zdravevino.bg

Червено вино: Разновидности, вкусове и ползи

cherveno-vino-featured

Обичате да пиете червено вино, но не сте сигурни какво точно представлява и съдържа? Някога чудили ли сте се как вкусовете на къпина или малина попадат в бутилка, направена само от грозде, или с какво бялото се различава от червеното вино. В тази статия ще научите отговорите на тези и още други въпроси. Ще ви запознаем с основните сортове грозде, от които се прави, както и какви са ползите на червеното вино за здравето.

Като се започне с основите, червеното вино е алкохолна напитка, произведена чрез ферментация на гроздов сок. Червеното се различава от бялото по гроздето, от което се прави и производствения процес. По време на производството на червено вино, винопроизводителят позволява на пресования гроздов сок, наречен мъст, да мацерира и ферментира, заедно с остатъка от гроздовите зърна, което добавя цвят, вкус и танини към алкохолната напитка. Алкохолът се появява, когато дрождите превръщат гроздовата захар в етанол и въглероден диоксид. Резултатът от тези процеси: червено вино.

Какъв е вкусът на червеното вино

Червеното вино притежава широка гама от вкусове. Различните сортове грозде придават аромати на плодове, цветя, билки, подправки и други. Например, пино ноар има малинови, черешови и горски нотки, докато каберне совиньон обикновено се гордее с нотки на касис, женско биле и мокър чакъл.

Тези аромати и вкусове не се добавят към червеното виното, а се получават от органични съединения, намиращи се в ципата на гроздовите зърна. Вкусът на червеното вино се различават от този на бялото, поради вида на гроздето и контакта с ципите на гроздовите зърна по време на мацерацията и ферментацията.

cherveno-vino-sirena

Различни сортове грозде за червено вино

Лесно е да пиете червено вино (очевидно), но дори и да ви е неудобно да го признаете – не различавате мерло от малбек.

И това е нормално!

Съществуват стотици сортове грозде за червено вино и има толкова много информация за тях, колкото са всички гроздови лози, засадени по целия свят. Въпреки това, най-вероятно ще срещнете само няколко от основните сортове. Ще обхванем вкусовите характеристики и регионите на най-често срещаните сортове грозде за червено вино:

  • Ламбруско;
  • Порто/Портвайн;
  • Пино Ноар;
  • Гаме Ноар/Божоле;
  • Мерло;
  • Зинфандел;
  • Каберне Совиньон;
  • Малбек;
  • Мавруд.

cherveno-vino-butilka

Сладки червени вина

Червените вина не са известни с това, че са сладки, така че списъкът със сортове е кратък. Сладките червени са станали по-популярни през последните години, заради ползите за здравето. Те се предлагат все повече на пазара и обикновено се правят от комбинация от гроздови сортове, които да му придават сладост.

Ламбруско

Родом от региона Емилия-Романя в Италия, “Ламбруско” е сорт грозде, което обикновено се използва за приготвяне на пенливо червено вино със същото име. Това е едно от най-старите вина, произвеждани в Италия, датиращи от бронзовата епоха. Ламбруско се предлага в редица сортове, които варират от сух до сладък и могат да се различават по цвят от светло червено до дълбоко мастилено лилаво.

“Ламбруско” беше най-сладкия сорт грозде в продължение на години. Червените вина от “Ламбруско” варират в цвят от бледо рубинен до тъмно лилав с аромати на боровинки, черешов сос, виолетово, червено френско грозде и някои флорални нотки в зависимост от сорта. Обикновено се прави във фризанте (леко искрящ) стил и е с относително ниско съдържание на алкохол.

Порто/Портвайн

Порто или “портвайн е сладко, подсилено вино, което означава, че е добавен друг алкохол, обикновено бренди. Произвежда се в долината на Дуро в Португалия. Червеното вино има сладък вкус, но съдържа достатъчно танини, за да балансират тази сладост. Съдържанието на алкохол е значително по-високо. Очаквайте аромати на къпина, малина, женско биле, какао, плодове от хвойна и анасон с минерални нотки.

Звучи вкусно? Така е!

Има няколко разновидности, но 2-та основни са червено порто с повече вкусове на горски плодове и шоколад (и малко по-малко сладост) и кафяв портвайн с повече карамел и ядки (и повече сладост). Това червено вино е чудесен аперитив, който да поднесете с асортимент от сирена или като напитка след вечеря в комбинация с шоколадов десерт.

cherveno-vino-grozde

Леки червени вина

Леки и освежаващи, тези сортове са подходящи за онези, които пият предимно бяло, но са решили да преминат към консумацията на червено вино. Леките червени вина могат да се пият и самостоятелно, но също така се комбинират добре с храната, благодарение на по-ниското си съдържание на танини.

Пино ноар

“Пино Ноар” е сорт грозде за червено вино от вида Vitis vinifera, който идва от Франция. То е култивирано преди повече от век от цистерцианските монаси в Бургундия. “Пино Ноар” е едновременно грозде и името на винения сорт, състоящ се само от такова грозде. Името идва от френската дума за „бор“ (пино), тъй като гроздето расте в борови конусовидни гроздове и „черен“ (noir), препратка към техния тъмен оттенък.

Пино ноар също така е едно от най-популярните червени вина. Направено е от червено грозде, което вирее в по-хладен климат. Това светло, сухо червено грозде има висока киселинност и богат аромат. Сортът се отглежда навсякъде и се различава леко в зависимост от това от къде произлиза. Вкусът му се характеризира със земни и билкови нотки. Сервира се с риба, патешко или говеждо месо.

Гаме ноар/Божоле

“Гаме Ноар” е основният сорт грозде във френския регион Божоле, който е известен с производството на леки, плодови червени вина. Регионът Божоле е известен с това, че прави бързо ферментиращи, млади вина, без отлежаване.

Сортът предлага свежи, червени плодове и захаросани аромати. Характерно за гаме ноар е, че има остри, плодови аромати на ягода, малина и сладки череши. Когато е направено по метода, известен като въглеродна мацерация, червеното вино има лека миризма на банани.

Средно-леки червени вина

Не прекалено леки, не прекалено тежки, те са точно по-средата. Средно-леките червени вина съдражт малко повече танини в сравение с леките, но въпреки това не ви “удрят” в носа със силен аромат и интензивен вкус.

cherveno-vino-chasha

Мерло

Сортът “Мерло” може да се нарече шардонето на червените вина. Името му е лесно за произнасяне, приятно и универсално, харесвано от почти всички ценители на червеното вино, но най-вече липсва какъвто и да е съществен характер по отношение на вкус и аромат.

“Мерло” е такъв сорт грозде, който може да се адаптира към различни климатични условия. Това е едно от най-популярните червени вина в света. Известно е със своята мека, чувствена текстура.

Мерло има вкус на череши и шоколад. Гроздето съдържа меки танини, така че не оставя в устата ви чувство за сухота. Подобно на пино ноар, мерло се съчетава почти с всяка храна, дори с пица, спагети или чийзбургер!

Виното малина и мерло на Trastena съчетава плодовите и гроздовите аромати и вкусове на двете. Мерлото допринася за наситения вкус на червеното вино, докато малината е уникално допълнение към невероятния унисон на аромати.

Зинфандел

В продължение на десетилетия “Зинфандел” е сорт грозде, свързван с Калифорния, макар че сега се отглежда по цялото западно крайбрежие на Съединените щати, в Австралия, Италия и другаде, а неговият произход е проследен до Хърватия. Сортът “Зинфандел” е основният компонент на много, благоприятни за съчетаване с различни храни, червени вина с богат аромат, които са по-смели от деликатния пино ноар и по-достъпни от таниновото каберне совиньон.

“Зинфандел” е известен гроздов сорт, който притежава сладко, захаросани плодови вкусове и пикантни тютюневи нотки. Червеното вино, което се прави от него, е със светъл цвят, по-светло от каберне совиньон и мерло. Тъй като има много високо съдържание на алкохол, структурата му е мазна, с много смело тяло. Умереното количество танини и висока киселинност също допринасят за това. Червеното вино от “Зинфандел” се съчетава с паста с доматен сос, пица и барбекю.

cherveno-vino-lista

Тежки червени вина

Тежките червени вина са с най-високо съдържание на танини (и често най-високото съдържание на алкохол), създавайки усещане за тежест и сухота в устата. Тежките червени вина са най-подходящи за съчетаване с основното ястие, защото са достатъчно силни, но в същото време подчертават вкусовите качества на храната.

Каберне Совиньон

Това е кралят на червеното вино. “Каберне Совиньон” е най-разпространения сорт грозде в световен мащаб и най-познато сред енолозите. Това е “звездата” на всички гроздови сортове. Типичният вкусов профил на каберне совиньон е с висока киселинност, високо съдържание на танин и средно до пълно тяло с нотки на черна череша, зелен пипер и ванилия.

Смело, елегантно и сухо, каберне совиньон е „сериозно“ вино, за „сериозни“ почитатели. Ако обичате вино, трябва да пиете каберне. Също така е сигурен залог, ако поръчвате в ресторант или купувате бутилка. Тежкото тяло и смелите вкусове се съчетават с месо и марината като никой друг. Каберне совиньон е правилният избор, когато си поръчвате пържола.

