zdravevino.bg

Черна боровинка: Ползи, противопоказания

cherna-borovinka

Ако и вие обичате горските плодове, значи сте запознати със свежия вкус на черната боровинка, която е сред плодовете, които съдържат немалко количество витамини. Боровинката като цяло е предпочитана съставка не само в чистата си форма като плод, но и за направата на много продукти като сладко, конфитюри, сокове и ликьори, както и за допълнителен или основен вкус при приготвянето на десерти като торти, сладоледи, кекс и други. Поради перфектното си съчетание с доста съставки и балансът на вкусовете, който може да се постигне посредством плодовете на боровинката, тя е сред основните продукти, избирани за готварски цели или просто за директна консумация.

В България се срещат 4 вида боровинки – червена, черна, синя и кавказка, като в тази статия ще се съсредоточим главо върху свойствата на черната. Може би сте запознати с нейните ползи, но запознати ли сте с това, че, като всяко нещо, черната боровинка също има противопоказания? Ако не сте, ние с удоволствие ще ви разкажем както за нейните полезни страни, така и за причините, по които не бива да се прекалява с консумацията ѝ. Но първо, да се сдобием с известна представа около появата и разпространението на този плод, както и с качествата ѝ спрямо останалите видове боровинки.

Какво е черната боровинка, за какво се използва и къде се среща

Vaccinium myrtillus или черната боровинка, е нисък храст, който се среща основно по сенчести места като планини, скални поляни или широколистни и иглолистни гори. Сокът, който тя произвежда, е виолетов и силно оцветяващ. Плодовете ѝ са тъмносини, а вкусът им много наподобява този на синята, тъй като е също толкова фин и сочен. Но това, което отличава черната боровинка от червената, е сокът, който при червената боровинка не е толкова наситен и е по-назад по вкусови качества от този на черната.

cherna-borovinka-polzi
Тя е сред най-вкусните и полезни за организма плодове. Може би за мнозина черната боровинка е точно това – просто плод. Но не е съвсем така и ще разберете защо, ако продължите да четете.

Както по-горе споменахме, освен за директна консумация и приготвянето на домашни сокове и сладки, черната боровинка намира приложение и в традиционната медицина в Европа вече повече от хилядолетие. Екстрактът от нейните плодове има удивителни лечебни свойства, които биха могли да помогнат за подобряване на състоянието при редица заболявания, като проблеми със зрението, коремни болки, стомашно-чревни разстройства, диабет, както и забавяне на стареенето, профилактика и още много други ползи, с които предстои да ви запознаем по-долу.

Какви са ползите на черната боровинка

Черната боровинка е сред плодовете, съдържащи множество витамини като A, B, C, E, K и минерали от рода на калций, мед, манган, желязо и  фосфор. Тя има изразено антибактериално, антиоксидантно и противоанемично действие. Само 150 грама от черната боровинка съдържат около 14 mg витамин C и още толкова витамин K, които подпомагат за здравето на венците и капилярите в човешкото тяло, стимулират усвояването на желязото от организма, спомагат за подобряването на чернодробната функция и подпомагат функциите на имунната система. Но това, разбира се, са само част от нейните полезни свойства. Освен това, което изброихме дотук, черната боровинка има още немалко:

cherna-borovinka-shepa

Ползи за здравето

 • Защитава зрението и помага при множество очни проблеми 
  В състава на плодовете на черната боровинка има изобилие от вещества, които са особено полезни за хора със зрителни проблеми като катаракта и глаукома. Тя е полезна и при ежедневно изморяване, претоварване на очите, както при хора, чиято работа изисква прекарването на дълго време пред компютър.  Вследствие от полезните свойства на екстракта от черна боровинка, очите ни издържат повече на натоварване, зрението ни в тъмното се усъвършенства, а очното налягане от друга страна намалява, като по този начин се подобрява притокът на кръв към очите.
 • Помага при лечение на стомашно-чревни проблеми
  Сокът от плодовете на черната боровинка може да се използва и за лечение на стомашно-чревни проблеми като язва и хронична диария.
 • Помага при инфекции на устната кухина и пикочните пътища
  Екстрактът от листата на черната боровинка оказват ефект и при лечението на някои инфекции на пикочните пътища, язви и афти в устата и възпаления на гърлото.
 • Благоприятства кръвообращението и помага при проблеми като разширени вени
  Екстрактът от черна боровинка може да помогне и при състояния като неправилна циркулация на кръвта, варикоза или венозна недостатъчност. Той може да редуцира симптомите, придружаващи проблемите с притока на кръв към вените, като подуване и посиняване. Свойствата на черната боровинка могат да намалят и риска от запушване и стесняване на артериите при заболявания като атеросклероза.
 • Облекчава болезнената менструация
  В период на менструация, екстрактът от черна боровинка би могъл да помогне за редуцирането на симптоми като болка, гадене и главоболие.

Ползи в козметиката

 • Черната боровинка е изключително ефективна при проблеми с хидратацията на сух тип кожа;
 • Помага за изглаждането на бръчките и предпазва клетките на кожата от преждевременно стареене;
 • Подпомага образуването на нови клетки като премахва мъртвите;
 • Може да помогне при по-сериозни кожни раздразнения или заболявания като акне и честа поява на пъпки;
 • Благоприятства изравняването на тена, премахвайки тъмните кръгове под очите;
 • Бори се активно със свободните радикали като предпазва кожата от вредителите и дразнителите от околната среда.

cherna-borovinka-rastenie

Черна боровинка – противопоказания

Безспорно черната боровинка има доста полезни свойства и ползи за организма, както и е носител на много витамини и минерали, които могат да подсилят и укрепнат имунната система. Но въпреки че не поставяме под въпрос ползите на черната боровинка, като всяко едно лекарство и тя има особени противопоказания и допустими и недопустими количества на консумация. Затова е добре да сте достатъчно запознати с тях, за да избегнете евентуално да навредите на здравето си в опити да го съхраните. Ето и какво е важно да се знае по отношение на това:

 • Ако превишите допустимото количество (200 грама на ден при възрастните), черната боровинка би могла да доведе до алергична реакция и да причини симптоми като обриви, посиняване или подуване.
 • Прекомерната консумация на черни боровинки би могла да причини коремни спазми или сериозно хранително натравяне. Трябва да знаете и че те действат като силно разхлабително и освен това могат да повлияят негативно на стомаха, като доведат до образуването на чревна инфекция.
 • Преяждането с черни боровинки може също да създаде проблеми като лошо или намалено съсирване на кръвта, което от своя страна ще увеличи рисковете от образуването на тромб в кръвоносните съдове.
 • Черната боровинка съдържа тежки метали, които при натрупване могат да доведат до тежко бъбречно заболяване при възрастните и намалена концентрация и мозъчна активност при децата.

 

Заключение

Лечебният eфeкт нa черната бoрoвинка ce cвързвa с нейните прoтивoвъзпaлитeлни, aнтивируcни и прoтивoрaкoви cвoйcтвa. Но въпреки това, тя също има препоръчителни нива на консумация, които да не надвишават 200 грама. Важно е да следите ежедневния си прием на този вид плод и да избягвате да събирате плодовете на черната боровинка от екологично нечисти места като близост до магистрали, индустриални зони или бензиностанции. Освен това трябва да сте много внимателни при получаване на някои от по-горе изброените в секцията “противопоказания” симптоми, като в случай на появата на такива наподобяващи натравяне, е добре да се свържете незабавно с лекар алерголог.

Вашият коментар