МЕДЪТ – всичко, което знаем и не знаем!

МЕДЪТ - всичко, което знаем и не знаем!

Знаете ли, че медът е най-древния и концентриран естествен източник на сладост?!

А знаете ли, че има данни и скални рисунки, които доказват съществуването и използването на мед от преди 10 000 години?! Знаете ли как се казва медоносната пчела и от къде произлиза?! А колко много мед произвеждаме в България?! Толкова много въпроси и толкова интересни факти, че наистина нямам търпение да ви разкажа и да ви убедя, че трябва да поставите меда на централно място в ежедневното ви меню!

Освен уникално вкусен, зареждащ с енергия организма и даващ сладина на всяко сетиво! Медът е съставен от невероятна комбинация от вещества, които му вдъхват могъщи супер сили!

МЕДЪТ - всичко, което знаем и не знаем!

Започвам с въпросите, които зададох!

Да, медът се използва за храна и като лечебно средство от незапомнени времена. Още древните гърци, римляни и египтяни са оставили следи за това, а несъмнени доказателства откриваме в трудове на философи като Аристотел и в различни ислямски текстове, които описват, че пророкът Мохамед е прославял лечебните качества на меда.

Преди хилядолетия сладкото лекарство се е използвало в аюрведичната медицина за лечение на дисбаланси в организма!
Според открити вкаменелости насекомото пчела съществува от около 50 милиона години. Смята се, че родът Apis, който произвежда мед, води началото си от Индия, а медоносната пчела Apis mellifera, произлиза от субтропична Африка и сега обитава цялото северно полукълбо до Арктика.

Пчелите са социални насекоми, които са се развивали заедно с цветята, отделящи нектар.

Двата организма си взаимодействат, за да се стигне до получаването на най-сладкия еликсир за нашето тяло – МЕДЪТ.

Сладостта съдържа предимно лесноусвоими монозахариди като фруктоза и глюкоза, витамини и минерали като ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий и цинк.
Благодарение на ниското ниво на pH (между 3.2 и 4.5), консумацията на мед може да ни предпази от бактерии, а антиоксидантното му действие влияе ползотворно на борбата със свободните радикали в тялото ни.

Bees-пчели-медът

Ще ви опиша няколко доказани ползи от меда:

 Той е едно уникално, натурално лекарствено средство, което всеки от нас трябва да консумира…

1. Още от баба знаем, че медът успокоява кашлицата и гърлото, когато сме болни. Няма да сгрешите, ако към лъжичка мед добавите две-три щипки сода бикарбонат. Този лек премахва възпалението на гърлото и лекува кашлицата за часове!

2. Ако страдате от язва или друго стомашно разстройство, медът ще ви спаси от дискомфорта. Тъй като намалява продължителността на острата диария и спомага за хидратирането на организма, защото в него се съдържат ценни електролити.

3. Медът помага и при рани и изагаряния… Тъй като притежава антисептични и антибактериални свойства, успешно се прилага при лечението на хронични рани. Това се дължи на комбинацията от ефекта на сушене на простите захари и посочените антибактериални качества на сладкия лечител.

4. Медът е известен с противовъзпалителния си ефект и влияе страхотно при различни сезонни алергии. Звучи странно, защото в него има и известна доза алергени, но пък те НЕ предизвикват имунологичен отговор, а напротив – справят се със сезонното дразнене и кашлица.

5. Тъй като медът съдържа флаваноиди и антиоксиданти, той помага за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

И още няколко …

6. При проблеми с кръвната захар, не пренебрегвайте меда – той също съдържа прости захари, но те са точната комбинация от фруктоза и глюкоза, която да помогне на тялото ви за регулирането на нивата на захарта в организма. Дори някои видове мед имат нисък хипогликемичен индекс, което допълнително помага!

7. Да не забравяме, че за „Здраве и Вино” основната максима е, че „Естественото състояние на човек е да бъде ЗДРАВ”…Така че има още неща, които трябва да споменем при ползите от консумацията на мед.

  • Той стимулира паметта, прави ни по-концентрирани и спомага за доброто действие на мозъка.
    Помага на организма ни след тежки запивки. Той метаболизира алкохола като ограничава интоксикацията и намалява нивата му в кръвта ни.
  • За спортисти се препоръчва да разтварят във водата си мед, тъй като поддържа нивата на гликопен и подобрява времето за възстановяване на организма. Той е отличен естествен източник на енергия, тъй като в него се съдържат невероятни хранителни вещества, нужни на тялото на всеки атлет.

8. Не на последно място по важност е и това, че меда се използва и за красива кожа и коса!
При проблеми със скалпа, пърхот и изтощена коса, медът е страхотен натурален съюзник в битката.
А консумацията на мед или прилагането му под формата на различни маски за лице, подхранват кожата с естествени вещества и я хидратират до неузнаваемост!

( Може да намерите пчелен мед от Здраве & Вино – ТУК )

Полезно:

Похапвайте мед за профилактика 3 пъти дневно преди хранене. Може да е разтворен в чаша топла вода, мляко , кафе или чайове.
За отслабване и за регулиране на обмяната на веществата – вечер преди миене на зъбите и лягане-по 1 супена лъжица.
Ще почувствате имунната си система укрепена, ще се избавите от бактериите, ще бъдете тонизирани и регенерирани!
Доверете се на 100% българското, натуралното и естественото лечение на тялото, което ви предлага „Здраве и Вино” в каталога си, защото от всичките 6 тона мед, които се произвеждат в България на година, ние сме ви подбрали най-най-сладкия!