zdravevino.bg

Дебелец: Същност, ползи и лечебни свойства

debelets-featured

Една от билките, които от векове растат у нас и които имат доказани лечебни свойства, е дебелец. Растението носи това название заради дебелите си, сочни и изпълнени с вода листа. В различни региони на страната ни е познато като планинска роза, дебела мара, бабино ухо. Лечебното растение е известно още и като алпийска роза.

От много години намира широка употреба в народната медицина. Нашите предци са лекували с дебелец кожни заболявания, рани, мазоли, кокоши трън. Освен това, дебелец влияе благоприятно и върху хормоналния баланс на жените, кистозни и туморни образувания на яйчниците, матката и гърдите. Има силно противовъзпалително и антибактериално действие. Помага при ужилвания от насекоми и изгаряния.

Дебелец е билка, която е позната от дълги години у нас, приема се често под формата на тинктура, става все по-популярна. От статията ще научите повече за нейните лечебни свойства, често с впечатляващи резултати.

debelets-golyam

Какво представлява дебелецът

Билката дебелец е многогодишно растение, разпространено в Европа и Мала Азия. Познати са повече от 40 вида. Билката се среща в България в сухи и каменисти места в планинските райони на Рила, Пирин, Родопите, Стара планина. Често вирее по покривите на къщите, затова е известна още като “покривен дебелец”. Може да се отглежда в градинките и дворовете, както и в саксии и плитки сандъчета.То не е претенциозно и не изисква особени грижи, може да издържи продължително без вода.

Дебелецът представлява ниско тревисто растение с жлезисто стъбло, чиито листа са издължени и заострени с червеникав оттенък, а връхчето им е снабдено с бодилче. Листата не опадат през зимата, а самото растение е издръжливо на студ и на горещини. Расте през месеците юли и август.

От листата се образува гъста розетка, като през лятото по върховете й появяват цветовете, събрани в щитовидни съцветия на върха на дълги цветоноси. Те са жълти на цвят и пухести, заради власинките. Растението може да се размножи и отглежда, като заедно с част от стъблото се засажда директно в почвата, без предварително вкореняване.

Действие и ползи на дебелеца

Лечебни свойства притежават само два вида дебелец от близо 40-те вида – Sempervivum tectorum (покривен дебелец) и Sempervivum blandum. Растението е с богат химичен състав. То съдържа микроелементи, смоли, флавоноиди, гликозиди, ябълчна и мравчена киселини.

Танините, които се съдържат в билката, оказват стягащ ефект върху тъканите и кожата. Те едновременно спират кървенето при рани и помагат за бързото им заздравяване.

debelets-zdrave-vino

Сокът от дебелец е мощно пречистващо кръвта средство. Сокът се добива от пресните листа на билката, които могат да се изстискат както ръчно, така и чрез сокоизстисквачка.

Листа или сок в комбинации с други природни продукти или вещества, действат много благоприятно при кожни проблеми. Билката е ефикасна при премахването на мазоли, кокоши трън и херпес зостер. Освен това, е търсена като средство против изгаряния, охлузвания, ужилвания от насекоми, при заздравяване на порезни и гнойни рани и др.

Какви са лечебните свойства на дебелеца

Дебелецът е билка, позната и широко прилагана у нас от десетилетия в народната медицина и влиза в състава на различни природни препарати, предлагани от фитофармацията. Още през XIV век дебелецът се използва като съставка на продукт за невралгия и мехлем, също и против изгаряния, в днешни дни най-често се консумира в умерени дози под формата на тинктура от дебелец.

Прясно изцеденият сок и листата му се ползват при различни здравословни проблеми и външни наранявания. Сокът на дебелеца, включен в състава на някои суспензии и лечебни смеси, също оказва благоприятно въздействие при различни оплаквания. Доказано е и противотуморното действие на билката при някои видове рак.

Помага при болки в ушите

Сокът от билката повлиява благоприятно при възпаление на ухото. Няколко капки, които се капват в него, носят временно облекчение. Въпреки това, ако болката е настойчива и не минава, се касае за възпаление, най-често в средното ухо, затова и трябва да се направи консултация с УНГ-специалист. Няколко капки в болното ухо носят успокоение с временен характер, но острата болка се тушира.

Помага при кожни заболявания

Прясно изцеденият сок от дебелец е много ефикасен за кожни заболявания, като ефектът му е стягащ. Използва се при възпаления, смесен с пчелен мед. Подходящ е и за гъбични заболявания като кандидоза.

debelets-raka

Помага при рани

Дебелецът има противовъзпалително и антибактериално действие. Особено ефикасен е за лечение на гнойни и порезни рани. Билката действа кръвоспиращо, а раната заздравява много бързо. Раните се налагат с листата от растението, като се обелва ципата им. Те се бинтоват и се оставят така да престоят около 3 часа, като процедурата се повтаря три пъти дневно. Този компрес е подходящ и за кокоши трън.

Помага при мазоли

В народната медицина дебелецът се използва за отстраняване на твърдите и болезнени мазоли. Листата от дебелец (Sempervivum) могат да повлияят на тези кожни образувания и при упорито третиране те да изчезнат напълно. Обикновено вечер, след парна баня, мазолът се налага с листо от дебелец, като ципата се обелва и мястото се бинтова. С превръзката се престоява през цялата нощ.

С противотуморно действие

Активните съставки в билката стопират размножаването на туморни клетки в организма. Затова често екстракти или смеси от дебелец с други природни продукти се препоръчват като съпътстваща терапия за онкоболни. Природен препарат от дебелец и мед е с много ефикасно действие върху кисти на яйчниците и гърдите. Помага и срещу миома на матката. Билката има доказано противотуморно действие и след продължително използване на листата и сока ѝ, кисти и туморни образувания може да бъдат ликвидирани. Растението има благоприятно действие и за нормализиране на хормоналния баланс.

Прием и дозиране на дебелец

Прясно изцеденият сок от дебелец действа успокояващо при възпаление на ухото, както споменахме в горните редове. Сокът се получава при притискане на листо от растението след като се обели ципата. Накапват се няколко капки в ухото, минимум два пъти дневно.

Листо от дебелец може да се наложи върху мазоли или кокоши трън. След като се направи парна баня на краката с топла вода и лъжичка сода, а след това на подсушеното място се наложи листо от билката, пристегнато с лейкопласт, се оставя за цялата нощ. Процедурата се повтаря докато напълно изчезне мазолът.

Както вече изяснихме, дебелецът в състава на различни смеси и препарати е много ефикасен срещу кисти на яйчниците и кистозни образувания в гърдите. Равни дози от 300 грама дебелец (Sempervivum tectorum) и пчелен мед се разбиват в блендер. След една седмица продуктът се приема всеки ден 3 пъти по чаена лъжичка – след събуждане, вторият път между храненията и преди вечеря. Резултатите са впечатляващи, тъй като кистите изчезват след няколко седмици.

debelets-otblizo

Когато от билката се направи гореща напитка с мед, тя може да свали висока температура и да се овладее треска.

Стрит лист от билката помага при кръвотечение от носа. Поставя се на челото или върху носа, за да спре кървенето.

За превенция срещу онкологични заболявания се препоръчва прясно изцеден сок от дебелец. Приема се три пъти дневно по една супена лъжица преди хранене.

Съвременната фитофармация дава възможност да избираме от голямото разнообразие на лековити растения и билки, преработени професионално, така че лечебните им свойства да се използват максимално. Дебелец може да се намери под формата на хранителни добавки, тинктури и фитопродукти.

В електронния сайт zdravevino.bg се предлага тинктура от дебелец. Тя се приема като хранителна добавка три пъти дневно за подобряване функцията на храносмилателната система. Има благоприятно въздействие за пречистване на перисталтиката и правилното функциониране на панкреаса. Тинктурата може да се използва и външно за различни кожни образувания чрез намазване. Продуктът е 100% натурално чист, безопасен и дава добри резултати.

Има ли странични ефекти

Правило за всички билки е да не ги употребяваме произволно, без консултация с фитотерапевти, дългогодишни билкари и лекари. Също така, да не приготвяме сами билкови отвари, извлеци или различни препарати, тъй като можем да не дозираме правилно съставките или да направим неподходяща комбинация от вещества. Продължителната употреба на билки и билкови продукти по наше усмотрение също може да има негативни последици, тъй като може да доведе до предозиране, което да се окаже животозастрашаващо.

Употреба на сок от листата на дебелец в големи дози може да предизвика повръщане. Предозирането може до доведе и до кожни раздразнения, диария и гадене. Не се препоръчва за бременни жени и кърмачки, тъй като няма изследвания как влияе върху техния организъм.

За дебелеца е много важно да се спазва правилото: когато се приема вътрешно, това да е консултирано с медицинско лице – лекар или фармацевт. Затова и тинктурите и хранителните добавки, в чийто състав влиза билката и които са лицензирани, са най- безопасни за употреба.

debelets-cherven

Заключение

Дебелец е отдавна позната билка у нас с доказани лековити свойства. Съдържа ценни химични вещества и минерали, които могат да облекчават или лекуват различни здравословни проблеми. Действа противовъзпалително, антисептично, регенериращо върху отделни болни органи и системи.

Много ефикасна е за заздравяване на рани, кожни проблеми, за премахване на мазоли, кокоши трън и херпес зостер. През годините билката се е доказала, че има голям ефект за премахването на кисти и туморни образувания. Сокът ѝ може да се ползва превантивно срещу онкологични заболявания.

Съвременната фитотерапия предлага разнообразие от безопасни и лицензирани препарати, в състава на които е включен дебелец, които са ефикасни и безопасни за здравето на пациента.
В zdravevino.bg може да откриете на достъпни цени тинктура на базата на дебелец, която влияе благоприятно на храносмилателната система, а външно може да премахне различни кожни проблеми.

debelec 100ml

08.00лв. – 16.00 лв.
Тинктура от дебелец

Вашият коментар