Мандарини за късмет

Мандарини

( Мандарини за късмет – Време за прочитане: 8 минути )

Далеч-далеч на изток, в сърцето на древен Китай преди хиляди години хората вярвали, че за да получат благоразположението на съдбата, е необходимо да живеят в хармония със заобикалящата ги среда. Така се зародило изкуството, наречено фъншуй. Според него за поддържането на реда и равновесието в света било необходимо да се следват определени правила на действие и подредба на конкретни предмети. Сред избраните се оказали и мандарините, които се превърнали във важен символ на щастие, благоденствие и просперитет. И ако за нашата Нова година от съществено значение е баницата с късмети, то за китайската това е наличието на мандарини.

Произходът на мандарините обаче е оплетен в географски и исторически връзки.

Вечнозеленото дърво от семейство Седефчеви се появява преди 3 000 години на територията на югоизточна Азия и Филипините, но получава своя разцвет в Китай. Това е нагледен пример за взаимовръзката между азиатските страни в стопански и културен план. От историческа гледна точка често се случва различни изделия да се развиват в Китай, но да произлизат от Индия.

Съществена част от развоя на мандарините е формирането на наименованието им. В китайския език йероглифът „джу“, с който се изписват портокал и мандарина, както и цветът оранжево, носи значението на думите „благополучно“ и „растение“. Привличащо вниманието е обяснението за етимологията на плода, касаещо Западния свят. Открива се в санскритското mantri, което означава „съветник“. Думата обаче навлиза в Европа и то в португалския език през малайски. Появява се глаголът mandar – командвам, нареждам. Навярно заради мореплавателските експедиции през XVI век португалските търговци започват да наричат китайските сановници мандарини, а оттам следва и приемането на официалния говорим китайски език с едноименното наименование. Чак през XVIII век цитрусовите плодове приемат същото име, най-вероятно заради цвета на официалните дрехи на висшите чиновници. От XIX век пък мандарините са представени в Европа – първо в Англия, а след това и в Средиземноморския регион.

В наши дни най-големите производители на мандарини са Китай, Испания и Бразилия. В България се срещат предимно домашно отглеждани сортове. През годините се появяват причудливи разновидности на плода. Сред най-популярните са сортът „Клементина“, който получава името си във Франция, когато Клемон Родие създава хибрид между мандарина и кисел портокал; „Тангерин“, кръстен на мароканския град Танжер, е най-дребният сорт; „Танжело“ е едър плод с леко горчив вкус, смесица от мандарина и грейпфрут. В последно време в големи количества се консумират мандарини вид „Сацума“. Името им идва от бившата японска провинция Сатсума. Характерното при този сорт е по-тънката кора и липсата на семки. Интересни по външност са „Кумкаут“, който е с обла и издължена форма, и „Минеола“, която е с крушовидна форма.

Мандарини

Независимо от разнообразието на плода мирисът на мандарината оставя усещане за бодрост и уют в зимните месеци.

Освен тези свои качества се оказва, че дребният оранжев плод е от изключителна полза за човека. Ето защо:

  • Високото количество на витамин С в мандарините подобрява работата на имунната система.
  • Наличието на витамин D предпазва от рахит.
  • Витамин К се грижи за еластичността на кръвоносните съдове.
  • Бета-кератонинът, съдържащ се във витамин А, подобрява зрението.
  • Витамин Е има антиоксидантно действие и предпазва кръвоносните съдове.
  • Фолиевата киселина в мандарините успокоява гърлото, трахеята и белите дробове.
  • Флавоноидите, намиращи се в кората на плода, имат противотуморно действие.
  • Наличието на бром в мандарините успокоява нервната система.
  • Изобилието от пектин в плода спомага за движението на червата.
  • Хесперединът в мандарините не допуска преждевременното стареене и има антиалергично действие.
  • Употребата на мандарини понижава количеството холестерол и триглицериди в кръвта.
  • Семките на мандарините съдържат гликозоиди, които имат благоприятно въздействие върху стените на кръвоносните съдове.
  • В цитрусовия плод се срещат вещества, наречени фитонциди, които имат подобно влияние върху организма като антибиотиците и оказват антимикробно действие.
  • Пресният мандаринов сок е полезен при някои кожни заболявания. Поразени от гъбички нокти могат да се третират със сок от плода или втриване в кората.

Мандарините съдържат 87% вода и около 7% захар. Наличието на калий, калций, фосфор, магнезий и желязо само допълват списъка с полезни вещества. Забележително е, че цитрусовият плод има свойството да повишава апетита на човек.

Мандарини

Наред с всички ценни качества, които мандарините притежават, се наблюдават и някои здравословни рискове.

  • При заболявания на бъбреците, лигавицата на стомаха и червата е възможно мандарините да предизвикат дразнение.
  • При рани в устата мандарината, както и останалите цитрусови плодове, е препоръчително да се избягват.
  • Всекидневното пиене на плодови сокове причинява изтъняване и разрушаване на емайла на зъба. Дължи се на факта, че в състава на соковете се съдържат захар и плодов екстракт, който е богат на киселини. Комбинацията от тези две съставки води до увреждане на повърхността на зъба. Захарта я размеква, а киселината прониква навътре и разрушава структурата.

Все пак разпространението на мандарината е широко. Навярно защото всички нейни съставни части влизат в употреба. От кората и цветовете се приготвят етерични масла, които имат различни приложения. Главно тонизиращо, но и с антисептичен ефект, маслото от мандарина е лек срещу спазми на дихателната, храносмилателната и нервната система. Използва се и при ароматерапия, но трябва да се подхожда с внимание към този процес, защото въздействието е различно при всеки човек. Противопоказно е при епилептици, хипертоници, кърмачки и бременни. При продължителна употреба може да доведе до еуфорични състояния.

Приложението на мандарината не се ограничава единствено до етерични масла. Цитрусовият плод участва в състава на много парфюми и е ефикасен начин за подмладяване на кожата. Например във формата на маска за лице.

Друга употреба на мандарините е като декорация на дома. Изсушените кори на плода могат да се навържат на връвчица заедно с канелени пръчици и да се закачат на вратата или стената. Така ще придадат празнично настроение.

Мандарини

От плода също могат да се направят конфитюри, мармалади и ликьор. Не е за пренебрегване утрините да бъдат посрещани с чай от кори на мандарини. Както става ясно, участието на мандарините в нашата кухня е все още малко разпространено. Често те са съставна част само от сладкарски произведения, но постепенно потреблението им се разширява и плодът става свежо допълнение към вкуса на много салати и основни ястия.

Рецепта за салата със спанак, авокадо, мандарини и ядки:

Необходими продукти:

  • 100 г спанак
  • 4 броя мандарини
  • 1 брой авокадо
  • ¾ ч.ч. зърна от нар
  • ¼ ч.ч. нарязани печени бадеми
  • ¼ ч.ч. печени орехи
  • 2 с.л. винен оцет
  • ½ ч.ч. лека майонеза
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. маково семе
  • 1 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

В малка купа се разбиват оцета, захарта и солта, докато се разтворят. Към тях се добавят майонезата, меда и маковото семе. При получаване на гъста смес се прибавя прясно мляко, за да се разреди. Препоръчително е дресингът да се остави в хладилника. През това време в купа се нарязват спанак, авокадо, бадеми и орехи. Прибавят се парченца мандарини и зърна от нар. Разбъркват се и се поливат с дресинга.

Добър апетит!

( Още страхотни статии в здравословния блог на Здраве & Вино )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *