zdravevino.bg

Клеева тинктура: Същност, действие, ефект и прием

kleeva-tinktura-featured

Силният имунитет е тема, която вълнува всеки от нас, поради тази причина пчелният прополис и клеевата тинктура са много търсени. Ако все още не сте запознати с пчелните продукти, които имат огромни полза за имунната система и здравето ви, направете го. В тази ще научите всички подробности за ефекта и действието на клеевата тинктура, рецепти за приготвяне, както и различни идеи и съвети за употреба.

Прополисът – природен антибиотик

Пчелите събират прополис, който е естествено смолисто вещество от пъпки и дървета. Той съдържа дървесна смола, етерични масла, восъци и биофлавоноиди. На вид представлява мека, лепкава маса, която е с тъмно-жълто до кафяво-зелен цвят, който потъмнява при дълго съхранение. Ароматът на прополиса е приятен, а вкусът е възможно леко да налютява.

Пчелите покриват цялата вътрешна повърхност на кошерите си с прополис, създавайки една от най-стерилните среди, познати на природата. Лепливото вещество играе жизненоважна роля както за защита на колонията от инвазия отвън, така и за разпространение на инфекция вътре в кошера.

Пчелният прополис е един от най-богатите природни източници на биофлавоноиди за естествена защита. Суровият прополис се състои от 50-70% смоли и балсами, 30-50% восък, 5-10% цветен прашец и 10% етерични масла както и голямо разнообразие от други елементи, включително аминокиселини, витамини (A, B1, B2, B6, C, E), минерали и най-важното – биофлавоноиди.

Propolis

Антиоксидантните ефекти на биофлавоноидите в прополиса могат да помогнат за поддържането на здрава имунна система. В продължение на много векове прополисът се използва като природно лекарство – естествен антибиотик. Под формата на спрей може да се впръсква в устата и да намали възпалението на лигавицата като херпес и гингивит. Като билковата тинктура може да се прилага с малко вода на всеки 8 часа, защото притежава отлично противовъзпалително действие. Като мехлем се използва локално за зарастване на кожни рани, акне, ухапвания от насекоми и други.

Какво е клеева тинктура

Клеевата тинктура е спиртен разтвор най-често в със съотношение 1:3 – една част прополис и три части етилов алкохол. По този начин хранителните вещества на прополиса като смоли, балсами, етерични масла и феноли се запазват. Клеевата тинктура е изцяло натурален продукт, което позволява бързо усвояване от организма.

Тя се използва както за вътрешно, така и за външно приложение. В зависимост от начина на употреба съществуват различни спиртни разтвори на прополис: 2%, 4%, 10%, 15%, 20%, 30%. За профилактична употреба добавете 10 капки 30-процентна клеева тинктура към чаша вода (100 мл) и приемайте 3 пъти дневно пред хранене.

Употреба на клеева тинктура

Тъй като клеевата тинктура съдържа прополис, трябва да подхождате с внимание при употребата на този пчелен продукт, особено ако имате непоносимост към мед, защото е възможно да доведе до поява на алергична реакция. Поради същата причина, клеевата тинктура не е удачна за употреба от бебета и малки деца. Ако не сте наясно дали имате алергия към мед, може да установите това с изследване за алергени в лаборатория. Има обаче и по-лесен тест, който може да направите в домашни условия и е напълно безопасен за здравето ви.

Разтворете само една капка от 30% спиртен разтвор на клеева тинктура в чаша вода и я изпийте. Следете състоянието си и ако за едно денонощие не проявите никакви нежелани реакции, бавно увеличете капките до достигане на оптималната доза. Страничните ефекти, ако сте алергични към прополис, могат да са обрив, сърбеж, ниско кръвно или алергичен щок.

Propolis bee

Какво количество клеева тинктура да приемам

Клеевата тинктура е естествена добавка, която има много ползи за здравето, когато се приема правилно. Тя има благоприятно действие при херпес, афти, гингивит, пародонтоза, глосит, стоматит, ангина, болки в гърлото, повърхностни наранявания на кожата, акне, пустули, рагади, херпес. Дозировката е следната:

За възрастни – 20-30 капки на ден в малко вода, сок или топъл (не горещ) чай. Взема се около 30 минути преди хранене.

За деца – броят на капките зависи от възрастта на детето. За деца на 4 години давате 8 капки, за 5 години – 10 (удвоявате годините, за да получите броя капки).

По време на настинка или някаква инфекция се препоръчва по-интензивен курс. Броят на капки остава същият, но можете да приемате клеева тинктура 3 до 5 пъти на ден в продължение на седмица.

Ако използвате за възпалено гърло, капнете няколко капки директно в задната част на гърлото, където е възпалението.

Естествени антибиотици

Няма нищо по-хубаво от чеснова скилидка към ястието, за да го овкусим, но знаете ли, че чесънът е природен антибиотик. Още древните цивилизации са използвали чесън за лечение на астма, храносмилателни разстройства, сърдечни заболявания, инфекции, дихателни проблеми, тумори и др. Днес е доказано, че той понижава кръвното налягане и холестерола, има противовъзпалителен ефект и подсилва имунната система. Ароматът на чесъна се дължи на съединението алицин, но има още около 40 други съединения, отговорни за положителния здравословен ефект на растението.

Клеевата тинктура се съчетава отлично с чесъна. Защо се комбинират тези два природни антибиотика в един продукт? Както чесънът, така и прополисът имат ясно изразен положителен ефект както върху имунитета, така и върху общото здраве.

Нашата клеева тинктура с чесън:

 • Укрепва имунната система и е добър източник на антиоксиданти;
 • Подпомага дихателното и съдовото здраве и помага за нормализиране на холестерола;
 • Помага да се поддържа сърцето здраво и поддържа функцията на черния дроб;
 • Спомага за поддържането на микробиологичния баланс на червата;
 • Е антибактериална и помага да се предпази тялото от вредни микроорганизми и гъбички;
 • Помага за справяне със стреса;
 • Подпомага здравето на устната кухина, гърлото и горните дихателни пътища.

propolis

Каква е разликата между прополис и пчелен клей

Прополис или пчелен клей са две различни наименования на едно и също нещо, а именно смолиста смес, която медоносните пчели произвеждат чрез смесване на слюнка и пчелен восък с ексудат, събрани от пъпки на дървета, цветен прашец или други ботанически източници. Прополисът е с богато съдържание на ензими и още над 100 активни вещества.

Пчелите използват пчелен клей за да уплътняват малки празнини в кошера, докато по-големите пространства обикновено се запълват с пчелен восък. Цветът на прополиса зависи от неговия произход, като най-често срещаният е тъмнокафяв. При условия на стайна температура пчелния клей е лепкав, но при по-ниска температура става твърд и много чуплив. Най-добрият и лесен начин, по който може да приемате прополис е под формата на клеева тинктура – гъстия и плътен материал се разрежда със спирт.

Рецепти с клеева тинктура

Клеева тинктура с билки

Комбинирайте клеевата тинктура с билкова такава, за да се възполвате от полезното действие на прополиса и екстрактите от билки. Имате свобода на действие, защото може да направите смес от клеева с билкова тинктура, която да е предназначена за лечение на различни проблеми. Добра комбинация е клеева тинктура с чесън за общо благосъстояние и подсилване на имунитета.

С растително олио

От всички методи за инфузия, изследванията показват, че разтворен в растително олио, прополисът има най-силен антимикробен ефект. Приложението му е локално, прополисовото масло успокоява и лекува при порязвания и ожулвания. То може да се използва като съставка в лосиони или мехлеми. За приготвянето се използва 10 грама настърган прополис, който се смесва с 200 грама зехтин, но могат да се използват и други масла, като бадемово или ленено олио. Друг начин за приготвяне е като смесите 10 мл клеева тинктура с 50 мл растително олио (съотношението е 1:5).

Със сироп за кашлица (за деца)

Клеевата тинктура може да се използва за облекчаване на симптомите на настинка и кашлица. За още по-добър ефект комбинирайте с приема на сироп за кашлица. Добавете съответния брой капки клеева тинктура според възрастта на детето към количество сироп, предписано от доктора.

За укрепване на имунната система

Когато се приема през зимните месеци, антимикробните свойства на прополиса помагат за убиване на бактериите в дихателните пътища, точно както в кошера.
Забъркайте следната рецепта за укрепване на имунитета.

В 1 кофичка кисело мляко добавете 30 капки клеева тинктура и разбъркайте добре. Приемът става като се яде по една чаена лъжица от сместа през час. Може да добавите други полезни и вкусни съставки като пектин, канела, мед и орехи.

Propolis Drop Close Up

Клеева тинктура за деца

На бебетата не се дава мед, докато не навършват поне 12 месеца, защото в него има бактерии, които недоразвитият бебешки метаболизъм не може да преработи. Това може да доведе до така наречения „детски ботулизъм“. Без мед за бебетата, но важи ли същото за прополиса?

Тъй като в прополиса може да има следи от мед, на бебетата не трябва да се дава прополис или други пчелни продукти до навършване на 1 година.

