Дуо „Боб и леща“

Боб леща

Статия – Дуо „Боб и леща“ – Време за прочитане: 8 минути

През далечната 2003 г. всички се питаха „Where is the love?“ („Къде е любовта?“)

Припявайки си песента на американските музиканти The Black Eyed Peas. Дългото им име бързо се възприе от публиката, но значението му остана встрани. Преведено на български то би звучало като „Папудите“ или „Малките чернооки грахчета“. Всъщност папуда е вид дребен боб и по нашите земи е известен като „птичи боб“ или „бебридж“. В този ред на мисли, щом групата успя да покори света със своето фасулско име, дали появата на трио „Смилянски боб“ на българска сцена би имало същия успех?

Засега смилянският боб е популярен единствено със своите вкусови качества обаче. Отглеждан в горното поречие на река Арда, за местните жители е познат като „фасульовица“. Значимостта му е толкова голяма, че в родопското селце, от което носи името си, има създадена етнографска сбирка на „Смилянския фасул и родопските терлици“. Освен да разгледат предметите, направени с бобови зърна, посетителите имат възможност и да участват в направата на най-голямото пано от фасул. С поставянето на бобово зърно върху платното те ще направят стъпка към желанието на хората от селото да постигнат рекорд на Гинес. В последната събота на октомври пък се чества празника на смилянския боб.

Българската разновидност на едногодишното растение е само малък принос в богатата колекция.

В света има близо 200 вида боб, които се различават по вид, форма и вкус. Дълго време съществувало объркване в ботаниката за името и произхода на фасула. След археологически находки, направени на териториите на Мексико и Перу, се установило, че бобът е култивиран още преди 7000 години, но в текстове древногръцкият философ Питагор също споменавал бобената култура. По-късно се разбрало, че зад наименованието фасул стоели бакла и папуда, които са негови разновидности, а на европейската трапеза познатият боб е въведен от мореплаватели през епохата на Великите географски открития с името Phaseolus vulgaris.

Bob_Leshta_2

Сред впечатляващите сортове боб са „Калипсо“, наричан още „Ин-Ян“, заради окраската си, която е черно-бяла, „Черната костенурка“, който е малък и ярък черен боб и е измежду основните съставки на латиноамериканската кухня.

Отличителна черта на фасула е и процесът на неговото развитие.

Той не само че не разрушава почвата, в която е отглеждан, а дори я обогатява. Свойство, което се дължи на възли в корените, които вкарват азот в почвата. Привично е и за всички представители на бобовите култури, сред които е и лещата, а накъде без нея в бобовото изпълнение.

За разлика от фасула лещата присъства в европейските рецептурници от 10-12 века по-рано. Процесът ѝ на възникване започва на териториите на Азия и Близкия изток още отпреди 8000 години. Твърди се, че е една от първите култивирани храни. Заради високата ѝ хранителна стойност е била ценен източник на протеин. В днешно време се срещат няколко разновидности на лещата. Зелена леща се открива във Франция, Италия и Северна Америка, като характерното при нея е, че не се разварява по време на готвене. Жълта леща може да се опита в Кипър и Индия, както и черна, която е известна с името белуга, защото зърната ѝ напомнят за хайвера на морската риба. В Мароко, Русия и Турция е на почит пикантният вкус на червената леща, която от известно време набира популярност и у нас, но все още не може да надмине кафявата леща.

Bob_Leshta_3

Бобовите храни са сред най-богатите растителни източници на белтъчини

Но в състава си те съдържат и много други ценни вещества, като незаменимите аминокиселини, желязо, витамини А, В, С, Е, К, фибри, йод, калций, магнезий, калий, манган, натрий, фосфор. В следващите редове са представени в по-разширен вариант.

  • Фибрите в боба и лещата активират чревната перисталтика, понижават холестерола, регулират кръвната захар и са подходящи за хора, страдащи от диабет тип II.
  • Магнезият в лещата подобрява кръвообращението, като спомага за равномерното разпределяне на кислород и хранителни вещества из тялото.
  • Калият в белия боб понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт.
  • Намиращото се и в двете бобови култури желязо, подпомага преноса на кислород в кръвта.
  • Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, се грижи за нервната система. Играе роля и в синтеза на ДНК, РНК и червените кръвни телца.
  • В лещата се срещат веществата „фитпестрогени“, които са от полза при жени преди и по време на менопауза.
  • Отделен вид растителен протеин, наречен лектин, има високо противодействие срещу развитието на ракови клетки.
  • Значителна роля в регулиране на нервната система играе витамин В3.
  • Цинкът поддържа здравината и еластичността на костите и ставите.
  • Лещата доставя необходимата доза антиоксиданти и намалява шансовете за развитие на атеросклероза.
  • Комбинацията от витамини А, Е, С подобрява зрението.
  • Високото количество на Витамин Е предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Колкото и полезни качества да имат бобът и лещата, те могат да предизвикат сериозно физическо неразположение у човек.

Ето някои противопоказания:

  • В лещата и боба се срещат естествени съединения с името „пурини“, които могат да предизвикат формирането на камъни в бъбреците. Поради тази причина хора със заболявания на този орган трябва да избягват консумацията им.
  • Бобът не се препоръчва при гастрит, язва, болести на задстомашната жлеза.
  • Бобовите култури трябва да се избягват при подагра, защото се изострят болките в ставите.
  • Хора с установена алергия към бобовите изделия не бива да ги консумират.

Bob_Leshta_4

Бобът и лещата са се превърнали почти в национално ястие. Особено през зимния сезон са сред често използваните продукти, но за да се получат вкусно, е необходимо да се спазват някои указания.

  • При покупка на бобови култури трябва да се обръща внимание на лъскавината и здравината им.
  • Известен факт е, че консумацията на боб предизвиква силен дискомфорт в стомаха, но предварителното накисване и многократната смяна на водата при варене намалява този ефект. Прибавянето на джоджен и олио също би помогнало.
  • Не е наложително лещата да бъде накисвана, но е нужно, преди да се премине към готвене, да се измие, защото може да има следи от частици, попаднали в нея.
  • Бобените растения увеличават обема си при варене и трябва да се готвят в голям съд. Съотношението им с водата е 3:1 или 4:1. По-ясно обяснено – 3 или 4 чаени чаши вода отговарят на 1 чаена чаша леща/боб.
  • За да станат вкусни и ароматни, е желателно да се варят на бавен огън, като солта се прибави накрая.

Както стана ясно бобовите култури са богати на растителни протеини, но за да се развива добре човек, е необходимо да получава и животински, не само от месо, а и от млечни продукти. За тази цел е препоръчително да се редуват или комбинират. Ето една идея за салата, в която участват и двата вида протеини.

Рецепта за салата от леща и праз

Необходими продукти:

  • 1 ½ ч.ч. леща
  • 1 стрък праз
  • Сол

Домашна майонеза:

  • 2 яйца
  • 400 мл олио
  • 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • Сол

Начин на приготвяне:

Лещата се измива и се слага да се вари. През това време се приготвя домашната майонеза, като двете яйца се разбиват и към тях се прибавят олиото, солта и лимоновия сок. Празът се нарязва на ситно. Щом лещата е готова, се прецежда и се оставя да изстине. Като се охлади, към нея се добавят празът и майонезата и се разбъркват. Салата е готова.

Добър апетит!

( Здраве & Вино – Здравословния блог – Здраве, Вино и Наслада! )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *