zdravevino.bg

14 храни, които да консумираш без угризения – Втора част

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Продължаваме с втора част от поредицата 14 храни, които да консумираш без угризения!

Може да намерите предишната част тук:

14 храни, които да консумираш без угризения – Част първа )

7. Пъпеш Cantaloupe

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Този вид пъпеш съдържа бета-каротен, вид витамин А, който спомага за по-добро зрение.

Запознайте се с победителя по съдържание на бета-каротен сред плодовете. Подобните му събратя, като портокал, грейпфрут, праскови и манго, могат само да си мечтаят да имат такъв положителен ефект върху зрението. Само една купичка от този плод набавя над 100% от дневната доза витамин А и С. Като допълнение, пъпешът съдържа 90% вода и 55 калории на порция.

8. Карфиол

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Карфиолът съдържа антиоксиданти и фотохимикали.

Въпреки белия си цвят, карфиолът всъщност е изключително универсален и питателен зеленчук. В съдържанието си има антиоксиданти и фотохимикали, които се борят срещу хронични болести. Също така е и страхотен източник на фибри, фолат, и витамини като С и К. Една порция се равнява на само 25 калории.

9. Къпини

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Консумацията на къпини спомага на мозъка да бъде по-добре oросен.

Боровинките притежават изключително разнообразни ползи за здравето. Както другите горски плодове, те са богати не само на витамин С, но също и на други антиоксиданти, като биофлаваноидите, които спомагат за растежа на клетките. Освен това, консумацията на боровинки спомага за по-доброто функциониране на храносмилателната система и прави кожата по-еластична, което от своя страна ни прави да изглеждаме по-млади. Плодът се характеризира със своите 62 калории на порция.

10. Маруля

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Марулята съдържа фолат, желязо и витамин А и С.

Повечето видове марули, без значение дали са айсберг или обикновена маруля, съдържат едва от 10 до 20 калории на порция. Въпреки ниското си съдържание на протеин, обаче, този зеленчук допринася към здравословния ти начин на живот с множеството си витамини като А и С, както и с различни хранителни вещества като желязо, фолат, и фибри, които ни засищат за по-дълго.

11. Портокал

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Бялата част между кората и самия плод е наситена на фибри.

Повечето хора познават портокала като плода, който изобилства от витамин С, но този плод има и множество други ползи. Тъй като витамин С е ценен за образуването на колаген, портокалите също така могат да предпазят кожата ни от наранявания и й продава свеж облик. Един средно голям портокал е съвкупност от около 80 калории.

Ако досега не си консумирал тази бяла част под кората, е време да започнеш да го правиш сега! Тя съдържа фибри, които намаляват нивата на холестерол и съответно тези на кръвна захар.

12. Ягоди

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Ягодите не съдържат мазнини или натрий.

Противно на очакванията, ягодите съдържат по-високо количество витамин С отколкото портокалите. В допълнение, те са богати на полифеноли, които са вид антиоксидант.

Ягодите са също така добър източник на фибри и калий, като в тях липсват мазнини  и натрий, което ги прави здравословни за сърцето. Една купичка от този плод е едва 50 калории.

13. Пъпеш Медена роса

14 храни, които да консумираш без угризения - Втора част

Пъпешът медена роса съдържа 14 грама натурална захар.

Този вид пъпеш има леко повече калории от пъпеш Cantaloupe, като повечето от тях произлизат от 14-те грама натурална захар.

Чрез една порция меден пъпеш можеш да си набавиш повече от половината дневна доза витамин С, както и мед, които са важени за здравето на твоята кожа.

 

Разбери кои други плодове и зеленчуци е препоръчително да консумираш и защо:

 

Може да намерите предишната част тук: ( 14 храни, които да консумираш без угризения – Част първа )