До навършване на 3-годишна възраст на децата може да се дава само клеева тинктура на водна или маслена основа, но не и на спиртна. Позволена от педиатрите е консумацията на клеева тинктура (съотношение 5 – 10%) от деца над 3 години. Дозата зависи от телесното тегло на детето, но оптималното количество е броят капки да е равен на броя на годините. Освен за вътрешно, клеевата тинктура е подходяща за външно приложение при третиране на рани, жабурене, гаргарене и други.

При простуда за възрастни

Прополисът е натурален лек за простудни заболявания като кашлица и хрипове в гърдите. За да се избавите от простудата, изпробвайте следната рецепта. Към 70 милилитра горещо прясно мляко, добавете 1 чаена лъжица клеева тинктура и изпийте докато е горещо, след което лягате и се завивате с топла завивка, за да се сгреете. Тази рецепта с клеева тинктура е доста силна, заради това е препоръчителна единствено за възрастни.

Чай с прополис и подправки

Чай с прополис и подправки е подходящ при първи симптоми на настинка и простуда. Опитайте тази рецепта, веднага щом усетите дразнене в гърлото или се появи хрема:
Към любимия ви билков чай добавете:

 • 1 ч.л. мед;
 • малко черен пипер (на върха на ножа);
 • 2 зърна карамфил;
 • джинджифил на вкус;
 • 1 ч.л. клеева тинктура.

Разбъркайте добре, изчакайте чаят с прополис и подправки да се запари и го изпийте, докато е още парлив.

Клеева тинктура за венци

Известно е, че прополисът предотвратява развитието на кариеси по зъбите, като убива бактериите, които атакуват зъбния емайл и затруднява образуването на плака в устата. Бактерии също така могат да се настанят и в пространството между зъбите и венците и по този начин да предизвикат възпаление.

kleeva-tinktura-zabi

Клеевата тинктура е натурален лек при възпалени венци и всякакви други патологични процеси в устата и гърлото. Разтворете в 100 милилитра топла вода чаена лъжица клеева тинктура и невен. С получения разтвор се прави промивка на устната кухина, като се жабурите в продължение на 3 минути, след което изплювате и повтаряте наново, докато разтворът не свърщи.

Рецептата е подходяща и за по-бързо заздравяване на афти в устата.

Клеева тинктура за отслабване

Всеки, който иска да отслабне, търси нещо, което да му помогне в борбата с излишните килограми. Прополисът започва да гради репутация на супер храна с много ползи и предимства. Едно от предимствата е отслабването и контрола над теглото. За сваляне на излишните килограми използвайте клеева тинктура на спиртна основа.

Към 100 милилитра 30% клеева тинктура добавяте 50 милилитра мед и разбърквате. Изпивайте по 1 чаша топла вода с разтворени в нея 7-8 мл от получената смес преди всяко хранене.
Докато отслабването е просто – приемате по-малко калории, отколкото изгаряте – това не означава, че е лесно. Клеевата тинктура помага за отслабване, но все пак трябва да се храните здравословно и да спортувате, за да има резултат.

Клеева тинктура при бременност

Бремените жени не могат да приемат клеева тинктура. Противопоказно при бременност е спиртното съдържание в продукта. Всички пчелни продукти, включително прополисът, са както безопасни, така и полезни за бременните жени.

Те осигуряват на бъдещите майки огромно количество активни вещества, витамини и минерали. Примейте воден разтвор на прополис, защото той повишава защитните сили на организма при бременност.

Противопоказания

Прополисът няма странични ефекти освен при хората, които са алергични към пчели или пчелни продукти. В този случай е възможно възникването на алергична реакция. Ако сте сигурни, че не сте алергични към мед, тогава може да използвате клеева тинктура, но преди това, трябва да се запознаете със следните противопоказания:

 1. Спиртен разтвор на прополис се приема не повече от 1 месец, защото това може да доведе до подтискане на имунитета.
 2. Клеевата тинктура се използва за лекуване на различни здравословни проблеми. Приемайте, когато имате симптоми, и спрете да я използвате, когато се излекувате.
 3. Не е желателно да приемате клеева тинктура директно. Разтворете я в някаква течност (чайове, вода, мляко и др.).
 4. Дозата може да бъде различна от стандартната, като се вземе предвид конкретното състояние и оплакванията, които имате. Посъветвайте се със специалист за точното прецизиране на дозата.
kleeva 30ml 2

08.00лв. – 17.00 лв.
Клеева тинктура 30%

Вашият коментар