Малбек

Някъде между тежкото каберне и плодовата мекота на мерло се намира малбек. То притежава най-добрите характеристики на двете червени вина. Сортът “Малбек” произхожда от френския регион Бордо, но се отглежда също така в Аржентина, където е най-популярният сорт червено грозде, Чили, в Австралия и в по-хладните райони на Калифорния.

Червеното вино от “Малбек” е тъмно, плодово, с леко пикантни нотки (нещо като по-тежко мерло). Ароматът му е на сочни червени и лилави плодове и, подобно на повечето тежки червен вина, е с високо съдържание на алкохол. Съчетава се с всички видове ястия на месна основа и гъши дроб. Аржентинският малбек подхожда на мексикански, каджунски и индийски ястия, ако предпочитате да пиете червено вино с такива ястия.

cherveno-vino-nalivane-chasha

Мавруд

“Мавруд” e български сорт грозде, който се отглежда в страната ни от древни времена. Този висококачествен местен сорт е един от най-старите и най-ценени в България. За родното място на “Мавруда” се счита лозаро-винарския регион Западна Тракия, местността около днешния град Пловдив. Наименованието на гроздовия сорт има гръцки корени и идва от „mavro“ – гръцката дума за “черен”. Това е така, защото кожата на гроздовите зърна е със синкаво-черен цвят. Червеното вино от “Мавруд” е с наситен рубинен цвят, високо съдържание на танини и алкохол и аромат на къпини и сини сливи.

Какви са ползите на червеното вино за здравето

Следващият път, когато се колебае дали да отворите бутилка червено вино, оставете науката да ви помогне да решите. Произведено чрез смачкване и ферментация на грозде, червеното вино се изучава в продължение на много години и се смята, че има множество ползи за здравето (когато се консумира умерено, разбира се). Ще разгледаме потенциалните ползи за здравето, които са научно подкрепни, и всичко, което трябва да знаете, преди да посегнете към чашата.

Защита срещу Алцхаймер:

Антиоксидантът ресвератрол, който се съдържа в червеното вино показва силна способност да предпазва от увреждане на клетките и да ограничава ефектите от свързания с възрастта умствен спад.

Вместо тренировка:

Въпреки че вдигането на чашата до устните може и да изгори една или две калории, реалната полза идва от ресвератрола за пореден път, който доказано подобрява физическото представяне и мускулната сила. Той също така укрепва сърдечно-съдовата система, подобно на физическите упражнения. Трябва да се отбележи, че ползите на червеното вино са лимитирани, така че не прекратявайте членството си във фитнеса.

Борба с рака:

Изследователите не са съвсем сигурни как, но друг активен антиоксидант в червеното вино, известен като кверцетин, действа срещу раковите клетки. Той помага да се предизвика естествена клетъчна смърт при някои видове рак, най-често рак на дебелото черво.

vino-cherveno

Извор на младостта:

В сравнение с консуматорите на бира и водка, смъртността сред хората, които пият червено вино, е 34% по-ниска. В това проучване ресвератролът се счита за съединението, което е отговорно за дълголетието. Всяка диета, богата на полифеноли, има способността да се бори срещу хронични заболявания, но червеното вино съдържа по-висока концентрация спрямо повечето храни.

По-здраво сърце:

Скорошно проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine, споделя следната констатация. То е проведено в група от 224 доброволци, половината от които пиели 150 мл вода, а другите – 150 мл червено вино след вечеря. Пиещите червено вино постигат значително повишаване на нивата на добър HDL холестерол, в сравнение с групата, която е пила вода.

По-добър сексуален живот:

Червеното вино увеличава притока на кръв към различни области на тялото. Италианско проучване показа, че жените, които пият повече от две чаши всеки ден, имат по-голямо сексуално желание от въздържалите се, докато проучване от 2012 г. показва, че мъжете, които пият червено вино, имат по-високи нива на тестостерон, което също е свързано с високото сексуално желание.

Помага при депресия:

Изследване с 5 505 участници показа, че умереният прием на алкохол е силно свързан с по-нисък риск от изпадане в депресивни състояния. Тези, които пият между две и седем чаши червено вино на седмица, имат най-добри резултати.

nalivane-cherveno-vino

Заключение:

Ще намерите стотици червени вина от различни части на света – някои от които можете да отворите веднага, за да отпразнувате повод. Някои други могат да отлежават в продължение на години, за да се продават на атрактивна цена!

Търсеното и покупката на червено вино е сложен процес – няма гаранция, че ще получите автентична бутилка на точната цена! Ние от Здраве и вино правим целия този процес по-лесен за вас. От нас може да закупите червено вино на добра цена с доказан произход и качество.

Вашият коментар