свойства се запазват в най-голяма степен. Маслото от бял трън се извлича от семената на растението, които са най-богати на полезни вещества, най-вече на силимарин.Цветове Бял трънГолямата популярност на билката и благоприятният ѝ ефект върху организма се дължат на уникалния ѝ състав. В белия трън се съдържат множество хранителни и биоактивни вещества, които подпомагат функциите на организма.Освен това в него присъства и голямо количество силимарин – основно вещество, което стимулира и подпомага действието на черния дроб и освобождаването на свободните радикали. Освен това белият трън е основна съставка и в множество козметични продукти против акне, за подхранване на кожата и косата, както и за подобряване на зрението.Маслото от билката е известно и с диетичните си качества, тъй като помага за намаляването на нивата на “лошия” холестерол благодарение на полиненаситените мастни киселини в състава си. Цинк, магнезий и селен също присъстват в белия трън.

За какво се използва масло от бял трън

Маслото от бял трън притежава много комплексно въздействие върху организма и може да бъде използвано за различни цели. То е мощно средство за справяне със сериозни заболявания и здравословни проблеми, както и е широко разпространено като средство за грижа за кожата и косата. В следващите редове ще ви запознаем по-подробно с неговото широкоспектърно действие.

Ползи за здравето от маслото от бял трън

Портрет на бял трън

  • Ползи за черния дроб и жлъчкатаБлагодарение на голямото количество силимарин в състава си, маслото от бял трън е много подходящо за подобряване на състоянието при чернодробни проблеми, тъй като изтегля токсините от този орган. Неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства помагат на организма да се освободи от свободните радикали, пречистват черния дроб и жлъчния мехур и забързват регенерирането на чернодробните клетки. Маслото от бял трън може успешно да предотврати и образуването на камъни в жлъчката. Употребата му е препоръчителна, ако консумирате твърде голямо количество алкохол, тютюн и различни по-тежки лекарства;
  • Ползи за правилното протичане на процесите в тялотоБилката може да помогне за забавяне на процесите на стареене, намаляване на стреса и подобряване на имунния отговор. В маслото от бял трън се съдържа голямо количество силимарин, който е ефикасно средство при борба с рака и увреждането на ДНК-молекулите;
  • Ползи при заболявания като диабет и висок холестеролУпотребата на масло от бял трън може да понижи количеството на “лошия” холестерол в организма, тъй като притежава противовъзпалителни и пречистващи кръвта свойства, дължащи се на силимарина;
  • Подпомага здравето на коститеМаслото от бял трън може да бъде ефикасно средство за превенция и облекчение на симптомите на остеопороза и болки в костите;
  • Ползи за храносмилането и здравето на черватаМаслото от млечния бодил помага за отстраняването на токсичните вещества, натрупали се в черния дроб, благодарение на което неговите функции се подобряват. Чрез консумацията му може да забързате своя метаболизъм, да стимулирате синтеза на храносмилателни ензими и жлъчен сок. Тези негови действия могат да бъдат от полза и в борбата с излишните килограми.

Подготовка за масло от бял трън

Употреба на масло от бял трън в козметиката

Освен множеството си ползи за здравето, млечният бодил може да ви помогне и в поддържането на външния вид. Маслото от бял трън подмладява кожата, намалява скоростта на стареене на кожата, поради което е широко използвано в anti-aging козметичните продукти. Съдържащите се в него антиоксиданти заздравяват клетките, хидратират кожата и осигуряват нейното по-блестящо излъчване. Освен това успешно се борят със симптомите на суха кожа, бръчки, пигментни петна и други несъвършенства.Маслото от бял трън е много полезно за скалпа и косата, чийто растеж стимулира. По-подробна информация за ползите от приема на масло от бял трън ще откриете в тази статия.

Препоръчителен дневен прием на масло от бял трън

Препоръчителната дневна дозировка на масло от бял трън, която следва да спазвате, е между 100 и 200 mg, като тази доза следва да бъде разпределено на три равни части. Смята се, че това количество е напълно достатъчно за осигуряването на детоксикацията на възрастен организъм. А ако употребата е по-продължителна във времето, може да намалите препоръчителния дневен прием на 50-100 mg. Около 200 mg на ден са чудесно средство за намаляване и справяне със симптомите на акне.Масло от бял трън

Възможно ли е предозиране

Предозирането и появата на странични ефекти почти не са регистрирани като случаи. Дори при прием на доста по-голямо количество от препоръчителното за деня (например над 400 mg) много рядко се забелязва поява на симптоми на предозиране. Те обикновено се изразяват в диария, газове, гадене и подуване на стомаха.

Начин на приемане на масло от бял трън

За да бъде усвоено възможно най-добре, препоръчително е маслото от бял трън да се приема заедно с храната. Оралният прием на масло от бял трън е за предпочитане и появата на странични ефекти е изключително рядка, особено когато се консумира по време на ядене. В зависимост от вашите цели и здравословно състояние, възможно е да приемате маслото от бял трън за различен времеви период. Смята се, че дори редовната му ежедневна употреба не е опасна за организма. Възможно е да добавяте няколко капки към своята вода, салата, чай, както и да го приемате директно в чистия му вид.

Противопоказания и странични ефекти от приема на масло от бял трън

Появата на странични ефекти от консумацията на бял трън е изключително рядко явление, което обикновено се изразява в стомашен дискомфорт. Въпреки че вече знаете, че предозирането е почти невъзможно, добре е да се въздържате от консумацията на маслото от млечен бодил при бременност, диабет и ниско кръвно налягане, тъй като то допълнително го сваля.Бял трън отблизоПреди да започнете с редовната употреба на билката, особено като лекарствено средство, е добре да добавите малко количество към ежедневното си меню, за да установите навреме дали не страдате от алергия или непоносимост към нея. При онкологични заболявания и проблеми с женската репродуктивна система (рак на яйчниците, гърдите, тумори в матката) консумацията на масло от бял трън също е противопоказна.Най-добре е да се консултирате с лекар, преди да си назначите самолечение с билката, особено ако страдате от по-сериозно заболяване!

Заключение:

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече сте запознати с ползите, дозировката и начина на прием на полезния бял трън. Ние, от Здраве и Вино, сме насреща, за да ви осигурим висококачествени билки на достъпни цени, чрез които да обогатите организма си с полезни вещества, които да подобрят и подпомогнат неговите функции. Не чакайте, а поръчайте семена от бял трън директно от нашия сайт, които са с гарантиран произход и качество, подсигурено от опитни билкари още при отглеждането на растението! Убедете се в множеството полезни за организма свойства на млечния бодил още сега! 

Вашият коментар