Въпреки огромния брой лекарства с натурални съставки, които излизат на пазара всяка година, природата отдавна е предоставила всичко, от което се нуждаем, за да бъдем здрави. Плодовете и зеленчуците са основен източник на множество незаменими витамини и минерали, необходими за оптималното протичане на всички жизнени процеси в тялото. Черният бъз е един от най-вкусните и предпочитани горски плодове, чиито лечебни свойства се използват от векове.
Всяка храна може да бъде полезна, ако обаче се приема в правилните количества. В противен случай ефектът се губи, като консумацията дори може да стане животозастрашаваща. Точно такава е и ситуацията при отравяне с черен бъз, който същевременно е едно от най-силните природни лекарства. Останете с нас до края на тази статия, за да разберете повече за противопоказанията на лековитото растение, какъв е оптималният му дневен прием и възможно ли е да се случи предозиране с черен бъз.
Какво представлява черният бъз и за какво се използва
Черният бъз е популярен горски плод, който се среща главно в Европа и в Северна Америка. Съществуват черен, червен и тревист бъз, наречен още бъзак. В днешната статия ще се спрем на черния бъз. Възможно е да познавате плода от вашите родители под наименованието “свирчовина”. Той е един от най-мощните имуностимулатори и притежава силни антиоксидантни свойства, поради което е предпочитан природен медикамент при множество заболявания.
Този горски плод действа ефикасно срещу диабет, рак, метаболитни проблеми и регулира кръвното налягане. Освен употребата му като лекарствен продукт, черният бъз е и много сладък на вкус. Това го прави подходяща съставка в кулинарията, като е част от множество сиропи, сладка, конфитюри и десерти. Черните или тъмносините му плодчета оцветяват много силно и успешно могат да заместят изкуствената сладкарска боя.
Ако искате да разберете повече за полезните и лечебни свойства на черния бъз, може да прочетете тази статия. В нея ще намерите цялата необходима информация за качествата на горския плод.
Къде се среща
Вече споменахме, че черният бъз е разпространен основно на Стария континент и в Северна Америка. Среща се и в определени части на Австралия, но далеч по-рядко. Ако сте решили да си направите разходка в планината и същевременно да си наберете малко от вкусните му плодове, можете да го откриете из цяла България. Обикновено вирее в по-ниските части, до около 1500 м н.в. Той расте по влажни и сенчести места в храсталаците и горите. Все пак внимавайте, защото това е не само ваш любим плод, но също и на доста горски обитатели, сред които са и мечките.
По-достъпен вариант е консумацията на изсушените му плодове, тъй като пресните се срещат само през лятото. Ако искате да разберете как се пие сушен черен бъз, какви са неговите противопоказания и оптимален прием, останете с нас!
Ползи на черния бъз
Лечебните свойства на черния бъз са известни на хората още от древни времена. Той е най-полезният сред всички горски плодове. В малките му плодчета се съдържат множество полезни вещества, сред които са витамините А, В и С, както и желязо, фосфор и мед. Това го прави мощен имуностимулатор, а в комбинация с антиоксидантните му свойства, редовният прием на сушен черен бъз е добро решение, особено през зимата, когато организмът е по-слаб и е по-вероятно да се разболеете.
Част от останалите ползи, които носи консумацията на черен бъз, са следните:
- Благоприятства храносмилателната система – По принцип плодовете и зеленчуците действат добре на стомашно-чревната флора и помагат срещу запек и газове, тъй като съдържат фибри. Само в една шепа от черния бъз обаче се съдържа почти половината от необходимото на тялото количество за деня от тях.
- Забързва метаболизма и регулира теглото – Фибрите подпомагат дейността на червата, което забързва метаболизма и съответно помага за контролиране на теглото по естествен начин.
- Подпомага сърдечно-съдовата и дихателната система – Сокът от бъз е сред едни от най-ефективните начини за лечение на дихателни проблеми и болки в гърлото, тъй като намалява възпалителните процеси. Освен това този плод регулира и кръвното налягане и повишава количеството на полезния “добър” холестерол.
- Подобрява състоянието на кожата – Съдържащите се в плода антиоксиданти и витамини заздравяват кожата и я правят по-сияйна и гладка.
- Действа антибактериално – Сиропът от бъз може да се използва за лечение на огромен брой заболявания – от акне до дихателни проблеми.
Противопоказания и странични ефекти от приема на черен бъз
Въпреки множеството си полезни свойства, които черният бъз без съмнение притежава, всеки продукт може да предизвика нежелани странични реакции. Важно е да знаете, че дори при толкова лечебен плод като черен бъз, противопоказанията също са налице. Ако ядете пресните му плодове преди да са добре узрели, има голяма вероятност да получите стомашни болки и диария. Клончетата и кората не са годни за директна консумация.
Листата сами по себе си също, но могат да участват в направата на тинктури, отвари и чайове. Добър начин да неутрализирате токсичността на плодовете е да ги прекарате през термична обработка. Превареният бъз не съдържа цианид – отровно вещество, което се среща и в кайсиевите ядки и бадемите. Всички части на растението, освен узрелия плод, съдържат токсични вещества, които след разграждането си, се натрупват в червата като алдехид/кетон и циановодородна киселина.
Те могат сериозно да увредят централната нервна система. Оптимално решение е прием на сушен черен бъз. По този начин плодът е достъпен през цялата година, а и е годен за директна консумация. Освен това обикновено на опаковката е опоменато допустимото количеството за деня.
Ако решите сами да си наберете плодове, трябва да сте сигурни кое точно е черен бъз, тъй като червеният е подобен на вид, но е много отровен. Също така избирайте само узрелите зърна, тъй като те са безопасни за ядене. Ако детето ви е на възраст под 14 години, по-добре е да не консумира този плод. Същото се препоръчва и при бременни и кърмачки.
Всеки вид храна е полезен, но когато се консумира в определени количества. И най-здравословният продукт се превръща във вреден за организма, когато се прекали с него. Същото е и при черния бъз, като повишената консумация може да бъде дори животозастрашаваща. Ако искате да разберете каква е оптималната дневна доза от плода, която организмът ви може да понесе, продължете с четенето!
Препоръчителен дневен прием на черен бъз
В случай, че искате да се възползвате максимално от лечебните свойства на черния бъз, е важно да знаете какъв е препоръчителният дневен прием. Това зависи изцяло от формата, под която консумирате плода. Обикновено в лекарствата и добавките, в които се съдържа черен бъз, отровните му вещества са премахнати. Въпреки това винаги четете на опаковката каква е препоръчителната дневна доза.
- Ако консумирате плодовете на черния бъз директно, можете да достигнете до 15 зрънца при заболяване, а през останалото време – около 10.
- В случай, че предпочитате домашно приготвен сироп от плодове и захар, профилактичната доза за деца е 1 с.л, а за възрастни – 2 с.л. на ден (20 мл). При болестни състояния можете да приемете до 3 с.л. на ден. Но не забравяйте, че консумацията на черен бъз не се препоръчва при деца и бременни.
- При прием на сушен черен бъз количеството обикновено е опоменато на опаковката, но ако сами сте си го сушили, то възлиза отново на около 10 цели зрънца дневно.
- Друг вариант за консумацията на сушен плод е да накисването на 2 с.л. в 400 гр гореща вода и приемането на тази отвара три пъти дневно след прецеждане.
- Приемът на сушени цветове от растението е аналогичен.
Начините за консумация на черен бъз са много – като чай, билка, сушен плод, сироп или тинктура, а през лятото – и директно. Ние, от Здраве и вино, сме насреща, за да ви предоставим природните ползи за здравето под формата на сушени плодове и цветове от черен бъз. В нашия онлайн магазин ще намерите и други полезни и натурални билкови продукти директно от природата на изгодни цени.
Отравяне с черен бъз
Отравяне с черен бъз може да настъпи след консумация на всяка друга част от растението, различна от узрелия плод. Обърнете внимание, че натравяне или проникване на токсини в организма може да настъпи и без да сте го погънали, а само ако сте имали допир с незрял цвят и после не почистите ръцете си. Можете да предозирате и със сироп или сушен плод. Затова и информацията за това как се пие сушен черен бъз е от изключителна важност.
Навременната реакция е от голямо значение при отравяне с черен бъз. Важно е да разпознаете симптомите навреме. Част от тях са следните:
- болки в стомаха и диария;
- дискомфорт и гадене;
- виене на свят;
- учестен пулс;
- възпалена устна кухина и обилно отделяне на слюнка.
Налага се медицинска помощ, когато натравянето настъпи при деца. Възрастният организъм обикновено има капацитет да се справи без последици с количеството токсини, тъй като то не е много голямо. Ако се случи сериозно предозиране с черен бъз обаче има сериозен риск от блокиране на дихателните пътища и сърдечна недостатъчност. Тогава лекарската намеса е задължителна.
Заключение:
Неслучайно черният бъз е най-полезният сред всички горски плодве. Благодарение на своите антиоксидантни и имуностимулиращи свойства, той е предпочитан медикамент за справяне с грипни състояния и множество заболявания. Въпреки това трябва да внимавате с консумацията му, както ако приемате плода директно, така и ако е сушен, част от хранителни добавки, рецепта от народната медицина или сироп. Защото предозирането с черен бъз е възможно и много опасно. За да се възползвате максимално от лечебните му свойства, спазвайте препоръчителния дневен прием.
Надяваме се, че информацията ви е била полезна и ще ви помогне да извлечете позитивните страни от консумацията на черен бъз. А ако темите, свързани с природата и здравословния начин на живот, са ви интересни, можете да посетите и нашия блог.
<pstyle=“padding-top:20px;>