Нейно величие баницата

баницата

Нейно величие баницата – Време за прочитане: 4 минути

Спокойно може да се приеме, че присъствието на баницата на българската трапеза е със свещен статут. Вкуси ли човек от домашната баница и делника се превръща в празник. Дори и най-големият скептик не може да остане равнодушен пред сладостта ѝ. Разпространението ѝ по нашите земи е повсеместно – от изток на запад, от юг на север. Дори и отвъд границите на страната е възможно да се опитат баници с точени кори и разнообразни плънки. Разновидностите им са толкова много, че човек може да яде всеки ден в продължение на седмици, без да повтори. Рецептите варират от баници със сирене, яйца и масло, с извара, тиква, ориз, спанак, лук, праз, зеле, коприва, цвекло и дори месо.

Какво обаче се знае за баницата?

Още от тъмните векове на Средновековието баницата е завоювала своето място в менюто на народа. Историческите данни свидетелстват, че се е именувала със славянските думи „млин“ и „клин“. Сведения за нея се откриват в „Показалец“ на Георги Раковски, който споделя за „вкуснейшая българска баница, или млин, коя много пътешественици образовани европейци с наслаждением съ яли по България и образованому миру приказвали.“ Видно още тогава баницата е успявала да плени чуждестранните вкусове и да остави дълбок спомен. Редица пътешественици, които прекосявали нашите земи, описателно разказвали в своите пътеписи за традиционното печиво и го препоръчвали на всички, които ще дойдат в България.

С времето преклонението пред баницата нараствало все повече и за нея се отредила роля в литературата. Често тя присъства в произведенията като персонаж, който е причината за раздор между героите. Разказът „Неопечената баница“ на Чудомир представя леля Минка и свако Данчо като порядъчно семейство, които хем много се обичат, хем много се карат. Един ден те решили да си опекат баница, но така и не могли да се спогодят в коя фурна да я оставят. Накрая станало така, както свако Данчо настоявал и те бързо я изяли, като не спирали да спорят дали е изпечена, или не. Около баницата винаги нещо се случва, защото все попада в центъра на събитията. Елин Пелин също не подминава нейната особа в стихотворението „Бабината баница“.

баницата

Колкото и да е малка страната ни, всеки край си има своите особености на приготвяне на тестеното изделие.

Българската кулинарна традиция е отделила 3 типа според направата им: редена, вита и смесена баница. Още от имената им човек лесно може да се ориентира какви са основните разлики между тях. Редената баница се приготвя като отделните листове от корите се подреждат едни върху други, като между тях се поставя мазнина, сирене, яйца или избраните от готвача продукти. Често е позната и с прозвищата наложена и права баница. При витата баница схемата на приготвяне включва първо поставянето на продуктите от плънката върху кората и навиването им след това. Всяко руло се подрежда спираловидно в кръгла тава, докато накрая не заприлича на черупка от охлюв. В съдържанието на витата баница обичайно участват месни продукти, но не е изключено и да са листни зеленчуци. На някои места я наричат свивник, ръченик, тепсийник. Смесените баници се приготвят, като корите се сгъват диагонално и между двете страни се слага плънка. Така крайната форма на клина, както е известен този вид баница, е триъгълен. В някои области са популярни т.нар. „къдрави баници“ или „дрипави“, защото при реденето корите се намачкват и при изпичане баницата изглежда надиплена.

Няма значение как е подготвена баницата, важното е да е вкусна и в нея да има късмети. Това пък са условията, които трябва да покрива новогодишната баница. Тегленето на късмети в празничната нощ обединява всички около баницата и укрепва вярата им в доброто. Неоспоримо е, че „късметите“ се сбъдват, стига обаче човек да се потруди за тях.

баницата

И преди да премина към една любима рецепта за банички, ще допълня, че на 20 км от Враца е разположено село Баница. Неговото име произлиза от стара дума за баня. Намиращите се на територията на селцето минерални извори и плувен басейн достойно защитават името му.

Рецепта за банички за всякакви поводи

Необходими продукти:

  • 1 пакет майонеза
  • Сирене
  • Кори за баница

Начин на приготвяне:

Майонезата и сиренето се смесват, докато не се получи готова смес за намазване. Корите се разрязват на ленти и след това се навиват като пура по 2 листа със сместа. Поставят се в тава и се пекат на предварително загрята фурна на 200°С . Готови са за около 30 минути.

Сладко хапване и весело посрещане на новата година!

( Още интересни статии може да намерите в здравословния блог на Здраве & Вино )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *