zdravevino.bg
Скъпи клиенти, магазинът е в лятна почивка! Всички направени поръчки ще бъдат изпратени след 18 юли 2024.

Бабини зъби и фитнес

babini-zabi-fitnes-polzi

Неведнъж сме ви говорили за чудотворните свойства на бабините зъби, а днес също няма да е изключение. Може би сте чували, че билката е много подходяща за прием главно от мъже, но това лечебно растение има редица ползи за организма и при нежния пол.  Тя може да подобри общото здравословно състояние, да облекчи болката при менопауза, да помогне при проблеми с простатата, да стимулира либидото и при двата пола и разбира се, неоспоримото качество, за което ще говорим в тази статия – влиянието върху фитнес ползите, които бабините зъби имат за постигането на видими резултати и повишаването на издръжливостта и силата! Ще ви запознаем също с това защо Трибулус терестрис, или бабини зъби, са толкова подходящи за трениращите хора и за кои фитнес цели могат да се използват.

Какви са ползите от бабините зъби за организма

Като билка, бабините зъби притежава богат комплекс от биоактивни растителни вещества, които съдържат множество съставки като стероидни сапонини, белтъчини, феноли, флавоноиди, гликозиди и витамин C.

Ползите от приема на това лечебно растение, повлияват здравето и физическата издръжливост както на мъжете, така и на жените. Свойствата на бабините зъби въздействат положително на немалко процеси в тялото. При мъжете те стимулират производството на тестостерон, помагат при проблеми с уголемената простата и подобряват в пъти сексуалната функция. Докато при жените билката има по-общо действие, което се осъществява в регулирането на нивата на естрогена, от което пък се повлияват благоприятно други процеси в женското тяло като предменструален синдром, менопауза или намалено либидо.

babini-zabi-polozhitelen-efekt-usmivka
Трибулус терестрис или по друг начин казано – бабините зъби, оказват благоприятно влияние и върху кръвното налягане, сърдечният ритъм, нивата на холестерола, симптомите на бронхит и мигрена, както и някои спазми и проблеми с жлъчните пътища. За да обобщим накратко ползите от приема на бабини зъби, ето и най-разпространените функции на растението:

 • Регулира и балансира тестостерона при мъжете и естрогена при жените;
 • Действа като афродизиак, спомагайки повишаване на либидото при двата пола;
 • Оказва сериозна помощ при натрупването на мускулна маса;
 • Подобрява настроението и общото здравословно състояние на организма.

 

Какви фитнес ползи има билката върху трениращите

Освен всички функции, които изброихме по-горе в статията, бабините зъби имат и още едно чудесно приложение за запалените по фитнеса – билката може да помогне на спортистите с повишаването на енергийните нива, издръжливостта, мускулната маса и не само. Ето още какви фитнес ползи има билката върху трениращите:

Действа като бустер за здравословните нива на тестостерона
При мъжете от 16 г. до средата на 20 г. може да се забележи пик при производството на тестостерон от организма. След това обаче се наблюдава сериозен спад. Именно поради тази причина, трениращите мъже търсят всякакви начини, по които да повишат нивата на тестостерон в тялото си. Според личните предпочитания на един човек, той може да се обърне към множество, не толкова безопасни методи, като приема на стероиди. Но, ако търсите естествен бустер – бабините зъби са най-подходящия извор на полезен и безопасен тестостерон за вас. Разбира се, в един по-добър свят, билката би задействала този процес почти толкова бързо, колкото стероидите ще го направят, но за съжаление всичко си има цена. И ако сте готови да заплатите с търпение и предпочитате да отделите повече време, знаейки, че го инвестирате в натурални източници, тогава не се колебайте и намерете начин, по който да се сдобиете с билката в най-чистата ѝ форма.

 

Действа като източник на повече сила и издръжливост
Ако има нещо, от което се нуждаят абсолютно всички спортисти, това е сила и издръжливост. За да могат мускулите ви да работят правилно, достигайки все повече и повече до желаните резултати, е нужно да се сдобиете с естествен източник на енергия. Е, имаме страхотни новини за вас в тази връзка – бабините зъби могат да повишат в пъти нивата на издръжливост и физическа сила само до няколко дни след редовна употреба на екстракта от билката.

babini-zabi-fitnes-trenirovka
Повишава значително концентрацията
Нека си признаем, колко по-съсредоточени сме, толкова по-добри резултати можем да постигнем. Ако изгубите фокуса и концентрацията си върху това, което правите, има вероятност да се почувствате несигурни или изтощени. Ако сте отдаден спортист, значи сте наясно колко е важен приемът на хранителни добавки, които да допринесат точно за този аспект от спортуването и подобряването на физическото състояние. Някои добавки обаче могат да са вредни за здравето и организма или да ви струват купища пари. Това, което бабините зъби могат да ви предложат, е същият ефект, чието постигане изисква повече време, но за по-малко средства и в пъти по-безопасен и полезен начин.

С какво може да се комбинира за по-добър ефект

Може би се чудите дали може да комбинирате приема на бабини зъби с други хранителни продукти, за да постигнете по-голям или по-бърз ефект. Отговорът е и да, и не. Тъй като билката може да взаимодейства негативно с някои съставки в лекарствата, в други билки или в определени храни, е добре да обърнете внимание на това с какво можете и с какво не бива да я съчетавате.

С какво могат да се комбинират бабините зъби

Като отчасти адаптогенна билка, бабините зъби могат да се комбинират със следните хранителни добавки:

 • левзея, цинк, магнезий, витамин D;
 • суроватъчен протеин, креатин, L карнитин, аминокиселини;
 • креатин монохидрат, левцин.

babini-zabi-levzeya
С какво НЕ бива да се комбинират

Както споменахме, трябва да се има предвид, че Трибулус терестрис си взаимодейства негативно с някои лекарства, например тези, използвани за проблеми със сърцето или кръвното налягане като:

 • бета-блокери;
 • нитрати;
 • ACE-инхибитори;
 • дигоксин;
 • някои диуретици;
 • алкохол.

Разбира се, списъкът както с възможни, така и с неблагоприятни комбинации не е изчерпан, както и не може да се гарантира ходът при индивидуален прием и начин, по който всеки отделен организъм би могъл да реагира. За най-точна преценка, е добре да се консултирате с лекар фармацевт, който да разгледа случая ви индивидуално и да ви даде адекватно мнение и съвет.

Под каква форма може да се приема

Както всяко друго лечебно растение, бабини зъби също може да се приема под различна форма.

Под формата на таблетки

Трибулус терестрис се произвежда и под формата на таблетки, които се изписват предимно на мъже, при проблемна сексуална функция. При нежния пол, таблетките служат за намаляване на болезнените симптоми при менструация, при репродуктивни проблеми или при дискомфорт в период на менопауза.

Под формата на чай

Ако обичате чай, може да изберете приема на бабини зъби под тази форма. Но имайте предвид, че приготвянето му е доста специфично, отнема повече време и е по-различно от приготвянето на обикновен чай. Ако сте решили да приемате билката по този начин, най-добре прочетете статията ни за чай от бабини зъби за повече информация и съвети около направата му.

babini-zabi-chai-fitnes
Под формата на тинктура

Характерно за приема на бабини зъби под формата на тинктура е по-бързият ефект и усвояването от организма на всички полезни свойства на билката. Екстрактът или тинктурата, представляват естественото извличане на веществата и съставките от растението. Ето защо ви препоръчваме да приемате Трибулус терестрис под формата на тинктура. Такава може да намерите на сайта на Здраве и вино.

За какви фитнес цели може да се използва

Ето, че стигнахме до най-интересната за всеки спортист част от статията. Вероятно знаете колко усилия се изискват за постигането на желаните резултати и че това никак не става лесно и бързо. Само, ако имаше начин да се подпомогне този процес… Ами, ето една добра новина от Здраве и вино – има такъв и той се състои във включването на билката бабини зъби към вече изградения хранителен режим. Тя би могла да подпомогне качеството на тренировката по следните начини:

Увеличаване на мускулната маса

Това, което спомага за растежа на мускулната маса, са високите нива на хормона тестостерон в мъжкия организъм. Той е отговорен за възстановяването на мускулните влакна, адаптирането на мускулите към извършването на определени упражнения и синтеза на протеин в тялото. По този начин той подпомага по-лесното покачване на мускулната маса, както и по-бързото възстановяване след тежка тренировка. Бабините зъби са известни със значителното умножаване и балансиране на нивата на тестостерон в тялото, благодарение на което, се увеличава и по-горе споменатата маса на мускулите.

babini-zabi-muskulna-masa

Намаляване на телесните мазнини

Имайте предвид, че бабините зъби не могат напълно да изгорят подкожните мазнини, но могат да редуцират до някаква степен тяхното образуване. Резултатите при бодибилдърите и по-сериозните спортисти обаче ще са по-видими, тъй като те имат по-високо производително ниво на енергия, което е от немалко значение за функциите на метаболизма и бързото справяне с мазнините.

Сваляне на тегло

Друга значима полза при ежедневния прием на бабини зъби е поддържането на здравословно ниво на кръвната захар, както и за редуцирането на „лошия“ холестерол. По този начин ще се чувствате достатъчно сити, което пък от своя страна може да помогне при свалянето на определено тегло.

Препоръчителен прием и възможни странични ефекти

За да е оптимален, здравословен и да носи нужните ползи и ефекти, приемът на билката бабини зъби трябва да е правилно регулиран и съобразен с допустимите дневни дози. Това е важно също така и за да се избегне появата на възможни нежелани реакции.

Препоръчителен прием

Препоръчителният дневен прием варира от 600 до 1500 мг. Може да се разсрочи на три пъти на ден – сутрин, обед и вечер. Желателно е да приемате билката след хранене, тъй като е възможно да раздразни стомаха.

Странични ефекти

Като всяка една билка или лекарство, приемът на Трибулус терестрис също може да доведе до странични ефекти, като най-тежките могат да са виене на свят или тремор. Това се получава, поради ефекта на билката да намалява нивото на кръвната захар до допустими за организма стойности. Въпреки това, приемът на бабини зъби е сравнително безопасен и при регулиран такъв, не се наблюдава опасна токсичност или сериозни странични ефекти.

Заключение
Надяваме се, че тази статия ви беше от полза и че сме успели да ви запознаем в дълбочина с чудотворните свойства на бабините зъби, отнасящи се не само до подобряването на общото здравословно състояние, но и до всички ползи, които могат да доведат до желаните издръжливост, сила и фитнес резултати. Ако искате да разберете повече за това какво представляват бабините зъби, за какво и как се използват, други техни приложения и противопоказания, прочетете статията ни, разкриваща всичко това тук.

babini 30ml

07.00лв. – 16.00 лв.
Тинктура от бабини зъби

<pstyle=“padding-top:20px;>

Вашият коментар