8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Защото в живота се състезаваш единствено със себе си.

Имаш ли чувството, че колкото и усилия да полагаш, все нещо не се случва както трябва? Чуваш ли постоянно, че всичко зависи от теб, но ти не знаеш какво повече от това да направиш?

Всъщност голямата битка в живота е между теб и теб, а най-голямото състезание – днешното ти „Аз“ да е малко по-добро от вчерашното. Това е.

Тази битка е изпитание, но и вълнуващо приключение. Тази битка не е като всяка диета, която започва от утре, но все пак можеш да си позволиш да отложиш с още седмица. Защото това е пътешествие към преоткриване на едно ново „Аз“, на една по-добра версия на теб, това е едно обещание, което даваш сам на себе си.

1. Стреми се към златото.

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Дотук с олимпийския принцип! Първото място е едно и ако не се стремиш да попаднеш там, то целите ти не са достатъчно високи. Тази седмица си постави предизвикателство да постигнеш нещо и отделяй по един час на ден за това. Води си записки, за да следиш прогреса, с които напредваш към заветната цел.

Предизвикай се! Измисли нещо трудно, задача, на която не знаеш отговора. Мисли извън зоната си на комфорт, дерзай. Ако имаш влечение към кулинарията например и си огромен фен на месни продукти, предизвикай се да готвиш. И при това без месо! Дали ще успееш да надхитриш желанието си за този вид протеин?

Ще си изненадаш от себе си!

2. Мотивиращи цитати и/или мисли.

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Всеки от нас има своите любими цитати, поговорки и мисли, с които е така тясно свързан. Кое е твоето мото, коя е фразата, оставила дълбок белег в съзнанието ти? За какво си мислиш, когато е най-трудно, какво те кара да се изправиш и да продължиш напред по-борбен и силен отпреди?

Лични записки или думи на някой твой вдъхновител – помогни им да намерят място до огледалото ти, на входната врата или на мястото, върху което пада погледът ти, преди да се запъти към поредния предизвикателен ден. Нека бъдат 3 цитата, след прочитането на които да прекрачиш прага на дома си и да се запътиш уверено към успеха.

3. Издигни се.

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Твоята най-голяма конкуренция са страхът и съмненията. Промени възприятието си за заобикалящата те среда и за случките, които те спохождат. Бъди радостен за предизвикателствата, пред които се изправяш, защото именно те те изваждат от измамната зона на комфорт. Защото прогресът се случва винаги извън нея. Тя е капанът, в който всеки един от нас е падал в различни периоди от живота си, лутайки се между мечтите и таланта си и същевременно стремейки се да отговори на семейните изисквания и мнения за това какво трябва да бъдеш ти. Бъди себе си, бъди мечтател. Позволи си да мечтаеш смело, да не следваш тълпата, а вместо това остави вътрешния ти глас да те води към нови хоризонти. Неясни, предизвикателни, вълнуващи, пълни с изненади и премеждия. Не спирай, докато не стигнеш тези, които наистина ще оставят следа в съзнанието ти и ще издигнат на пиедестал смелостта ти. На пиедестал пред самия теб.

4. Действай!

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Крачката между мечтите и успеха е действието, решението да опиташ. Във всяко общество има различни слоеве – хора с идеи и хора деятели. От кои ще бъдеш ти зависи само от теб и от личностните ти качества. Към която и група да спадаш, бъди проактивен. Как някой би разбрал за гениалната ти бизнес идея, ако я криеш дълбоко в себе си, защото не вярваш, че е смислена? Ако пък си деен, но нямаш идеи, как би могъл да намериш твоята „половинка“ с правилната идея за твоята проактивност?

Спри да се оправдаваш, че нямаш време или че е прекалено топло, студено, вали дъжд и каквото още може да ти дойде наум. Ти си отговорен за собственото си бъдеще и е време да го вземеш в ръцете си. Пък и чувал ли си за думата „приоритет“? Страх ли те е от провал? Да? А не те ли е страх, че ще се окаже, че всъщност бездействието ти е провалът?

Планирай, действай, падай, ставай, падай, ставай, падай, ставай…

5. Излъчвай самочувствие.

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Тази седмица те предизвикваме да бъдеш дигитално активен. Подобри профила си в Linkedin например или промени профилната си снимка във Facebook с тази, която е успяла да долови увереността, която излъчваш. Достигни нови висоти в общуването, като добавиш нови хора от сферата ти на интерес и… просто си поговори с тях. Докосни се онлайн до хора, с които бихте могли да си кажете толкова много дори без да се познавате лично. Опитай, ще се изненадаш от резултатите!

А знаеш ли за новостите в социалните мрежи като Stories? Всеки ден може визуално да споделяш с обкръжението си нещата, които са ти направили впечатление, а защо не и вдъхновяващи думи на теб самия.

6. Стъпка по стъпка.

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Вземи празен лист хартия. Напиши това, което най-силно желаеш да постигнеш. Сега го раздели на по-малки елементи, които би могъл да измериш, когато са изпълнени. Следи прогреса си и не забравяй да поглеждаш назад – откъдето си тръгнал, но и напред – където отиваш. Това е посоката, за да спечелиш състезанието със себе си!

Позволи си да си водиш записки – с тефтер и химикал, в Word или където ти е най-удобно. Важното е да го правиш.

7. Бъди зелен.

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Природата е навсякъде около нас, дори и в големия град. Но дали е достатъчно? Не се и замисляме защо толкова често се заглеждаме в тези красиви цветя, закичени пред цветарските магазини като кътче от рая. Липсва ни природата с всичките й аспекти – растения, животни, аромати. Затова прибягваме до покупката на изящни цветя в саксии, картини с пейзажи, домашни любимци. Създаваме своя природа, своя малка еко сфера, защото имаме нужда от природа, но все още не сме осъзнали колко силна е тя.

Затова планувай уикенд сред природата. Остави дигиталните устройства настрана. Можеш ли да си offline за два дни, само ти и природата? Предизвикай се да покориш някой връх, да направиш целодневен преход или да минеш през онази голяма кална локва в планината, без да ти пука. Събуди откривателя в себе си.

8. Осмели се да говориш!

8 начина как да спечелиш състезанието със себе си

Знаеш, че заслужаваш повишение, но то все те подминава, а ти си казваш, че може би не е подходящият момент или че не заслужаваш? Осмели се да питаш. Причините биха могли да бъдат много по-дълбоки от това, което мислиш. А без да попиташ вещите по този въпрос, как би могъл да знаеш?

Вярваш, че имаш капацитета да работиш върху повече задачи през деня? Твоят мениджър знае ли това? Ако не, какво чакаш? Вземи в ръце живота си и граби от възможностите с пълна сила. Бъди проактивен, покажи желание, устрем и хъс.

Предизвикай се да задаваш по един труден въпрос всяка седмица. Това ще те направи по-уверен и същевременно внимателен към думите, които използваш. Но не забравяй, че често не това, което произнасяш, е ключово, а начинът, по който го представяш. Майсторски нива в словата се достигат чрез практика както в говоренето, така и в слушането. Затова освен да говориш усилено, започни и да се вслушваш в това, което казваш, и обърни внимание на езика на тялото си.

Това бяха 8 начина как да спечелиш състезанието със себе си!

Затова заради себе си и заради всички възможности пред теб – не спирай да се питаш „Кога, ако не сега?!“

Защото в живота се състезаваш единствено със себе си.

( Здраве & Вино – Здравословният блог – Здраве, Вино, Наслада! )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *