zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

14 храни, които да консумираш без угризения – Част първа

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Струва ли ти се, че лятото не идва, защото не си готов? А знаеш ли, че има храни, които можеш да хапваш в неограничени количества и то без да качваш нито грам, а дори да влизаш във форма?!

  • Има определени плодове и зеленчуци, от които може да ядеш колкото ти се иска, без да напълняваш;
  • Това е поради факта, че почти цялото им съдържание е вода, съдържат малко калории и освен това са съставени от фибри, които те карат да се чувстваш сит;
  • Примери за такива плодове и зеленчуци са доматите, целината, карфиолът, къдравото зеле, боровинките, броколите, ягодите и грейпфрутът.

Има храни, на които може да се наслаждаваме спокойно без да се притесняваме за наближаващото лято! Причините за това са, че тези дарове от природата са почти изцяло съставени от вода, бедни са на калории и съдържат ценните, за да се чувстваме сити, фибри.

Въпреки че повечето от тези храни нямат високо съдържание на протеини, витамини и антиоксиданти, те съдържат в себе си други питателни съставки, които ни снабдяват с всичко необходимо за крепко здраве.

Представяме ти 14 храни, с които можеш да се поглезиш без никакви угризения.

  1. Целина

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Целината е известна с високото си съдържание на антиоксиданти, но само когато се консумира свежа.

Около 95% от съдържанието на целината е съставено от вода, но това изобщо не означава, че този зеленчук не е от огромна важност за здравето ти. Високите стойности фолат, калий, фибри и около 30% от дневното оптимално количество витамин К се съдържат в една порция, която е само 6 калории!

Хапвай целината свежа! Между петия и седмия ден от покупката, този зеленчук губи голяма част от антиоксидантите си.

  1. Къдраво зеле

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Къдравото зеле е една от малкото храни, съдържащи полезните омега-3 киселини.

Къдравото зеле е известно с нискокалоричното си съдържание – една купичка сурово зеле съдържа едва 33 калории, но за сметка на това съдържа близо 3 грама протеин и 2.5 грама фибри на порция.

  1. Боровинки

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Боровинките са богати на антиоксиданти.

Боровинките придобиват известността си покрай високото си съдържание на антиоксиданти. Поради това си изобилие, този плод е най-богатият точно на тези питателни вещества сред всички останали 13 храни. Само в една порция се съдържат 14% от препоръчителната дневна доза фибри и само нищожните 85 калории. Научете още за боровинките в нашата статия „Черна боровинка: ползи и противопоказания„.

  1. Краставици

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Повечето хранителни вещества в краставицата се съдържат в кората и семките.

Въпреки че мнозина от нас смятат краставицата за зеленчук, тя спада към плодовете. Почти цялото съдържание на този плод, да знам, звучи неестествено да наречем краставицата плод, е вода и съдържа едва 16 калории в порция. Семките и кората са съставени от множество хранителни стойности, затова по-добре хапвай краставицата небелена, но само ако е от градината на баба. Купешките съдържат нитрати с кората си, което ги прави дори нездравословни.

  1. Домати

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Ликопенът в доматите спомага при борбата с хронични болести.

Най-известният факт за доматите е, че са богати на ликопен, който се бори усилено срещу хроничните болести и от там произлиза и пъстрият му червен цвят. Освен богати на ликопен, доматите са изключително богати на витамини като А, С, и В2, както и на фолат, хром, калий, и фибри.

Всички тези здравословни богатства „струват“ само 25 калории за един средно голям домат!

  1. Грейпфрут

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Най-известният плод в борбата с излишните килограми.

Смята се, че хората, които консумират грейпфрут редовно, имат по-стройни тела, поради което този плод спада към графата „диетична храна“. Причините за това са високото съдържание на фибри, които стабилизират нивата на захар в кръвта, и спомагат да се чувстваме сити по-дълго.

Нивата на витамин С могат да намалят риска от редица здравословни проблеми, като рак и разновидните сърдечни болести. Грейпфрутът също така прави чудеса при намаляването нивата на холестерола и подобряването на храносмилането. А фолатът, съдържащ се в изобилие, го прави идеална храна за всички бременни жени.

  1. Броколи

14 храни, които да консумираш без угризения - Част първа

Зеленчукът е най-хранителен, когато се консумира пресен или на пара. Броколите са супер зеленчук съдържащ, сулфорафан и анти-карциноген, които работят за защита срещу ракови химикали, които тялото ни би могло да приеме от околната среда или храната, която консумираме.

Освен витамини като А, С, Е, и К, една порция броколи на пара съдържа около 20% от дневната доза фибри. Всичко това се равнява само на 31 калории!

Може да намерите втора част тук:

14 храни, които да консумираш без угризения – Част втора )