Джинджифилови случки

Джинджифил

Джинджифилови случки – Джинджифил и здраве: Време за прочитане: 6 минути

Всеки пази спомен от детството за безгрижните дни, прекарани при баба.

Сред необятния брой преживявания навярно намира място и епизодът със случайно откритата метална кутия за сладки на рафтовете в малката кухня, която вместо с лакомства се оказва пълна с шевни принадлежности. Да, неведнъж сме се подвеждали, че в красиво изобразената кутия ще намерим джинджифиловите сладки, за които цял следобед сме бленували и сме си представяли как победоносно ще изядем. Днес вече пораснали най-вероятно също следваме бабиния пример и съхраняваме всевъзможни предмети в разнообразни кутии. Джинджифиловите сладки обаче вече не са копнеж. Приготвянето им у дома се е превърнало в приятно и отпускащо занимание, а ароматната подправка е придобила толкова широко приложение, че лесно може да се намери в близкия магазин.

Ако разлистите ботаническите книги, ще откриете растението джинджифил под името zingiber officinale.

Неговите корени са сред най-забележимите външни белези, по които се разпознава. На повърхността обаче стеблото на джинджифила достига приблизително 1,5 м височина, а листата, които наподобяват формата на копие, са с дължина 1,2 м Интересно е, че джинджифилът има и цветове, които са събрани в конус и под зелената им обвивка се откриват пъстри цветове в палитрата от бледо жълто до червено. Ще се изненадате, но любимият на всички ни джинджифил наистина е едно пъстро и красиво цвете:

Джинджифил

Още преди 7000 години многогодишното тревисто растение джинджифил се включва в кулинарните и медицински традиции на Южна Азия. В Европа навлиза чак през Античността. При осъществяването на търговските връзки освен джинджифил се пренасят и ароматните подправки черен пипер и китайска канела, но с упадъка на Римската империя познатото уханно растение става скъпа стока и почти изчезва от средновековния пазар. Съвсем различен е развоят на неговата история по време на великите географски открития, когато джинджифилът достига Ямайка и намира благодатна почва, на която да се развива. Така и до днес той е сред главните съставки на ямайската кухня. Любопитно е, че през своите дълги пътувания по море джинджифилът се превърнал в неизменна част от менюто на моряците, тъй като те открили, че предотвратява симптомите на морска болест.

Изобщо джинджифилът е подправка с изключителна стойност за човека.

Антиоксидант, който се нарежда по сила до червените боровинки и нара. В него се съдържат витамините В1, В2, В3, В5, В6, В9, витамин С, както и минералите калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий, цинк. От богатия му състав може да се досетим и че списъкът с полезните му свойства за човешкия организъм е дълъг:

  • Джинджифилът помага в случаите на лошо храносмилане като повишава прилива на кръв в храносмилателната система. Така ускорява храносмилането на храната в червата и съдейства за тяхното по-бързо прочистване.
  • Както стана ясно, джинджифилът се ползва при колики, гадене и повръщане, тъй като съдейства за тяхното предотвратяване.
  • Ароматната подправка увеличава нивата на добрия холестерол в кръвта и същевременно сваля нивата на лошия холестерол, с което намалява риска от развиване на атеросклероза.
  • Притежава значителни противовъзпалителни свойства.
  • Редуцира мускулната болка, която е резултат от тежки тренировки.
  • Приемът на екстракти от джинджифил потиска безпокойството.
  • Подобрява умствената дейност и съкращава времето за реакция.
  • Употребата на джинджифил понижава значително силните менструални болки.
  • Има ефект при борбата с импотентността.
  • Понижава нивото на мазнини в организма и помага за намаляване на телесното тегло.
  • Помага за справяне с упоритата кашлица.

Джинджифил

Колкото и да е благотворен за организма, джинджифилът трябва да се избягва от хора с:

  • камъни в жлъчката
  • сърдечно-съдови проблеми
  • заболявания на мозъчната тъкан
  • регистрирана бременност и от кърмещи жени

Друг интересен факт за джинджифила, който не бива да се пропуска, е, че намира приложение и във фармацевтичната индустрия, като смекчава неприятния вкус на лекарствата. С това не се изчерпват неговите възможности. На пазара джинджифилът може да се намери в няколко разновидности. Познатите ни джинджифилови бисквити и ароматният хляб се правят от джинджифил на прах. В суров вид джинджифилът има парещ вкус и цитрусов аромат. Ако скоро сте разнообразявали ежедневното си меню със суши, най-вероятно сте забелязали тънките бежови лентички в платото. Това е маринован джинджифил. Неговото присъствие там е, за да изчиства вкуса след всяка хапка със сурова риба.

Запазено място джинджифилът има и в чаената традиция. Когато го използваме обаче трябва да сме особено внимателни с количеството, което слагаме. Тъй като има пикантен вкус, е за предпочитане чаят да се подслажда с мед. Не е препоръчително обаче да се пие преди сън, защото има ободряващ ефект. Около 1 супена лъжица прясно настърган джинджифил на ден или ¾ чаена лъжица на прах са напълно достатъчни, за да се усети неговото въздействие.

Джинджифил

За да може за по-дълго време да се възползваме от полезните качества на джинджифила, трябва да знаем как правилно да го съхраняваме.

Ето няколко съвета:

  • Пресният джинджифил е далеч по ароматен от сушения и затова е за предпочитане при консумация.
  • Свежият джинджифил е препоръчително да се съхранява в хладилник, увит в кърпа.
  • Сушеният джинджифил е най-добре да се държи на хладно и тъмно място в стъклен съд или отново в хладилник.

В азиатската кухня почти няма ястие, в което да не присъства джинджифил. Той подчертава всички аромати и има свойството да събужда апетита. Чудесен е за мариноване на почти всякакъв вид месо. Поради тази причина ви предоставям рецепта за ароматен сос за печено месо или риба.

РЕЦЕПТА ЗА ДЖИНДЖИФИЛОВ СОС

Необходими съставки:
  • 1/3 ч.ч. лимонов сок
  • 1/3 ч.ч. соев сос
  • 8 скилидки чесън
  • 1 парченце пресен обелен джинджифил
  • 1 ч.ч. зехтин
Начин на приготвяне:

Всички съставки за соса без зехтина се разбъркват в блендер. Преди да приключим, се добавя зехтинът и се разбърква отново. Сосът може да се съхранява в хладилник в продължение на дни, готов да ви послужи за всякаквовкусови експерименти в кухнята.

Наслука!

( За още полезни и интересни статии – посетете здравословния ни блог тук! )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *