Аронията е едно от тези дребни плодчета, които гъмжат от минерали, витамини, хранителни вещества и фитохимикали.
Транспортирано в средата на 18-ти век в Европа, растението е много устойчиво на вредители и ниски температури. Единствените условия, от които се нуждае то, са влажност и слънчева светлина. Това непретенциозно, но великолепно красиво и много здравословно, растение може да се похвали с обилни количества от молибден, йод и манган.
Отличителни белези
Плодовете се характеризират с тъмнолилави или черни оттенъци и могат да се консумират цели. Било то в конфитюри или в шейкове или смутита. Вкусът им е малко тръпчив, но ако обичате горски плодове, най-вероятно ще харесате и арония.
Когато опитвате сурова (необработена) арония, ще усетите стипчивост или сухота в устата. Това се дължи на танините. Стипчивият вкус се усеща най-вече в предната и средната част на езика.
Сокът от арония е най-добър, когато е добит чрез студено пресоване на свежите плодове. Тогава се запазва най-добре богатия биохимичен състав – Витамин С, Витамин Р (биофлавоноиди), както и ензими.
Супер храната арония
Аронията сама по себе си може да бъде сложена в графата „супер храни“, тъй като в състава ѝ влизат количества от всички най-важни витамини, които са над средното ниво, интересно е, че може да бъде консумирана и като арония на прах. Плодът е абсолютен рекордьор по съдържание на биофлавоноиди.
Това, с което се обуславят всички здравословни ефекти върху тялото от биофлавонодите, е значителното усилване на действието на Витамин С в организма. Наред с Витамин С, биофлавоноидите поддържат всяка съединителна тъкан в цветущо здраве, потискайки разграждането на колагена и стимулирайки изграждането на нов. Освен това те стимулират регенерацията на костната тъкан и мускулната маса, увеличават еластичността и здравината на кръвоносните съдове.
Аронията – най-мощният антиоксидант
Биофлавоноидите предпазват холестерола от окисление, като намаляват нивото му в кръвта, понижават способността му да изгражда артериални плаки и пречат на формирането на съсиреци в кръвоносните съдове.
Мощното им антиоксидантно действие се изразява главно в свързване на свободните радикали, тяхното разграждане и извеждането ми от тялото. Биофлавоноидите се характеризират и със силно изразени антивирусни, антиалергични, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Можете да приемете всичките тези вещества и чрез напитки като вино от арония. Вжите и останалите вина, които предлагаме.
Ако към всички тези качества добавим и факта, че биофлавоноидите успешно неутрализират и изхвърлят от организма тежки метали, попадащи в него по различни начини, и се усвояват невероятно бързо от организма, което ги прави чудесни и за активни спортисти, ще разберем защо аронията е добила славата на „най-мощния антиоксидант“ в природата.
Ползи за здравето
Аронията е позната също и като „природния лечител“ поради редица ползи, които тя носи за здравето ни:
- смята се, че дребните плодчета подобряват кръвообращението и намаляват риска от сърдечни атаки, поради кардиозащитните им свойства;
- поради изобилните количества витамини, съдържащи се в плода, аронията е чудесна за значително засилване на имунната система;
- редица изследвания са анализирали ефектите на аронията за лечение на диабет – в тях се твърди, че консумацията на сок от арония може да спомогне за контролиране и предотвратяване на диабет;
- ако кръвното ви налягане често „танцува“ (особено хипертония), тези тъмно пигментирани плодове ще ви помогнат успешно да го нормализирате;
- сокът от арония има противовъзпалителни стойности и защитни свойства, благодарение на наличието на антоцианин; смята се, че сокът има и благоприятен ефект върху предотвратяването на атеросклероза, тъй като васкуларното възпаление е една от причините за патогенезата на атеросклерозата;
- сокът от арония ни е важен съюзник за регулиране на теглото, като усърдно се бори срещу наднорменото тегло и затлъстяването;
- заради големите количества каротин, аронията спомага много за здравословното функциониране на очите;
- и накрая, най-важното, с което аронията може да се похвали, сред всички други плодове, е най-високата концентрация на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и действат като броня срещу вредните въздействия на окислението (вижте графиката отдолу).
Бърза рецепта за смути с арония
И преди да завършим, представяме ти идея за бързо смути с арония:
- шепа арония;
- 2 банана;
- 100 гр. накиснати ядки (овесени ядки, бадеми, лешници, слънчогледови семки, бразилски ядки – или микс от няколко);
- 2 см джинджифил (или 1 супена лъжица джинджифил на прах);
- 1 супена лъжица рожково брашно или какао на прах;
- някакъв вид подсладител – мед, сироп от агаве, петмез от фурми и др.;
- вода.
А ти как консумираш аронията?
( Арония – Лечебни свойства, ползи и консумация )