Приз „Брюкселско зеле“

Приз – Брюкселско зеле – Време за прочитане: 6 мин.

Да, това не е шега. От 2011 г. насам учени и бизнесмени получават награда „Кристално брюкселско зеле“ за високи постижения при осъществяването и разпространението на научноизследователски програми в рамките на Европейския съюз. Навярно няма друг зеленчук, който да е заслужил подобно признание. Същевременно обаче остава пренебрегван от деца и възрастни.

От нюха на умелия готвач зависи да придобие нова слава.

В ботаниката брюкселското зеле е известно като част от групата на Brassica oleracea, в която също участват зеле, броколи, карфиол. Първото научно описание на вида прави шведският учен Карл Линей. Наименува го на белгийски фермери, но произходът на двугодишната култура е още по-древен. Според проучвания води началото си от диво зеле, открито в Афганистан, Иран и Пакистан. В Белгия се култивира около 1200 г., но масовото му производство започва чак през XVI век. Родството със зелето дава силно отражение не само във външния вид.

При развитието си брюкселското зеле започва да расте подобно на обикновено зеле, но след това се издължава и стига до височина 3 метра. Популярни сортове със запомнящи се имена са Bubbles, Prince Marvel и Oliver. Разликата при тях се определя от размера на зелките. Независимо че почвата в България е благоприятна за отглеждане на брюкселско зеле, страните, в които има висока продукция, са Великобритания, САЩ и Канада.

Заедно с предпочитаните за консумация броколи и карфиол брюкселското зеле е представител на семейство Кръстоцветни. Този факт го нарежда сред най-богатите на витамини и минерали зеленчуци. В състава си има витамините А, В, С, К и минералите калий, манган, магнезий и желязо.

Ето и тяхното въздействие върху организма на човек:

  • Наличието на Витамин А подобрява зрението, като помага на ретините да различават цветове. Каротеноидите заексантин и лутеин съдействат при филтриране на светлината така, че ретините да не са изложени на ултравиолетови лъчи. Витамин А предпазва и от редица сърдечносъдови заболявания и се грижи за костната плътност.
  • Витамин К оказва влияние върху съсирването на кръвта и подобрява здравината на стените на кръвоносните съдове.
  • Чрез витамин С се укрепва имунитетът и организмът се справя с хроничната умора.
  • Изследвания показват, че съдържащите се в брюкселското зеле глюкозинолати, имащи свойството да премахват канцерогени, оказват благотворно влияние при борба с ракови заболявания.
  • Калият спомага за изваждането на излишните количества вода от организма. По този начин се отстраняват токсичните вещества и се осъществява процес на детоксикация.
  • Наличието на желязо облекчава симптомите на малокръвие.
  • Намиращите се в брюкселското зеле фибри намаляват холестерола в кръвта и предпазват от диабет тип 2.
  • Като източник на фолиева киселина зеленчукът се препоръчва на бременни жени.

Непременно трябва да се отбележи, че хора с нарушена функция на щитовидната жлеза е желателно да избягват консумацията на представители на семейство Кръстоцветни, защото има риск да се затрудни усвояването на йод от организма. Все пак в малки количества и задължително преминали топлинна обработка зеленчуците могат да бъдат включени в менюто им.

За да се извлече най-доброто от брюкселското зеле, бъдещият кулинар е необходимо да познава особеностите при съхранение и приготвяне:

  • При избора на брюкселско зеле трябва да се търсят твърди и яркозелени видове с жълто-зелена основа.
  • Трудно за практикуване, но до момента на консумиране зелките е добре да се държат на стеблото, защото увеличават срока си на годност.
  • Пресните зеленчуци могат да се съхраняват в хладилник до 10 дни. При замразяване е желателно предварително да се запарят за 3-4 минути. Така могат да издържат около година.
  • Преди топлинна обработка е препоръчително да се направят разрези в основата на брюкселското зеле, за да се свари сърцевината.
  • За да се избегне разнасянето на неприятна миризма при топлинната обработка на зеленчука, е важно да се готви, докато цветът му е зелен. Този процес се равнява на около 7-10 минути.
  • Възможен начин за проверка на брюкселското зеле е пробиването му с клечка за зъби.
  • Трябва да се има предвид, че при варене увеличава размера си и губи голяма част от полезните си свойства.

Приятно, хрупкаво и сочно може да бъде брюкселското зеле, ако се спазват препоръките. В комбинация с точните подправки вкусът му се допълва и прави ястието с негово участие сред любимите за приготвяне. Ето защо брюкселското зеле заслужава място на трапезата ви.

Рецепта за печено брюкселско зеле с каперси, орехи и аншоа

Необходими продукти:

  • 1 кг брюкселско зеле
  • 2 малки глави лук
  • 3 с.л. каперси
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • ¼ ч.ч. балсамов оцет
  • 1 с.л. зърнена горчица
  • 2 с.л. мед
  • ¾ ч.ч. зехтин extra-virgin
  • 50 г аншоа
  • сол
  • прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Брюкселското зеле се почиства от външните листа, измива се и се нарязва на две половини. Изсипва се в подготвена за печене тава и се подправя със сол, черен пипер и ¼ ч.ч. зехтин. Поставя се в предварително загрята фурна на 220° С и се пече за около 20 минути, като периодично се разбърква. В отделна купа се разбиват балсамовият оцет, горчицата и медът. Прибавя се останалият зехтин до получаване на емулсия. След това се добавят каперсите, ситно нарязаните лук и чесън и аншоата. По желание се слагат сол и черен пипер. Накрая към получената смес се прибавя готовото брюкселско зеле, поръсено с орехи.

Добър апетит!

( Здраве & Вино – Здравословният блог – Здраве, Вино и Наслада! )

Препоръчани статии:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *